10 ястия от иберийската кухня, които да опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 ястия от иберийската кухня, които да опитате
Автор: Peika.bg
10 ястия от иберийската кухня, които да опитате

Пренесете се на Иберийския полуостров с 10 изкусителни рецепти


Една от най-апетитните кухни в света е тази на Иберийския полуостров. От държавите, които се намират там – Испания, Португалия, Андора и британското владение Гибралтар, произлизат ястия, добили световна известност - паейата, вкусният ордьовър тапас, студената лятна супа гаспачо...

Можем да изброяваме още доста дълго. А ако у вас все още има и съвсем минимално съмнение относно вкусната иберийска кухня, само след малко ще ви пренесем на полуострова с 10 рецепти с продукти от този регион, препоръчани от Kulinar.bg.

Бързаме да ви подсетим, че сме в седмицата на иберийската кухня в Лидл, която ще продължи до 03.08. и където можете да намерите всички необходими изкушения и да ги превърнете във вкусно преживяване за цялото семейство.

Има и бонус: всички клиенти на Лидл ще участват в томбола, а наградата е билет за концерта на Васко Василев. Големият български цигулар сготви паеля в новия епизод на "Без рецепта" (Вижте подробности за условията и рецептите на Васко Василев).

Без повече да приказки, минаваме към конкретиката. Готови ли сте за иберийски вкусотии?

Паейа

Или паеля, както още е известна у нас, е ястието, с което няма как да не започнем кулинарната си разходка из Иберийския полуостров. Най-вкусният вариант определено е този, приготвен с морски дарове. Използвайте готов микс от морски дарове за вашата паейа. А ние пък ви предлагаме за разнообразие и още един вариант на тази испанска вкусотия - паеля с миди. С тях можете да си спретнете и едни супер апетитни спагети.

Бавно печено заешко с чоризо и гъби

Страхотно вкусна рецепта, в която можете да използвате емблематичния за Испания колбас чоризо.

Предястие с чоризо и няколко вида сирена

В седмицата на иберийската кухня можете да намерите и чоризо пръчици. Те са подходящо предястие, което можете да поднесете с някое от трите сирена – козе сирене, сирене Манчего от овче мляко и сирене Иберико от краве, козе и овче мляко. Увийте тънки слайсове сирене около пръчиците чоризо и ги наредете в плато.

Гаспачо

Предлагаме ви рецепта за лятна доматена супа Гаспачо. Но ако нямате време за приготвянето й, в седмицата на иберийската кухня можете да намерите готова супа. Изключително освежаваща и подходяща за летните горещини.

Предястие с печени хлебчета и маслини

Изобилието от маслини – мариновани зелени маслини, маслини пълнени с чушки или аншоа, вариантите са много. Изберете между печени хлебчета с риган и сушени домати и такива с чесън и магданоз, а може да направите и микс, за да удовлетворите предпочитанията на всички. Декорирайте с няколко вида маслини. Разпределете в няколко купички пастет от маслини и ги сложете на стратегически места на масата. Така всички ще могат да си намажат хлебчета с маслинената паста. Оставете гостите ви да го сторят, така ще им се услади още повече.

Нахут

Можете да го намерите в бурканче, подходящ за директна употреба или да ви послужи за основа на много ястия. Най-лесното и вкусно ястие, което можете да си направите с нахут, е хумус. Ние ви предлагаме той да е придружен със сушени домати и чушки.

Запеканка с патладжани, чери домати и сирене Манчего

Нарежете зеленчуците и сиренето. Подгответе съд за печене, полейте със зехтин и наредете зеленчуците и сиренето, като ги редувате. Отгоре нарежете малко маринован чесън и печете около половин час на 180 градуса.

Предястие с мариновани калмари

Направете микс от чесън, зехтин, естрагон, пресен магданоз, сок от лимон. Залейте калмарите и сервирайте охладени.

Паста с хамон

Хамонът също е една от емблемите на иберийската кухня, която не трябва да пропускате. Затова трябва да опитате и тази лесна рецепта за паста с хамон, заслужава си. Опитайте и една от любимите комбинации на испанците – хапки от хамон с парчета пъпеш или смокини.

Тапас

Направете различни малки сандвичи – студени тапас. Върху филийки хляб, намажете паста от маслини, отгоре сложете тънки слайсове хамон или чоризо, парче сушен домат. Украсете с листа босилек. Тези сандвичи са малки хапки наслада. Иберийската седмица в Лидл ви предлага най-лесния начин да си приготвите топли тапас. Продават се готови в опаковка заедно с автентичните глинени купички. А ако проявявате интерес и искате да се опитате да си ги приготвите у дома, тогава опитайте рецептата за тортийа тапас, един много интересен вариант.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин