15 идеи: Къде да заведа чужденец в София - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Автор: Peika.bg
15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Снимка: Булфото

Идеи за интересни места в София, които ще покажат на един чужденец не само забележителностите, но и истинския живот на града с неговите истории, тайни и съдби.

Къде в София вашият приятел чужденец може да се почувства като Индиана Джоунс, да пие вода от извора, да си пожелае нещо...

За повече информация, работно време и адреси на обектите, последвайте линковете.

1. Четириъгълник на толерантността – има едно място в центъра на София, което е известно като Четириъгълник на толерантността. Причината е, че на сравнително малко разстояние един от друг тук се издигат четири храма на четири различни вероизповедания – църквата Света Неделя, Джамията, Католическата църква и Синагогата.

- Католическата църква – с красиви витражи и невероятна атмосфера, ако влезете следобед в слънчев ден. Светлината преминава през цветните стъкла и прави храма неземно място.

- Софийската синагога – това е най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа. Построена е през 1909 г. от известния по това време архитект Фридрих Грюнангер, който ползва за модел синагогата във Виена. Обърнете внимание на огромния месингов полилей, тежащ над 2200 килограма, и на пода, покрит с уникална мозайка от Венеция. Отвътре стените са украсени с красиви геометрични и растителни мотиви, злато и мрамор. Повече за Софийската синагога.

- Църквата Света Неделя – катедрална църква, преди известна и като „Свети Крал“, тъй като в нея се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II. Сградата е взривена през 1925 г., когато БКП извършва атентат, при който загиват 193 души, над 500 са ранени. След това църквата е построена наново.

- Джамията Баня башъ – построена около средата на 16-и век, действаща и днес.

2. Храм-паметник Александър Невски – построен е в памет на руските войници, загинали в Руско-турската война. Любопитно е, че в основата на храма е вградена метална кутия с членовете на правителството от момента на построяването му, както и с причините за издигането му. А звукът от камбаните на църквата се чува на 15 км разстояние. Прочетете 10 любопитни факта за храма Александър Невски.

15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Снимка: Булфото

3. Националната художествена галерия – пазител на българското изкуство през годините, с допълнението, че това е бил царският дворец. Преди време на покрива на галерията имаше метално петолиние с ноти от Одата на радостта (химна на Европейския съюз). 

4. В Руската църква, за да си пожелае нещо – Над 100-годишната руска църква освен с красивата си фасада, се помни и заради специалните свойства, които се приписват на олтара в криптата на храма. Хиляди хора записват желанията си на листчета и ги оставят там с вярата, че ще се сбъднат. Влиза се през страничния вход. Прочетете 7 любопитни факта за Руската църква.

15 идеи: Къде да заведа чужденец в София

5. Църквата Света София – поради няколко причини. Първо, тя е дала името на столицата (прочетете пълната история защо София се казва София). Второ, заради невероятните катакомби отдолу, които си заслужават да бъдат обиколени – едно от малкото места в България, където човек може да се почувства като Индиана Джоунс. Точно срещу централния вход на църквата има стъклена сграда, в която се пази Гробницата на Хонорий (посещава се с един билет заедно с катакомбите). Тук е моментът и да обърнете внимание на своя приятел, че Света София няма... камбанария. Камбаната на храма е закачена на близко дърво.

+

Църква "Света Петка Самарджийска"

Църквата "Света Петка Самарджийска" се намира в центъра на София, в близост до катедралата "Света Неделя". Най-старите запазени стенописи в църквата са от ХІV век. Тя е наречена на Света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма. Съществува хипотеза, че в "Св. Петка Самарджийска" е погребан Васил Левски.

6. Градинката пред Народния театър – това е най-старият парк в столицата – съществувал е още преди Освобождението, като е бил засаден с овощни дръвчета. Вечерно време тук се идва с бира и приятели. Същото важи за Борисовата градина и Южния парк, където през лятото често има концерти и фестивали на открито.

7. Площад Славейков – защото е най-емблематичното място за книги в София, чиято история заслужава да бъде разказана, заедно с паметника на баща и син Славейкови.

15 идеи: Къде да заведа чужденец в София
Снимка: Мария АнгеловаПейката с баща и син Славейкови

8. Глътка минерална вода - от чешмата на фасадата на Музея за история на София или от многото чучури пред Дома на киното. София е била прочута спа дестинация още от времето на римляните, които идвали на почивка тук. Днес минералната вода, годна за пиене, тече свободно на много места в града, включително и в центъра. Ще трябва да обясните и феномена на бабите с туби.

9. Женския пазар – или друг шумен пазар. Не е случаен фактът, че всички чуждестранни пътеводители за София препоръчват екзотиката на Женския пазар. С уговорката да си пазят чантите и да гледат внимателно кантарите. Пазари от този по-скоро ориенталски тип са истинско градско приключение за чужденците.

10. Улица Шишман с интересните заведения и магазинчета – улица, която си има собствен дух – барове с музика на живо, интересни коктейли, здравословни храни, арт магазинчета и галерии.

11. Мостът на влюбените – защото там редовно има фотографски изложби.

12. НДК, градинката, цветните стълби – скейтърите пред НДК, фонтаните, пилоните без знамена – всичко това са неща, без които София не може. Заведи госта си до цветните стълби на НДК, които водят до литературен клуб Перото – всяка стълба е съставена от няколко корици на книги. На 30 секунди пеша от централния вход на НДК е и парчето от Берлинската стена, подарено на България от жителите на Берлин.

13. Музеят за история на София защото има доста интерактивни елементи – включително може да се влезе в ретро трамвай, да се види златната каляска на цар Фердинанд, един от първите автомобили в България, позлатеното бюро на Фердинанд, облеклото, обзавеждането и транспорта през годините на екраните на мултимедийни терминали.

38233

+

Национален военно-исторически музей

Националният военно-исторически музей в София е създаден през 1916 г. Фондовата му база се състои от на 1 милион експонати, свързани с българската и европейската военна история. Състои се от постоянна експозиция и външна колекция на бойна техника. Музеят предлага също така и специално разработени образователни програми за деца.

14. Музей на виното – ако твоят приятел чужденец няма време да посети винарна извън София, направете си резервация за Музея на виното и прекарайте блажено време сред експонатите в невероятната изба, с опция за дегустация.

15. Резиденция Врана – работи само събота и неделя, подходяща за слънчев уикенд в приятния парк.

БОНУС:

Алековите водопади

Алековите водопади се намират във Витоша, над нископланинската обиколна пътека, между кварталите Симеоново и Драгалевци. Наречени са на Алеко Константинов, заради честите му разходки до тях при излетите си до Драгалевския манастир. Водопадите са красива водна каскада на река Скакавица, особено през пролетното снеготопене. Виждат се най-добре през зимата и пролетта, защото се намират в гориста зона и растителността ги закрива.

Идеи за разходка около София - Витоша, Панчарево, манастирите от Софийската Света гора, изкачване на Черни връх и много други.

Вижте и 50 идеи за разходка около София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин