15 начина да се потопите в местната култура на път - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 начина да се потопите в местната култура на път
Автор: Мария Ангелова
15 начина да се потопите в местната култура на път
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вместо да бъдете просто турист, който преминава транзит, снима и си тръгва, бъдете нещо повече. Потопете се в местната култура на градовете и държавите, които посещавате. Ето как:

1. Пътувайте с възможно най-малко планове и резервации, за да можете да реагирате гъвкаво на всякакви покани и интересни неочаквани предложения.

2. Настройте се, че ще опитате възможно най-много от света на местните хора – храната например. Местните специалитети понякога може и да изглеждат страшничко, но пък съвсем спокойно може да се заключи, че не се убили никого досега.

3. Опитайте да пътувате без фотоапарат. С фотоапарат в ръка за повечето местни хора вие сте просто туристи. Повечето хора не могат да го направят, но опитайте поне веднъж.

4. Не се плашете от езиковата бариера, дори и да не знаете нито думичка на местния език. Покажете снимки от дома си, рисувайте, обяснявайте със знаци. Липсата на общ език не може да спре хората да общуват помежду си.

5. Все пак един от най-добрите разбивачи на ледове са няколко думи на местния език. Дори „Здравейте“ и „Как сте“ да са единственото, което можете да продумате, използвайте ги за начало. След това всичко тръгва от само себе си. Запишете си ги предварително.

6. Кривнете в страничните улички. Там хората са много повече себе си и се занимават много повече със своите си неща, отколкото на оживените туристически улици.

7. Опитайте да пътувате сами – липсата на дружка на път ви прави по-отворени към местните хора.

8. Отидете в заведение извън туристическата зона извън час пик и попитайте бармана или сервитьора къде те самите обичат да хапват и пийват. Отидете на препоръчаното място. Повтаряйте процедурата, докато не стане време да си тръгвате от града.

9. Отидете за храна на местния пазар. Пазарувайте три поредни дни от една и съща сергия и на четвъртия ще бъдете посрещнати като стари приятели.

10. Питайте. Всеки въпрос, независимо дали е свързан с мястото, хората или традициите, разширява представата ви за мястото. Някои отговори може да са неочаквани и да доведат до нови въпроси.

11. Прочетете местните новини. Това, от което хората най-много се интересуват, е случващото се близо до тях. Ако можете да обсъдите с тях местните новини, след това можете да обсъдите всичко.

12. Послушайте местна музика, дори още преди да тръгнете.

13. Ходете пеша.

14. Ползвайте градския транспорт вместо туристическите автобуси и корабчета.

15. Останете повече. Ако целта ви е да се потопите в местната култура, останете повече време, вместо да прескачате от град на град и от държава на държава. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин