11 места с интересни великденски традиции - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 места с интересни великденски традиции
Автор: Peika.bg
11 места с интересни великденски традиции

Великден идва и това е един от моментите в годината, когато множество туристи се насочват към чужбина, за да отпразнуват събитието и да усетят духа на празника на различно място.

Отбелязването на Великден в различните точки от планетата има колкото допирателни, толкова и различия.

Но пък именно различията правят празника интересен и привлекателен за пътешественика. Ето кои са интересните обичаи за Великден по света:

1. Финландия

В скандинавската държава спокойно можете да объркате Великден с Хелоуин, защото децата се обличат като вещици и ходят от врата на врата, за да плашат злите духове. Традиционни за празника са финландския десерт „мами“ и белият пудинг от извара „паша“.

2. Сардиния

По време на Страстната седмица столицата на Сардиния - Каляри е домакин на множество шествия, празненства и религиозни фестивали. Те започват от петък преди Цветница, когато Шествието на мистериите тръгва от площад Сан Джакомо. Шествието на Седемте статуи на мистериите е от 18-и век и обикаля около Каляри, спирайки в седем различни църкви.

3. Полша

Страстната седмица е много тържествен период в католическа Полша, а за празника семействата приготвят кошници, препълнени с яйца, сладкиши и др. Велики понеделник е известен и като „Мокър понеделник“ в тази страна, тъй като празнуващите имат традиция да пръскат приятели, семейство и непознати с вода.

4. Филипините

Филипинците са отдадени католици, може би дори прекалено много. В седмицата преди Великден те участват в ритуал, в който се бичуват на голо с бамбукови пръчки и остриета и правят други подобни неща като ходене бос в жегата като жест на покаяние.

5. Израел

Едно от най-добрите места да се усети духът на Великденските празници със сигурност е основната библейска локация – Израел. Част от традиционните ритуали включват запалването на Вечния огън и службата по изгрев в Гестиманската градина.

6. Гватемала

Градът Антигуа Гватемала е мястото на най-големият Великденски празник в света. Традицията е започната от същата такава в Андалусия и е донесена в Америка от испанските мисионери през 16-и век. В събитието участва целият град, както и множество туристи.

7. Сицилия

Градовете Трапани и Прици на острова имат международна репутация, заради големите празненства, които се случват там около Великден. В Трапани се гордеят с 24-часово Шествие на мистериите, което със статуи в цял ръст разказва за смъртта и възкресението на Исус Христос. Ритуалът в Прици пък включва Дяволския танц, символизиращ триумфа на доброто над злото.

8. Вашингтон, САЩ

От 136 години в столицата на САЩ се провежда една любопитна традиция. Около 30 хиляди души се събират на Южната алея на Белия дом за един сутрешен „ег рол“ - търкаляне на изрисувани яйца по тревата с големи лъжици. Освен това тогава се провеждат готварски дегустации и спортни занимания.

9. Португалия

Облечени в традиционни костюми, местните хора участват в ритуали, процесии и песнопения, пресъздавайки части от живота на Исус. Братството на Мизерикордия участват в шествията и събира дарения като храни и пари, за да набави хляб за вдовици и вдовци в навечерието на Разпети петък.

10. Норвегия

Традицията около Великден там е... да се четат криминални романи. Всичко започва през февуари 1923 г., когато двамата норвежци Нордал Григ и Нилс Лие решили да напишат книга със сюжет плячкосването на влака към Берген, която се казва „Влакът за Берген беше ограбен снощи“. За да промотират книгата, те отпечатват реклама на първа страница на националиня вестник Aftenposten и хиляди хора решили, че името на книгата всъщност е вестникарска новина. Така започнала тази литературно-великденска традиция.

11. Испания

Страстната седмица в Севиля е позната като Семана Санта и е един от двата най-големи фестивала в града, освен Фериа де Абрил. В процесията се включват множество маскирани хора с дървени статуи, изобразяващи Страстите Христови и изображения на покрусената Дева Мария. Много от скулптурите са арт шедьоври и са силно почитани от местната католическа общност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин