10 важни съвета за всеки начинаещ планинар - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 важни съвета за всеки начинаещ планинар
Автор: Peika.bg
10 важни съвета за всеки начинаещ планинар

Ще ходите на планина?

 

В най-активния сезон за приключения в планината ви предлагаме някои наистина важни съвета за начинаещи планинари.

Забавлявайте се, но не забравяйте да уважавате планината!

1. Изпробвайте предварително раницата и обувките си

Именно тези два елемента от екипировката могат да предизвикат най-голямо неудобство, тъй като са постоянно с вас по време на преход. Затова е от изключителна важност, те да бъдат тествани дали са ви удобни преди да хванете гората.

2. Изключете мобилния си телефон, ако нямате обхват

Смартфоните в наши дни имат множество функции, които могат да бъдат от полза, когато сме в планината. Често обаче обхватът се губи и иначе полезното устройство се превръща в излишен багаж. Затова тогава по-добре го изключете и пестете батерията му за спешни случаи. Носенето на допълнителна батерия също няма да ви е излишно.


3. Носете повече храна

Всички знаем колко бързо се огладнява в планината и затова няма да е зле винаги да имате повече храна. Това може да ви позволи спонтанно да направите по-дълъг преход, да си хапнете повече или да помогнете на закъсал планинар в нужда.
 

4. Учете се от чуждите грешки

Кратко проучване може да подобри планинарските ви умения и знания, преди дори да сте потеглили. В днешно време източниците на информация са много, така че с няколко кликвания начинаещите планинари могат да се възползват от съветите на по-опитни в областта хора.

5. Пригответе се за променливо време

Винаги бъдете изключително внимателни, когато стане въпрос за избиране на подходящите дрехи!
Времето в планината е променливо и колкото и странно да звучи, често хипотермията е по-голяма заплаха през лятото, отколкото през зимата – само и единствено, защото планинарите тръгват неподготвени.

6
. Влезте във форма

Да сте във форма преди да тръгнете на дълъг път, не само ще направи преживяването ви по-приятно, но и ще намали риска от наранявания. Затова най-добре тренирайте често.

7
. Вземете свирка и кибрит

С три подсвирквания може да сигнализирате, че сте в беда. Кибритът пък може да ви помогне да си запалите огън, ако искате да си сготвите или да се стоплите. 


8
. Кажете на някой близък къде точно отивате

Дори да не планиране екстремно изживяване в планината
, е силно препоръчително да кажете на някой близък, в кой район ще обикаляте. Също така си предвидете малко повече време за маршрута, който сте избрали, за да може да не ви застигне нощта преди да сте достигнали крайната си цел.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин