12 любопитни факта за български забележителности - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 любопитни факта за български забележителности
Автор: Peika.bg

Знаете ли, че...

...фарът на Шабла, освен че е най-старият действащ на Балканите и е разположен на най-източната точка на България, е и единственият в България, който е в два цвята – червено и бяло (прочетете още 13 любопитни факта за фара на нос Шабла)

...във Велики Преслав и до днес е запазена стена (източната) с неприлични графити от 10-и век. Да, истински графити, както днес ги разбираме, само че издялкани в камък. До графитите има и табло, което ще ви помогне да се ориентирате какво да търсите.

...“край реката редят се, редят се тополите...“ - популярната песен „Среща“ на Щурците е посветена на конкретен български град – и това е Хасково. Става дума за Хасковска река, а думите на поета Симеон Стоянов са посветени на хасковска учителка. Прочетете още 4 любопитни факта за Хасково.

...макар да е с цилиндрична форма, Ротондата „Свети Георги“ в центъра на София всъщност е построена върху правоъгълна основа.

...от Русе до Гюргево с лодка се стига за 30 минути, а от Гюргево до Русе - за 2 часа.

...монасите от Троянския манастир пазят в тайна рецептата на сливовата ракия, която приготвят. Известни са само част от съставките. Единият вид ракия се приготвя с добавка от три билки – риган, жълт кантарион и планинска чубрица. Другият вид е „лечебна“ с 40 билки, които киснат определено време, а след това се отстраняват.

...католическата църква Свети Лудвиг в Пловдив пази саркофага на Княгиня Мария Луиза, съпруга на цар Фердинанд. Научете още 11 любопитни факта от миналото на Пловдив.

...първоначално Борисовата градина в София била засадена с акациеви дървета, а фиданките, които постепенно започнали да се раждат, били предлагани за продан на гражданите. Прочетете още 6 любопитни факта за Борисовата градина.

...до началото на 90-те години на миналия век Деветашката пещера е била използвана за съхранение на петрол.

...един-единствен природен парк в България има населени места на територията си - Природен парк Странджа (2 града и 19 села). Научете още 15 любопитни факта за Странджа.

...звънът от камбаните на храм-паметника Александър Невски може да бъде чут в радиус от 15 км (например до резиденция „Врана“).

...Дунав мост 2 е най-дългият мост над река Дунав по цялото й течение от изворите в планината Шварцвалд до устието й в Румъния. Дължината му над водата е 1791 м.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин