13 ценни съвета при пътуване в Словения - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 ценни съвета при пътуване в Словения
Автор: Мая Джамбазова
13 ценни съвета при пътуване в Словения

Словения е една от най-красивите държави на Европейския Югоизток. Макар не цялата й територия да се намира на Балканския полуостров, тя може да се причисли към тази част от Европа.

Страната предлага прекрасни възможности за туризъм. Тя е алпийска държава с високи върхове и зелени планини, но има излаз на Адриатическо море и летни курорти. Освен това на територията й протичат много реки, които я правят много подходяща и за речен туризъм.

Вижте нашите 13 полезни съвета, ако ще стягате куфарите за Словения:

1. Официалната валута в Словения е евро. То заменя словенския толар. Днес Словения има право да сече свои монети евро, както останалите държави от еврозоната. Цените в Словения се смятат лесно в лева, тъй като курсът евро лев е 2:1 или 1 евро струва 1,95 лв.

2. Колкото пари можете да изтеглите в България от сметката си в евро, толкова можете да вземете от банкомат в Словения. Банкомати има по някои бензиностанции, на фасадите на банките, както и в определени магазини. В центъра на Любляна няма много ATM устройства.

3. Тоалетните по бензиностанциите обикновено са платени. Някъде има автомати, в които се пускат монети за вход.

13 ценни съвета при пътуване в Словения

4. Кафето обикновено е 2-3 евро. В някои бензинострании може да го купите и за 1 евро. Чаят какаото и водата също са на цена от 1 евро.

5. В центъра на Любляна продават сандвичи на добри цени - 1,5 евро за брой. Алтернатива на сандвичите са местните щрукли – тестени изделия с различна плънка. Има специален магазин, близо до площад Местни търг в словенската столица, който ги продава.

6. Когато влизате в магазин или книжарница и сте с мокър чадър, трябва да оставите чадъра си до вратата на магазина (от вътрешна страна), за да не мокрите пода. Ако не го направите, продавачите ще ви помолят за това. В повечето шопове за дрехи и книгопродавници има метални кошчета, предназначени за чадъри.

13 ценни съвета при пътуване в Словения

7. Повечето сувенири в градовете на Любляна са словенски – играчки, магнити, картички, така че пазарувайте спокойно. Ако все пак попаднете на китайски стоки, в някои магазини има, то знайте, че са с добро качество.

8. В Словения продават хубав шоколад. Купете си тафел (плочка шоколад, като Своге, Милка и др.), а не бонбони. Ще ви излезе по-евтино. Шоколадите са по 2-3 евро, а един бонбон е между 0,60 цента и 1 евро. В магазинче на Местни търг № 8 продават и цветен шоколад – син, зелен и жълт. Цветните шоколади са хит през тази година.

9. Може да се разходите с моторно корабче по река Любляница, която протича през центъра на столицата, ако посещавате Любляна. Разходката струва около 8 евро. Информация за услугата има в туристическия сайт на Словения.

13 ценни съвета при пътуване в Словения

10. Културните събития в Словения са много. През октомври 2017 г. в Марибор има театрален фестивал. През декември 2017 г. в Любляна има фестивал на анимационния филм Animateka, който е с 14-ти издание. 

В Словения има и кинофестивал на ЛГБТ, който се случва от десетилетия в Любляна.

В Тржич (близо до границата с Австрия) през февруари 2018 г. ще се проведе градският карнавал. Шествието преминава през стария град на Тржич. В Птуй (град в Панонска Словения) се провежда маскарад, подобен на нашите кукерски игри в Перник. Зимните маскарадни игри в Птуй приличат много на българските и по костюмите на участниците и по смисъла на тяхното случване – прогонване на злите сили. Следващото карнавално шествие с кукерски костюми в словенския град ще се проведе от 2 до 13 февруари 2018 г.

А също така в Марибор има и Opera Night в City Park.

Затова може да посетите някое от тях, ако не сте на организиран туризъм или да се уговорите с екскурзовода.

13 ценни съвета при пътуване в Словения

11. Църквите в Любляна са отворени за посещение без вход. Интересни места за поклонически туризъм са: катедралата „Св. Николай“, която е с пищни фрески във вътрешността и православната църква „Св. св. Кирил и Методий“, както и францисканският храм, намиращ се до „Тройния мост“.

12. Когато искате да попитате за посока, обърнете се към местните на английски. Ако говорите малко словенски, може да опитате да се ориентирате, като потърсите помощ и на местния език.

13 ценни съвета при пътуване в Словения

13. За разлика от много други градове Любляна изненадва с оригиналността на своите сувенири - играчки-дракони, морски кончета и зелени зайци от плат. Посланията върху тях са с много скрит смисъл. Купете си картичка с някой от местните символи. Има много красиви и с шеговити послания.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин