15 идеи: Къде да заведа чужденец в София - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Автор: Peika.bg
15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Снимка: Булфото

Идеи за интересни места в София, които ще покажат на един чужденец не само забележителностите, но и истинския живот на града с неговите истории, тайни и съдби.

Къде в София вашият приятел чужденец може да се почувства като Индиана Джоунс, да пие вода от извора, да си пожелае нещо...

За повече информация, работно време и адреси на обектите, последвайте линковете.

1. Четириъгълник на толерантността – има едно място в центъра на София, което е известно като Четириъгълник на толерантността. Причината е, че на сравнително малко разстояние един от друг тук се издигат четири храма на четири различни вероизповедания – църквата Света Неделя, Джамията, Католическата църква и Синагогата.

- Католическата църква – с красиви витражи и невероятна атмосфера, ако влезете следобед в слънчев ден. Светлината преминава през цветните стъкла и прави храма неземно място.

- Софийската синагога – това е най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа. Построена е през 1909 г. от известния по това време архитект Фридрих Грюнангер, който ползва за модел синагогата във Виена. Обърнете внимание на огромния месингов полилей, тежащ над 2200 килограма, и на пода, покрит с уникална мозайка от Венеция. Отвътре стените са украсени с красиви геометрични и растителни мотиви, злато и мрамор. Повече за Софийската синагога.

- Църквата Света Неделя – катедрална църква, преди известна и като „Свети Крал“, тъй като в нея се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II. Сградата е взривена през 1925 г., когато БКП извършва атентат, при който загиват 193 души, над 500 са ранени. След това църквата е построена наново.

- Джамията Баня башъ – построена около средата на 16-и век, действаща и днес.

2. Храм-паметник Александър Невски – построен е в памет на руските войници, загинали в Руско-турската война. Любопитно е, че в основата на храма е вградена метална кутия с членовете на правителството от момента на построяването му, както и с причините за издигането му. А звукът от камбаните на църквата се чува на 15 км разстояние. Прочетете 10 любопитни факта за храма Александър Невски.

18104

3. Националната художествена галерия – пазител на българското изкуство през годините, с допълнението, че това е бил царският дворец. Преди време на покрива на галерията имаше метално петолиние с ноти от Одата на радостта (химна на Европейския съюз). 

4. В Руската църква, за да си пожелае нещо – Над 100-годишната руска църква освен с красивата си фасада, се помни и заради специалните свойства, които се приписват на олтара в криптата на храма. Хиляди хора записват желанията си на листчета и ги оставят там с вярата, че ще се сбъднат. Влиза се през страничния вход. Прочетете 7 любопитни факта за Руската църква.

20982

5. Църквата Света София – поради няколко причини. Първо, тя е дала името на столицата (прочетете пълната история защо София се казва София). Второ, заради невероятните катакомби отдолу, които си заслужават да бъдат обиколени – едно от малкото места в България, където човек може да се почувства като Индиана Джоунс. Точно срещу централния вход на църквата има стъклена сграда, в която се пази Гробницата на Хонорий (посещава се с един билет заедно с катакомбите). Тук е моментът и да обърнете внимание на своя приятел, че Света София няма... камбанария. Камбаната на храма е закачена на близко дърво.

27571

6. Градинката пред Народния театър – това е най-старият парк в столицата – съществувал е още преди Освобождението, като е бил засаден с овощни дръвчета. Вечерно време тук се идва с бира и приятели. Същото важи за Борисовата градина и Южния парк, където през лятото често има концерти и фестивали на открито.

7. Площад Славейков – защото е най-емблематичното място за книги в София, чиято история заслужава да бъде разказана, заедно с паметника на баща и син Славейкови.

44632

8. Глътка минерална вода - от чешмата на фасадата на Музея за история на София или от многото чучури пред Дома на киното. София е била прочута спа дестинация още от времето на римляните, които идвали на почивка тук. Днес минералната вода, годна за пиене, тече свободно на много места в града, включително и в центъра. Ще трябва да обясните и феномена на бабите с туби.

9. Женския пазар – или друг шумен пазар. Не е случаен фактът, че всички чуждестранни пътеводители за София препоръчват екзотиката на Женския пазар. С уговорката да си пазят чантите и да гледат внимателно кантарите. Пазари от този по-скоро ориенталски тип са истинско градско приключение за чужденците.

10. Улица Шишман с интересните заведения и магазинчета – улица, която си има собствен дух – барове с музика на живо, интересни коктейли, здравословни храни, арт магазинчета и галерии.

11. Мостът на влюбените – защото там редовно има фотографски изложби.

12. НДК, градинката, цветните стълби – скейтърите пред НДК, фонтаните, пилоните без знамена – всичко това са неща, без които София не може. Заведи госта си до цветните стълби на НДК, които водят до литературен клуб Перото – всяка стълба е съставена от няколко корици на книги. На 30 секунди пеша от централния вход на НДК е и парчето от Берлинската стена, подарено на България от жителите на Берлин.

41664

13. Музеят за история на София защото има доста интерактивни елементи – включително може да се влезе в ретро трамвай, да се види златната каляска на цар Фердинанд, един от първите автомобили в България, позлатеното бюро на Фердинанд, облеклото, обзавеждането и транспорта през годините на екраните на мултимедийни терминали.

38233

14. Музей на виното – ако твоят приятел чужденец няма време да посети винарна извън София, направете си резервация за Музея на виното и прекарайте блажено време сред експонатите в невероятната изба, с опция за дегустация.

34091

15. Резиденция Врана – работи само събота и неделя, подходяща за слънчев уикенд в приятния парк.

БОНУС: Идеи за разходка около София - Витоша, Панчарево, манастирите от Софийската Света гора, изкачване на Черни връх и много други.

Вижте и 50 идеи за разходка около София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин