14 любопитни факта за фара на нос Шабла - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 любопитни факта за фара на нос Шабла
Автор: Мария Ангелова

Дори и да сте стъпвали на най-източната точка на България – фарът на нос Шабла, не е изключено някои от следващите любопитни факти от живота му да са ви убегнали.

 

Например че върхът на гръмоотвода му е позлатен или че има дни, в които можете да влезете вътре. Ето още какво интересно:

1. Фарът на нос Шабла е най-старият автентичен действащ фар на Балканския полуостров.

2. Нос Шабла е най-източната точка на България.

3. В този си вид фарът се използва от лятото на 1856 г. - което означава повече от 160 години работа без прекъсване. Има данни, че по-опростено навигационно съоръжение е имало тук още от античността – заради подводния риф, който застрашава корабите в тази част на Черно море.

4. Макар днес фарът да е военна зона, има дни, в които може да се влезе вътре. През летния сезон на сайта на Община Шабла се обявяват дни за свободен достъп.

5. На караулката на фара е вграден монограм на султан Абдул Меджид. В онези времена това е било рядкост - този обект със сигурност е бил смятан за важен.

6. Това е единственият фар в България, който е в два цвята – червено и бяло. До 30-те години на миналия век фарът е бил изцяло бял. По онова време обаче Южна Добруджа е в границите на Румъния и румънските власти решават да го боядисат на ивици.

7. Фарът на Шабла има квадратна основа и 8-стенна кула. Ориентиран е по посоките и полупосоките на света, така че можете да го използвате и за компас.

8. Височината на фара от пода до върха на гръмоотвода е 32 м, само кулата е 18 м. Светлината на фара е на 36 м над морското равнище.

9. Гръмоотводът на фара е монтиран в средата на 19-и век и оттогава не е сменян. Има формата на полумесец със звезда, като горният лъч на звездата е удължен, а връхчето му е позлатено.

10. Фарът свети от залез до изгрев (по астрономическо време), като светлината му се вижда на 19 морски мили (около 30 км) при идеална видимост.

11. Сигналът на фара се излъчва три пъти на всеки 25 секунди.

12. По време на голямото калиакренско земетресение през 1901 г. с магнитуд 7,2 почти всичко в района е срутено, но фарът оцелява. След труса изграждат конструкцията от метални елементи около фара, която и досега гарантира стабилността му.

13. Измервания на местните хора показват, че брегът пред фара е намалял от 29 м през 1948 г. до 13 м през 1996 г.

14. В Шабленския фар днес е зазидано послание, което трябва да се отвори през 2056 г. Тогава ще се отчете и дали брегът е намалял още.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин