13 приключения на ръба за търсачи на силни усещания - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 приключения на ръба за търсачи на силни усещания
Автор: Мария Ангелова
13 приключения на ръба за търсачи на силни усещания

Речни водовъртежи, среща очи в очи с крокодили, скок във вода от височината на 8-етажна сграда, вулканбординг, уингсютинг, скок с парашут над Еверест - само от споменаването на следващите идеи сърцата на търсачите на силни усещания ще забият учестено. Светът е голям и екстремни преживявания дебнат отвсякъде! Изберете си адреналиново преживяване и вижте накъде трябва да се отправите.

1. Езика на трола в Норвегия

Тролтунга (Trolltunga), или в буквален превод Езикът на трола, е хоризонтална скала, която стърчи от отвесна планина на 400 м над езерото Рингедалсватнет в Норвегия. Усещането, когато седнете на ръба, е все едно сте на края на света.

Прочетете как се стига до Тролтунга.

2. Пътеката на смъртта в Китай

Описвана от много хора (и от китайската туристическа пропаганда) като най-опасното планинско изкачване в света, Пътеката на смъртта (или Пътеката на воините) в китайската планина Хуашан ще ви накара да пристъпвате на пръсти по изсечени в отвесната скала стъпала или по дъски, заковани кой-знае-кога, ако се съди по вида им. На най-опасните места има допълнителни вериги, за които можете да се хванете, но това едва ли ще ви успокои кой знае колко, щом погледът ви се насочи надолу към безкрайната пропаст. А под вас на моменти са 400 м потенциално вертикално падане. Научете повече за Пътеката на смъртта (+ видео).

3. Хай дайвинг – навсякъде по света

Хай дайвинг е спортът, в който скоковете във вода се правят от 27 м височина (равно на 8-етажен блок - за сравнение олимпийският стандарт е 10 м), включва невъобразими фигури, салта и премятания на фона на най-красивите места на планетата. Три секунди (толкова време е свободният полет) и 85 км/ч чист адреналин. За скай дайвърите височината е истинска дрога, а падането никак не е меко.

Вижте страхотни кадри от хай дайвинг по света тук.

4. Вулканбординг в Никарагуа

Ако сте фенове на дъската, вулканбордингът вероятно е вашият екстремен спорт. Разбира се, поради липсата на активни вулкани в България, у нас няма условия за развитието му.

Родината на вулканбординга е Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за този сравнително нов спорт - вулканът Серо Негро, който е най-младият активен вулкан на континента и е висок само 728 метра.

Вижте и видео от вулканбординг.

5. Клетката на смъртта в Австралия

В Парка за крокодили в австралийския град Дарвин можете да се изправите лице в лице с някои от най-свирепите соленоводни крокодили. От челюстите ще ви делят само няколко сантиметра стъкло... но пък Клетката на смъртта е за двама, така че ще има кой да ви държи ръката.

6. Маунтинбординг - във всяка планина

За всички запалени сноубордисти лятото е скучен и безинтересен сезон. В началото на 90-те години сноуборд маниаци от Калифорния прикрепват четири гуми за сноуборд дъска, посредством специално окачване, и започват да се спускат по тревистите склонове на ски пистите. Падането на трева, почва и чакъл се оказало доста болезнено, но спускането било доста пристрастяващо. И така се ражда маунтинбордът.

Научете всичко полезно за маунтинбориднга.

7. Скок с парашут над Еверест

Подготовката за изкачването на връх Еверест може да отнеме години, може дори и да не успеете. Но винаги можете да скочите с парашут над най-високия връх на Земята. Самолет ви издига на близо 9000 м, след което се спускате до Базовия лагер. Цените са солени – от 25 000 долара.

8. Скок с бънджи от язовир Контра в Швейцария

Язовирът Контра (известен и като язовир Локарно или Верзаска) е едно от тези места, дето само като ги погледнете, и ви иде да палнете колата нататък. На хората с по-слаби сърца обаче само гледката от 220-метровата язовирна стена им причинява световъртеж.

Вижте цялата класация с топ 10 места за скок с бънджи.

9. Маратон върху замръзналото езеро Байкал в Русия

Този маратон ще ви изправи на предела на силите и издръжливостта. Стандартната дължина от малко над 42 км се изминава върху замръзналата повърхност на езерото Байкал със специалното спомоществователство на вледеняващия сибирски вятър.

Научете повече за Ледения маратон по езерото Байкал.

10. По пътеките на вълците в парка Йелоустоун в САЩ

Един доста адекватен вариант на сафари. Само дето наместо впечатляващите огромни диви котки се надявате да видите друг чифт хищни очи – вълчите. Шансът да видите вълци е съвсем реален, ако имате до себе си опитен водач и търпението (а може би и куражът) за няколко нощувки под открито небе, докато попаднете на прясна следа. Открийте още екстремни забавления в парка Йелоустоун.

11. Рафтинг по река Замбези в Южна Африка

Река Замбези е клас 5 за рафтинг – това означава „изключително трудна, много близо до невъзможна за преминаване“. Бързеите са оглушителни, а точно под водопада Виктория ви очакват смъртоносни водовъртежи и невъобразими вълни.

12. Бягане с биковете в Памплона, Испания

Всяка година в началото на юли Памплона се превръща в Град на лудостта. Над 20 000 души пристигат, за да гледат борбите с бикове, но най-вече за да търчат в дълго, тясно пространство пред животни, което дори няма да разберат дали са прегазили буца на земята или човек. Ранени има почти всяка година. Нещастни случаи – по-рядко.

13. Уингсютинг – навсякъде, където има скали

Уингсютингът (wingsuit – костюм с крила) е реализираната вечна човешка мечта за летене. При него летите с помощта на специален летателен костюм (с който заприличвате на летяща катерица, но кой ще го измисли по-добре от природата?) Между двата крака и между ръцете и краката има допълнителен плат, който увеличава площта на тялото и ви позволява да се носите свободно с голяма скорост, а не да падате вертикално надолу. Звучи като измишльотина, но след като го видите, ще си промените мнението. Вижте още снимки от уингсютинг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин