11 урока, които научихме за 6 месеца в Южна Америка - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 урока, които научихме за 6 месеца в Южна Америка
11 урока, които научихме за 6 месеца в Южна Америка
Снимка: Travelproof without Roof

Пламена и Антон прекараха последните шест месеца на пътешествие из Южна Америка – само с по една раница на гръб и с много ентусиазъм в джобовете.

Вече на българска земя и планиращи следващото си приключение, те споделиха с читателите на Peika.bg 10-те най-важни неща, които са научили за Южна Америка, нейните пътища, хора и комари.

Пътешествието в Южна Америка:

6 месеца в Чили, Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия

По пътя научихме, че...истинската Южна Америка е в сърцата на хората, а хората с най-големи сърца се крият в планините, в селата и в Амазония. За това не се страхувай, дай ход на приключенския си дух и избягвай големите градове. Научихме също, че с малко испански винаги ще бъдеш по-топло приет и ще спечелиш уважението на хората по-лесно.

Най-доброто, което може да ти се случи, докато пътуваш в Южна Америка, е... бъдеш въвлечен в сладката рутина на местните и да ги опознаеш.

Най-лошото, което може да ти се случи, докато пътуваш в Южна Америка, е... ципът на палатката ти да е развален, да заспиш капнал от умора и на сутринта да се събудиш в палатка, пълна с комари, а след това да се молиш комарите, които са те нахапали, да не са носители на денга, малария, зика или жълта треска.

Бързо разбрахме, че... южноамериканците са широко скроени, а не опасни и криминални, както ги описват в Европа.

Южна Америка е дестинация за тези, които... обичат пустини, джунгли, екзотични плажове, недостъпни върхове, история, древна архитектура, нови храни и странни растения, стопиране и латино ритми. За тези, които не ги е страх да преборват трудностите и собствените си страхове. С други думи за хората, които обичат свободният начин на живот и разнообразието.

Най-важният съвет за всеки, тръгнал натам, е... да следва инстинктите си, да вярва в доброто у хората и в случай на нужда, да не се страхува да почука на чужда врата (буквално).

Знайте, че спокойно можете да минете и без... стриктен план, организирани екскурзии, много пари и знания по Испански – език се учи на място. Питайте хората, които ще срещате къде са били, какво са правили и сами преценете дали да поемете натам.

Ако ще хапвате местна храна, добре е да знаете, че... косъмът е някъде там.

Ако ще спите в хамаци..., гледайте да не е под кокосови палми. Колкото и да звучи привлекателно, шансът да бъдете нокаутирани от падащи кокоси е голям.

Ако ще излизате извън утъпканите туристически маршрути..., бъдете готови да се срещнете с истинската култура и любопитството на местните.

Ако ще се возите в автобуси..., винаги питайте местните предварително за цената на билета, за да не бъдете излъгани, преговаряйте и редом с това се забавлявайте, защото това е част от културата. Вземете си торбичка за повръщане и знайте, че в Южна Америка понякога 100 км са равни на 5 часа.

И задължително си сложете раницата на гърба и тръгвайте, колкото се може по-скоро!

За да нямате и капка съмнение, че трябва да го направите, ето и няколко снимки от пътешествието на Пламена и Антон из Южна Америка:

45031

45030

45027

45029

45025

45023

45021

45022

45026

45028

45032

45033

Прочетете и нашето интервю с Пламена и Антон, а блогът им можете да следите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница