12 причини да караш колело в Дания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 причини да караш колело в Дания
Автор: Габриела Вълчева
12 причини да караш колело в Дания
Снимка: visitdenmark.dk

Да караш колело в Дания е култура. Начин на живот. И най-добрият начин за всеки чужденец да се почувства като местен.

Защото всички там го правят. Дори майките с деца. И пенсионерите. И хората с костюми и куфарчета.

Всъщност да си бил в Дания и да не си карал колело е датският еквивалент на „Да отидеш в Рим и да не видиш папата“.

Ето 12 чудесни причини да се придвижвате на две гуми в скандинавската страна:

1. По-евтино е. Колелата нямат нужда от ежедневно зареждане с гориво, смяна на масло и скъпа поддръжка. Всичко, което изискват, са силни крака и малко повече воля (поне в началото). Освен това цените на колелата в Дания са напълно достъпни и всеки може да си ги позволи. Разбира се, винаги може и да се наемат. От друга страна, градският транспорт никак не е евтин, така че за по-малки разстояния колелото е най-доброто решение.

2. По-здравословно е. Ежедневното въртене на педалите прави хората по-здрави. За датчаните това не е просто поредната задача от списъка, а неразделна част от ежедневието, като миенето на зъби например. В Данич съчетават полезното с приятното по най-добрия начин.

31448

3. Прави хората по-щастливи. Десетки класации определят датчаните като една от най-щастливите нации на света. Вместо да се тъпчат с шоколад и кафе или да ходят на фитнес „през свободното си време“ (съответно - да не го правят, защото нямат такова), датчаните ежедневно карат велосипед до работа/училище и обратно, като получават дневната си доза ендорфин, който ги прави щастливи и доволни от живота.

4. По-забавно е. Животът в Дания е толкова добре уреден, та чак на моменти става мъъъничко скучен. На хората им остават малко неща, които да ги забавляват и карането на колело е едно от тях. Гонките с приятели по велоалеите или просто минаването по алтернативен маршрут по пътя към дома са само част от начините за разнообразяване.

5. По-бързо е. Често с велосипед се стига доста по-бързо до желаната дестинация. За колелата няма задръствания и непроходими места. Велосипедистите винаги са с предимство, шофьорите на автомобили винаги им дават път и ги изчакват. В Дания е изградена изключително добра инфраструктура за велосипеди, за тях има специални пътни правила, дори отделни светофари, което прави движението доста по-лесно и безопасно. Велоалеите са навсякъде покрай големите пътища, та дори и между градовете. Често с колело може да се стигне от един град в друг.

31450

6. Красиво е. Много от картите на големите градове сочат алтернативни маршрути за разглеждане на забележителностите с колело. Иначе това е чудесен начин да се насладите на красотата на датската природа, особено по извънградските велоалеи. Дания е осеяна с природни паркове, които неусетно заместват градския пейзаж.

7. По-еко е. Да се кара колело сред чистата и добре запазена датска природа си е истинско удоволствие. Но за да се запази това удоволствие, трябва да се намали броят на автомобилите. А за да се намали броят на автомобилите, повече хора трябва да се придвижват с велосипеди. Така се получава един затворен (еко)кръг, който е хем по-приятен, хем по-щадящ екоравновесието.

31446

8. Модерно е. Запалените по модата и дизайна могат да намерят велосипеди, които пасват на всеки вкус и стил. Много млади хора определят себе си не само по начина, по който се обличат, но и с колелата, които карат. Хипстърите са едни от най-отявлените фенове на дизайнерски велосипеди.

9. Лесно е. За да караш колело в Дания, не е нужно да имаш книжка или някаква специална екипировка (освен каска). Трябва само велосипедът да е оборудван със светлоотразители. Не е важно и кой колко може и как кара. Важно е желанието. Освен това винаги се намира по някое изоставено колело, с което да се придвижиш донякъде и да го оставиш за някой друг, изпаднал в нужда. Но два пъти в годината общините правят проверка на изоставените колела и ги прибират, така че внимавайте - ако колелото ви е дори леко занемарено и не оставите бележка, че не е за изхвърляне, може да се събудите с един велосипед по-малко. Също така Дания не се слави с високите си хълмове, наклонът обикновено е много малък и карането на колело е лесно и приятно.

31449

10. Удобно е. Не е нужен гараж, за да се прибере колелото, а и самото то не заема много място. Пред всеки магазин, училище, учреждение или каквато и да е сграда в Дания има обособени места за заключване на колела, макар че много хора дори не го правят. Ако пък все пак се наложи да пътувате с друго превозно средство, във влаковете има специални вагони за велосипедисти. Някои от велосипедите са оборудвани с кошници за покупки или с мини ремаркенца, където се возят малките деца или дори кучета.

31445

11. Усещане за свобода. Нищо не може да се сравни с полъха на свежест в косите, с чистия въздух, изпълващ дробовете, със свободата на движение, която носи велосипедът. Сливането с природата е най-голямата свобода за съвременния градски човек.

12. Целогодишно е. Да караш велосипед в дъжд и сняг е приключение, което калява не само тялото, но и духа. И въпреки че в Дания времето е изключително променливо и никога не може да се определи със сигурност какво ще бъде след няколко часа, то никога не е чак толкова лошо, че да не може да се кара колело.  

31447

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Silveto, 15.02.2015 | 11:48
Много ми хареса статията! Благодаря! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин