14 факта за Европа, които вероятно не знаете - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 факта за Европа, които вероятно не знаете
Автор: Peika.bg
14 факта за Европа, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

Европа е дом на безброй храни, култури и националности. Този континент има много факти и изненади както за местните, така и за посетителите.

 

Научете някои от най-интересните факти за този контитент:

Произходът на името на Европа не е особено сигурен

Въпреки че няма сигурен източник на името на Европа, има няколко теории. Европа може да произлиза от древногръцкото „eurys, което означава „широк“, и ops, което означава „лице“ или „око“. Други експерти казват, че името може да идва от богинята Европа. 

В Лихтенщайн няма летища

14 факта за Европа, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

Да, вярно е: в четвъртата най-малка държава в Европа няма летища. Княжество Лихтенщайн също няма пристанище или брегова линия. Това означава, че няма излаз на море, а страните около него също нямат излаз на море. Най-близкото летище е летище St. Gallen–Altenrhein в Швейцария, но има и други начини да стигнете до столицата Вадуц с влак, автобус или кола. 

Най-младата държава в Европа е Косово

На 17 февруари 2008 г. провинция Косово обяви независимост от Сърбия и стана най-младата държава в Европа. Косово е държава без излаз на море, в региона на Балканите, с население от почти 2 милиона души.

Ватикана е най-малката държава в света

С размери само 44 хектара, Ватикана е най-малката държава в света по площ. Официалната резиденция на папата е във Ватикана и тази малка страна сече свои собствени евро, печата свои собствени печати, издава паспорти и регистрационни табели, управлява медии и има собствен флаг и химн. 

Хърватия е дом на първата в света фабрика за торпеда

Не всички факти за Европа са свързани с поп културата. Първите торпеда в света са тествани и изстреляни за първи път в Риека, Хърватия.

Швейцария случайно нахлу в Лихтенщайн през 2007 г.

Всеки прави грешки, нали? Понякога отделните хора правят грешки, а понякога държавите правят грешки. През 2007 г. Швейцария случайно нахлу в своя съсед Лихтенщайн. В този съдбоносен ден около 170 пехотинци от Швейцария пресякоха немаркирана граница и изминаха около миля, преди да осъзнаят какво са направили. След като разбрали за случилото се, швейцарската армия се обърнала и се върнала у дома. 

Най-старият обитаван град в Европа е Пловдив

14 факта за Европа, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

Пловдив е най-старият обитаван град в Европа. Тази Европейска столица на културата за 2019 г. е основана през 4000 г. пр.н.е.

Замъкът Предяма в Словения е най-големият замък, построен във вход на пещера

Закътан в Словения е замъкът Предяма в Постойна. Според Световните рекорди на Гинес, замъкът Предяма, който може да бъде проследен до 13-ти век, е най-големият замък, построен във входа на пещера. 

Шотландия има повече от 400 думи за "сняг"

Шотландия има 421 думи и изрази за думата „сняг“. Например flinkdrinkin (лек сняг) и unbrak (началото на топене). 

Най-краткият полет в света е в Шотландия

Шотландската регионална авиокомпания Loganair изпълнява полет от 3 км между Оркнейските острови Westray и Papa Westray в Северна Шотландия. Този важен полет е планиран за 90 секунди, но средно продължава около 60 секунди. Рекордът за най-кратък полет обаче е 47 секунди. 

В Естония има повече от 2000 острова

Колко чудесно би било да напуснете офиса в 5 часа в петък вечер за бягство на остров... в собствената си страна? Естония е дом на повече от 2000 острова, но повечето от тях са необитаеми.

Доналд Дък е съществена част от Коледа в Швеция

14 факта за Европа, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

Тази годишна традиция се провежда на Бъдни вечер, когато шведските семейства се събират пред телевизора и гледат специалното коледно шоу на Доналд Дък. Да, наистина. 

Една от най-старите аптеки в Европа е в Естония

Изненадващо е колко стари са определени сгради и градове в Европа. Аптеките не правят изключение. Според VisitTallinn, една от най-старите непрекъснато работещи аптеки в Европа е The Raeapteek на площада на кметството. Очевидно тя е отворена от 1422 г.

В датския език няма дума за „моля“

Дания е една от най-щастливите страни в света, така че е изненадващо, че няма директен превод на думата "моля" на датски. Въпреки че в датския език няма дума за моля, това не пречи на датчаните да бъдат учтиви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин