12 футболни стадиона в Европа, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 футболни стадиона в Европа, които да посетите
Автор: Габриела Вълчева
12 футболни стадиона в Европа, които да посетите

Където и да е, както и да се играе, футболът отдавна се е превърнал в религия. Могъща и всеобхватна, променяща съдби и творяща чудеса.

Милиони поклонници ежедневно посещават светите футболни места и живеят с победите и загубите на любимите си отбори като със свои собствени.

Ако и вие сте футболни пилигрими, готови да се отправят на европейски футболно пътешествие, ето кои са „светилищата“, които непременно трябва да посетите:

1. Стадион Олд Трафорд (Манчестър, Англия)

31787

„Театърът на мечтите“ е дом на най-популярния, най-титулования, най-богатия, с най-много фенове по света английски отбор – „Манчестър Юнайтед“. Това е и най-големият и най-посещаван клубен стадион на Албиона. Той изглежда огромен и величествен не само поради липсата на по-високи сгради в близост, но и заради историята, която крие в себе си. Отпред ще видите статуи на двамата най-велики мениджъри на „Червените дяволи“ преди и сега – сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън, както и „Светата Троица“ на отбора – Джордж Бест, Денис Лоу и сър Боби Чарлтън. Какво по-добро място да започнете мисията си.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Олд Трафорд.

2. Стадион Анфийлд (Ливърпул, Англия)

31789

Част от Меката на английския (и световния) футбол, наред с Олд Трафорд. Ако сте тръгнали на футболен туризъм, това е едно от задължителните места, които трябва да посетите (а и е само на час път с кола от Манчестър). „Ливърпул“ е носител на най-много европейски титли от всички английски отбори и е на второ място по брой спечелени шампионски титли в Англия. Това е един от най-наситените с футболни емоции, дух и история английски отбори, а „Анфийлд“ е неговият храм. Казват, че там витаят духовете на великите играчи на тима и че дори когато стадионът е празен, някъде в далечината се чува припева на “You’ll never walk alone” от легендарната турбина „Коп“...

Информация за посещение тук.

*

3. Стадион Уембли (Лондон, Англия)

31791

Дом на английския национален отбор по футбол, Уембли е най–големият стадион в Англия и вторият по големина в Европа, струващ 1,3 милиарда долара - един от най-скъпите стадиони, строени някога. Доста подходящо, като се има предвид, че тук футболът си е у дома.

Информация за посещение тук.

*

4. Емирейтс стейдиъм (Лондон, Англия)

31793

Новият дом на "Арсенал" може да не носи духа и историята на стария „Хайбъри“, но пък е истинско произведение на изкуството. Той разрушава консервативните традиции, като се разграничава от стила на класическите английски футболни игрища и се фокусира повече върху преживяването на зрителите по време на играта и многофункционалността на самата сграда.

Информация за посещение тук.

5. Стадион Стамфорд бридж (Лондон, Англия)

31795

Стамфорд бридж е симпатичен традиционен стадион, до който се стига лесно и бързо с метрото. Има и бонус за половинките на футболните фенове, които не са запалени по играта. Домът на “Челси” се намира във Фулъм - един от най-приятните квартали на Лондон, с много паркове и магазини и съвсем близо до Темза, а също така само на няколко минути пеша до небезизвестните райони Челси и Кенсигтън. За около десетина минути може да се стигне и до Природонаучния музей на Лондон, в който да се убият 2-та часа време.

Информация за посещение тук.

6. Стадион Сан Сиро/Джузепе меаца (Милано, Италия)

31797

Това е домът на два от най–добрите италиански футболни отбори и двата най–големи врагове – “Милан” и “Интер”. Типично по италиански емоциите тук са бурни и клонящи към крайности. В ден на мач, особено между двата отбора, стадионът прелива от цветове и звуци, а улиците са шумни и препълнени с тифози. Така че може би е по-добра идея да посетите стадиона в по–спокоен ден, да разгледате музея и игрището и да си отделите повечко време за разходка из Милано.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Сан Сиро.

7. Стадион Ноу Камп (Барселона, Испания)

31786

Дом на вероятно най-добрия тим в света за последните няколко години, Ноу Камп е задължителна дестинация за истинските футболни фенове. Той е носител на духа и гордостта на Каталуния, както и на величието на испанския футбол. Повод за гордост имаме и ние - снимки, екипи и титли с името на Христо Стоичков са изложени в музея като част от славната история на “Барселона”. С капацитет приблизително 100 хиляди души „Ноу Камп“ е едно от чудесата не само на града, а на Европа.

Информация за посещение тук.

8. Стадион Сантяго Бернабеу (Мадрид, Испания)

31794

„Реал Мадрид“ е може би най-обичаният и същевременно най-мразеният отбор на света. Несъмнено най-популярен и „звезден“ сред своите конкуренти, „Белият балет“ далеч надхвърля границите на футбола и е обект на интерес дори от незаинтересованите от футбола. “Бернабеу“ е храм на славните минало и настояще на отбора, пази реликви на най-великите и обичани футболисти в историята на играта, а ако успеете да се доберете до билети за мач на мадридчани – може да се считате за благословени.

Информация за посещение тук.

9. Стадион Алианц арена (Мюнхен, Германия)

31790

Истинско чудо на модерната архитектура, стадионът едновременно на “Байерн Мюнхен”, “Мюнхен 1860” и германския национален отбор по футбол е може би най-красивият сред себеподобните си. Той свети в червено, когато играе “Байерн”, в синьо за “Мюнхен 1860” и в бяло за „маншафта“. Екстериорът му е съставен от около 3 хиляди надуваеми въздушни панели, като всеки от тях би могъл да свети в различен цвят, като е възможно цветовете постоянно да се сменят. Германската полиция обаче изрично е забранила това, тъй като се предполага, че честата смяна на цветовете преди време е довела до поредица от катастрофи на минаващия в близост аутобан.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Алианц арена.

10. Олимпийски стадион (Мюнхен, Германия)

31796

Още едно архитектурно произведение на изкуството. Покривът се простира само върху половината стадион и плавно се слива с парка от другата страна. Интересно е, че е построен в огромен трап, получил се при бомбардирането на града по време на Втората световна война.

Информация за посещение тук.

11. Стадион Сигнал Идуна Парк/Вестфаленщадион (Дортмунд, Германия)

31792

Въпреки че „Борусия Дортмунд“ се сдоби със слава едва през последните няколко години, техният стадион бързо се превърна в задължителна дестинация за футболните пилигрими, най - вече заради очарователните футболни традиции, които тук са добре запазени. Южната трибуна (наричана от феновете жълтата стена) е най–голямата футболна трибуна за правостоящи в Европа – на феновете се дава поле за изява на емоциите и не е нужно да стоят седнали като на театър (както е в Англия, например). Също така, това е един от малкото останали стадиони на големи европейски тимове, където можете да си похапвате (немски вурст) и да пийвате (немска бира), докато се наслаждавате на играта.

Информация за посещение тук.

12. Стадион Ещадио Мунисипал де Брага (Брага, Португалия)

31788

Хубаво е да посетите поне един португалски стадион, все пак това е страната, дала едни от най-великите футболисти за всички времена. И макар „Спортинг Брага“ да не са най-добрият португалски тим, техният стадион представлява уникално преживяване. Наричан още „Кариерата“, той е построен буквално върху склона на планина, като от едната му страна се извисява висока скала, а от другата се разкрива красива панорама. Така че ако ви доскучае от португалския футбол, може да се насладите на красивата португалска природа.

Информация за посещение тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин