12 интересни места и факти за Любек, Германия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 интересни места и факти за Любек, Германия
Автор: Елена Исаева
12 интересни места и факти за Любек, Германия
Снимка: pixabay.com

Любек е един от най – красивите старинни немски градове. С разположението си на Балтийско море, се счита за най – големият пристанищен град в Германия. Намира се в провинция Шлезвиг – Холщайн. Някога е бил най – богатият ханзейски град и с право е наричан Кралицата на Ханзата – най – мощният търговски съюз в Европа. Центърът му е заобиколен от двата ръкава на река Траве, като образува красив полуостров.

 

Днес градът не е с толкова важно икономическо и търговско значение, но въпреки това е запазил средновековна атмосфера. Повече от 1 000 старинни сгради в романски, неокласически и готически стил са обявени за паметници на културата. През 1987 г. старата част на града става част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Ето и някои от по – интересните от тях:

12 интересни места и факти за Любек, Германия
Снимка: pixabay.com

1.     Старата част на града, която е съхранила многбройните старинни постройки и е под защитата на ЮНЕСКО.

2.     Една от най – красивите сгради е кметството на града, построена през XIII век в романски стил.

3.     Пазарният площад, намиращ се непосредствено пред кметството, в средата на който се намира платформата, ползвана някога за публично порицание на престъпници.

4.     Най – красивата църква в Любек – Света Дева Мария, някога срината до основи, но днес е отново възстановена в готически стил. Тя е станала модел за много църкви, построени в Европа.

12 интересни места и факти за Любек, Германия
Снимка: pixabay.com

5.     С всичките готически катедрали, някога градът е наричан Любек – градът на седемте златни кули. Най – красивите сред тях са кулите на Холстентор – западната входна врата на града.

6.     Градът е роден за няколо носители на Нобелова награда: на Томас Ман, връчена през 1929 г. за романа „ Буденброкови “, на писателя Гюнтер Грас и на западногерманския канцлер Вили Бранд.

7.     Счита се, че тук е измислен марципанът, като за направата му са използвани бадеми, внесени от Италия. Може да посетите известното кафене Нидерегер, за да вкусите най – вкусния марципан на света.

8.     Интересен е Музеят на викингите в Хайтабу.

9.     Красива и запазена и до днес е сградата на болницата на Светия Дух – най –старата социална институция в света, основана през 1286 г. в знак на социално съзнание на средновековен Любек. На Коледа тук се организира международен пазар на изкуставата и занаятите.

10.  Музеят на Ханзата, където може да се проследи развитието, възхода и западането на Ханзейската лига.

11.  Катедралата на Любек – построена през XII век и считана за една от най – старите сгради в града.

12.  Музеят на театралните кукли в Любек, представляващ частна колекция на основателя му Фриц Фей. В музея има повече от 35 000 експонати от Африка, Азия и Европа.

13.  Къщата - музей на Вили Бранд.

12 интересни места и факти за Любек, Германия
Снимка: pixabay.com

14.  Романската църква Свети Петър, строена през 1170 г., разрушена във втората половина на XX век, а по – късно възстановена през 1987 г.

15.  Къщата на известният германски писател, поет, драматург и публицист Гюнтер Грас, живял и творил в Любек.

Посещавайки този чаровен немски град ще можете да се налсадите на многобройните исторически и културни забележителности, може да се разходите из малките улици, впускайки се във вътрешността на стария град, да пиете кафе и да хапнете вкусен марципан в някое от кокетните заведения.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин