14 факта за Чехия, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 факта за Чехия, които не знаете
Автор: Peika.bg
14 факта за Чехия, които не знаете
Снимка: Moyan Brenn

Чехия е една от най-развитите държави в Централна и Източна Европа, както и страхотна туристическа дестинация. Страната предлага множество архитектурни и исторически забележителности, отлични условия за спа-туризъм и огромни количества от най-добрата бира в света.

Освен всичко, това, Чехия има още с какво да се похвали. Вижте кои са 14-е факта за Чехия, които не знаете.

1. В Чехия има над 2000 крепости, твърдини, укрепления и останки от такива. Това е една от страните в света с най-многобройни сгради от този тип.

2. Чехите са най-големите консуматори на бира в света – 149 литра на човек на година, а в страната са изпили 1,5 милиарда литра от пенливата течност за периода 2013-2014 г.

3. Брутният вътрешен продукт (БВП) на чешката столица Прага на глава от населението е два пъти по-голям от националния среден показател. Прага допринася с 21% от целия Брутен вътрешен продукт на Чехия. В същото време столицата и околностите й са един от 12-те най-богати региона в ЕС по БВП на глава от населението.

35877

4. Само 19% от чехите вярват в Господ.

5. Пражкият замък е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият в света.

6. Чехия е съставена от областите Бохемия, Моравия и Чешка Силезия.

35874

7. Най-популярните спортове в Чехия са хокеят на лед и футболът. В хокея чехите имат сериозни успехи, като между 1996- 2001 г. те имат шест медала от световни първенства, включително три поредни златни медала между 199-2001 г. Във футбола Чехословакия два пъти е ставала световен вицешампион, един път е била европейски шампион (1976 г.) и един път вицешампион (1996 г.)

8. Някои от най-известните чехи в света са режисьорът и носител на „Оскар“ Милош Форман, писателят Франц Кафка,химикът Ото Вихтерле, открил меките контактни лещи през 1959 г., и тенисистката Мартина Навратилова, която статистически е втората най-добра в този спорт за 20-и век, след Щефи Граф. Тя е и първата спортна супер-звезда, която обяви публично своята хомосексуалност.

9. Най-високата точка на Чехия е връх Снежка (1602 метра). Той е разположен в масива Кърконоше на Судетските планини.

10. 90% от всички чехи са завършили поне гимназия, което е най-доброто такова постижение в ЕС.

35875

11. Чехия е известна с многобройните си спа дестинации, особено по границата с Германия. Туризмът като цяло е основно перо в чешката икономика, а страната е една от най-посещаваните европейски дестинаци.

12. Карловият университет в Прага е построен през 1348 година и това го прави първият университет в Централна Европа, както и 19-тият най-стар университет, който все още функционира, в света.

13. Чехия е втората най-богата страна в Източна Европа след Словения, а един от най-големите европейски автомобилни производители – „Шкода“ е чешка фирма.

14. Чехословакия е създадена с Питсбъргското споразумение след разпадането на Австро-унгарската империя след края на Първата световна война. Страната мирно се разделя на Чехия и Словакия през 1992 г., въпреки че тогава само 1/3 от чехите и словаците са го искали. Това е един от малкото примери през 20-и век за мирно разделяне на държава на две отделни държави.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
seniorBatko trenera, 07.07.2015 | 14:29
ето нещо полезно за пътуване в софия, което ще Ви хареса www.razpisanieto.bg
Абонирайте се за нашия бюлетин