11 неща, които ще харесате в Сараево - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 неща, които ще харесате в Сараево
Автор: Peika.bg
11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

Какво си представяте, когато чуете Сараево?

Зависи от това колко време сте тук на Земята, може би. Някои си спомнят си зимните олимпийски игри в Сараево през 1984 г., първите зимни игри, проведени в социалистическа страна. Най-вече обаче хората свързват Сараево с град с драматично и трагично минало.

В училище учим за войната в Сараево, когато наследникът на хабсбургския трон Франц Фердинанд и съпругата му Софи са убити в един съдбоносен летен ден през юни 1914 г., поставяйки началото на събитията, довели до Първата световна война.

Войните в Югославия през 90-те години причиняват хаос на Сараево. Босна и Херцеговина се обяви за суверенна нация след референдум, на който 99,7% гласуваха за независимост. Разбира се, избирателната активност е само 63,4%, тъй като по-голямата част от сръбското население бойкотира. Но новата страна е международно призната и последва война. Град Сараево е под обсада от април 1992 г. до февруари 1996 г., най-дългата обсада на столица в цялата съвременна война. През тези близо четири години само в Сараево са убити 11 000 души.

Днес Сараево е националната столица на една разделена нация. Според условията на мирното споразумение от 1995 г., известно като Дейтънското споразумение, властта се споделя между сърби (49%) и бошняци/хървати (51%). Сръбската част се нарича Република Сръбска, докато бошняшко-хърватската част е известна като Федерация Босна и Херцеговина.

11 неща, които ще харесате в Сараево

Сараево е една от най-неизвестните столици на Европа според проучвания. Това е приятен, много пешеходен град. Скитайки из османския стар град, е лесно да си представите, че се пренасяте 100 години назад. Сараево е завладяваща културна смесица: смесица от хора, религия, облекло, архитектура. Катедрали, джамии и синагоги живеят практически една до друга.

Сараево не се радва на много туристи, поне не още (около 730 000 посетители през 2019 г. ). 

1. Vijećnica – Кметството на Сараево

Vijećnica е елегантното кметство на Сараево. Построено през 1896 г. по време на Хабсбургската ера, то е разрушено от сръбски обстрел през 1992 г. по време на обсадата. Оттогава е възстановен до предишната си слава и е отворен отново през 2014 г. Абсолютно си заслужава да бъде посетено.

Обърнете внимание на великолепния таван с витражи и главното стълбище – как изглежда днес спрямо това как изглежда след обстрела от 1992 г. Също така, не пропускайте Съдебна зала №. 2 на Трибунала в Хага, където бяха съдени военнопрестъпници от бивша Югославия.

Всичко е преместено тук от Хага през 2018 г. 

2. Музей на престъпленията срещу човечеството и геноцида (1992 – 1995)

Музеят на престъпленията срещу човечеството и геноцида е основан от оцелели жертви заедно с млади изследователи. Разположен близо до катедралата, този малък музей е много лесен за намиране. Той е частен, без държавно финансиране, така че е малко аматьорски събран, но някак си това го прави по-реален. 

Виждаме експонати на деца като жертви на войната, концентрационни лагери, изтезания и масови убийства в Сребреница и за извършителите. Показани са лични вещи както от жертви, така и от престъпници, включително инструменти за изтезания и много графични, смущаващи снимки. Има макет на единична килия и реплика на масов гроб. Човешки истории зад всеки елемент.

Филмите показват историята на обсадата, разкази на очевидци и жертви; едното е за сексуално насилие. Една стая е посветена на посетителите: техните съобщения върху листчетата.

3. Стария град с Башчаршия, османския базар

11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

По протежение на северния бряг на река Миляцка, цветният Башчаршия е старият османски търговски район, сърцето на стария град на Сараево и където градът е основан преди 550 години. Това е мястото, където културното разнообразие на града е най-очевидно.

В старите времена Башчаршия е бил най-важният търговски център на Балканите, с над 1000 магазина, разположени по тесните улици, представящи повече от 80 занаята: бижутери, сарачи, пекари, шивачи, ковачи, майстори на юргани и др. Днес това са предимно магазини за сувенири, но много от тях продават стоки от традиционни занаяти, създадени от местни занаятчии.

Ще откриете и малки къщи за гости, кафенета, сервиращи местни ястия, църкви, синагоги и джамии, най-известната от които е джамията Башчаршия с нейното 35-метрово заострящо се минаре.

11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

4. Фонтан Сараево Себиль

Фонтанът Sebilj е в средата на Basčaršija от края на 1800 г. На площада наоколо има няколко кафенета и ресторанти и непрекъснато гълъбово парти.

5. Стръмни живописни хълмове

11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

Ако смятате, че Сараево е плоско, помислете отново. Градът е заобиколен от гори, хълмове и планини (не забравяйте, че е бил място за зимните олимпийски игри). В стария град, от другата страна на улицата от площада с гълъбите, можете да се изкачите по стръмни, калдъръмени улици с повече кафенета и странни магазини.

6. Река Miljacka и всички нейни мостове

11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

За съжаление нямахме време да се качим с лифта до планината Требевич. Удивителни гледки към 20-те моста на Сараево, сигурен съм. Някои стари, други нови. Най-известният е Латинският мост, който можете да видите отгоре тук, зад колата. И това ни води до...

7. Изстрелите в Сараево

Латинският мост е известен или може би по-скоро печално известен като мястото, където сръбски терорист уби ерцхерцог Франц Фердинанд, наследник на хабсбургския трон, и съпругата му Софи фон Хоенбург.

На 28 юни 1918 г. Франц Фердинанд и Софи са на път за среща в кметството, когато сръбски терорист хвърля бомба по техния кортеж от 6 коли, но не уцелва целта си. След като влезе в кметството, Франц Фердинанд спира приветствената реч на кмета и казва:

Господин кмете, дойдох тук на гости и ме посрещнаха с бомби. Това е възмутително.

На връщане от кметството шофьорът им завива погрешно. Докато случайно спира колата, докато се опитва да даде на заден ход, друг сръбски националист, 19-годишният Гаврило Принцип, се качва на стъпалото и застрелва Франц Фердинанд и Софи от упор. Това убийство поставя началото на верига от събития, довели до началото на Първата световна война, един месец по-късно.

8. Vječna vatra, вечният пламък

На 10 минути пеша от Башчаршия, вечният огън е паметник на освободителите и жертвите на Втората световна война. Откритият пламък винаги гори, така че те винаги ще бъдат запомнени.

9. Катедралата Свещеното сърце

В Стария град неоготическата катедрала Sacred Heart е най-голямата в Босна и Херцеговина и символ на Сараево.

10. Кафенета, ресторанти, кръчми и барове

Около катедралата има няколко кафенета и ресторанти (на открито през лятото), а само на няколко преки от Стария град е улица Sime Milutinovića Sarajlije, където ще намерите изобилие от весели кръчми и барове. Може да харесате Central Cafe, Caffe Ort – и разбира се Tesla Pub.

11. Еднодневна екскурзия до Мостар и/ или Меджугорие

11 неща, които ще харесате в Сараево
Снимка: pixabay

На 130 км (2 часа и 15 минути път с кола) от Сараево се намира красивият Мостар, включен в списъка на ЮНЕСКО , с емблематичния Стари мост, който е бомбардиран на парчета през 1993 г. Древният османски мост се превръща в символ на унищожителната сила на югославските войни през 90-те години и е възстановен през 2004 г., използвайки същите материали като оригиналния преди 500 години.

На още 30 минути, към Дубровник, е Меджугорие, известно с това, че шест деца са видели Дева Мария през 1981 г. То се е превърнало в място за поклонение, наравно с Лурд във Франция и Фатима в Португалия.

Можете да пътувате и до двете (поотделно или на едно и също пътуване) с кола, автобус или можете да вземете еднодневна обиколка с една от няколкото туристически компании.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин