15 интересни факта за Кейптаун - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факта за Кейптаун
Автор: Елена Исаева

Кейптаун е най-южният град в Африка. Като седалище на Парламента на ЮАР, градът е законодателна столица на страната. Той е известен със своето пристанище, с разположението си в характерния Кейпски флористичен регион, както и с популярни забележителности, като планината Тейбъл и нос Кейп Пойнт. Кейптаун, традиционна входна точка за заселниците в Южна Африка, е сред най-мултикултурните градове в света.

Градът е много живописен, интересен и предлага толкова много на своите посетители. Близостта му до Южния полюс и Антрактида някак го правят още по-очарователен, защото много хора го наричат още и „края на света“, а други „входът на Африка“.

15 интересни факта за Кейптаун
Снимка: pixabay.com

Ето някои интересни факти за града:

1.Разположен на бреговете на залива Тейбъл, Кейптаун е създаден от Нидерландската източноиндийска компания като пункт за снабдяване с припаси на корабите, пътуващи към Източна Африка, Индия и Далечния изток.

2.Центърът на Кейптаун се намира в северната част на нос Добра надежда, на 33,55° южна дължина (приблизително същата, като на Сидни и Буенос Айрес, и аналогична на Касабланка и Лос Анджелис в Северното полукълбо) и 18,25° източна дължина.

3.В границите на Кейптаун има над 70 върха с височина над 300 m.

4.Кейптаун има едно от най-високите нива на биоразнообразие.

5.Най-старите следи от обитаване в района на днешния град са от пещера при Висхук и са на възраст между 12 и 15 хиляди години.

6.Тук се намира и „Аквариумът на двата океана“, който е и най-големият аквариум в Южното полукълбо.

15 интересни факта за Кейптаун
Снимка: pixabay.com

7.Замък Добра надежда – най-старата сграда в ЮАР, завършена през 1679 г.

8.Крепостта „Добра надежда“ е звездовидно фортификационно съоръжение от 17 век в Кейптаун, Република Южна Африка.

9.В крепостта е било настанено местното командване на Въоръжените сили на ЮАР в провинция Западен Кейп. Днес в нея се съхранява имущество на местния полк резервисти, настанен е Кейптаунският планински полк (от механизираната пехота). Тя помещава военен музей, галерия с произведения на изкуството, съдържаща колекция картини и старинна мебелировка, както и керамика.

10.Маратонът „Двата океана“ се отнася до ежегодното спортно събитие, което се провежда в Кейптаун в събота на Великденския уикенд. Състезанието често се нарича като най-красивия в света маратон, тъй като се провежда на фона на планините и океана в полуострова Кейп.

11.Поради зашеметяващата си природна красота, многобройните атракции и богатия културен живот, The Daily Telegraph и The New York Times я нарекоха най-доброто място за посещение в света през 2014 година.

12.Кейптаун е най-старият град в Южна Африка.

13.Част от Кейптаун, наречен City Bowl, е придобил формата на естествен амфитеатър. Той е ограден с планини от всичките три страни, докато залива на масата измива бреговете на четвъртата страна. Централният бизнес район на града, пристанището и няколко жилищни предградия се намират в City Bowl.

14.Пейзажът на района на Кейптаун (градът и неговите предградия) се променя драстично и включва назъбени планини, крайбрежни равнини, вътрешни долини и дори полу-пустини.

15.Остров Робен е остров в залива на Маса от западния бряг на квартал Блуберстранд в Кейптаун. Островът е известен като мястото, където Нелсън Мандела, бившият президент на Южна Африка, и лауреат на Нобелова награда е бил затворен. В затвора Мандела прекара 18 години от живота си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин