15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Автор: Peika.bg
15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Снимка: Unsplash

Токио е най-големият град в света. Той е толкова голям, че има местни жители, които не са обикаляли целия град и не го познават изцяло. Състои се от 23 района, които са много различни един от друг. Поради тази причина хората имат различни представи и впечаления за Токио, в зависимост от областта, която са посетили. 

Има обаче някои универсални правила, които трябва да следвате, когато посетите мегаполиса, за да се насладите на величието на мегаполисния район безпроблемно и приятно.

15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Снимка: Unsplash

Ето 15 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио:

1. Изберете летище Ханеда, вместо летище Нарита за пристигането си

Нарита може да е по-голямото и по-известно летище в Токио, но Ханеда се намира в града, а Нарита е част от префектура Чиба, в източните покрайнини на Токио. Това означава, че пътуването до центъра на града от Ханеда ще ви спести време и пари. Общественият транспорт е изключително добре развит и можете да избирате между влакове и автобуси, за да се придвижите до центъра. Ако кацнете на летище Нарита, придвижването към центъра ще бъде малко по-сложно и доста по-скъпо.

2. Japan Rail Pass не е изгоден вариант, ако ще разглеждате само Токио

Закупуването на Japan Rail Pass (пропуск за всички основни видове транспорт) е много добро решение, ако планирате да пътувате из страната, но ако ще прекарате по-голямата част от времето си в Токио, това ще бъде излишен разход. Japan Rail Pass важи само за влакове и автобуси, които се управляват от компанията JR. В Токио обаче има и други линии. Повечето JR гари са в по-комерсиалните райони като Shinjuku, Shibuya и Harajuku, но за да опознаете Токио отвъд туристическите места, посетете по-малко известните места, като например стария град Yanaka, хипстърския Kuramae или традиционния рибен пазар Tsukiji. За да стигнете до тези места, ще трябва да вземете метрото и автобусите, управлявани от други компании, които не са обхванати от Japan Rail Pass, така че закупуването на Japan Rail Pass е излишно.

3. Вземете си Pasmo или Suica

Pasmo (или Suica- те са еднакви, но на различни компании) е смарт карта, която се зарежда с пари и можете да плащате навсякъде с нея, включително билетите в градския транспорт, на вендинг машини, в магазини и т.н. Удобството на тази карта е, че е безконтактна и можете лесно да плащате навсякъде в градския транспорт, без да вадите портмонето си и да броите йени. 

15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Снимка: Unsplash

4. Не забравяйте, че в Япония се работи предимно с пари в брой

Макар че всички живеем с идеята, че Япония е добре развита страна и е светлинни години пред нас, което не е лъжа, хората там обичат сетивните изживявания. Японците предпочитат да наемат комикси и да взимат книги от библиотеката, вместо да използват електронни четци, използват старомодни печати, вместо да се възползват от електронен подпис и обичат да дават и получават пари в брой. Подгтовете си достатъчно японски йени в брой преди да отидете в Токио, защото има много места, на които няма да приемат кредитна или дебитна карта. Хубавото е, че има банкомат в почти всеки магазин.

5. Има поне пет гари с името „Shinjuku“

Ако попитате местните къде е гара Shinjuku, те вероятно ще ви попитат „Коя от всички?“. Shinjuku, подобно на повечето известни квартали в Токио, е не само огромен, но и се състои от няколко района и всеки има собствена жп гара (с различни опериращи влакови компании). Има известната гара Shinjuku, която е собственост на компания JR (същата компания, която издава Japan Rail Pass), но има и такива с името „Nishi-Shinjuku“, „Shinjuku Gyoen-mae“, „Shinjuku-san-chome“ “, „Seibu Shinjuku“, плюс много други. Така че, когато планирате да посетите Shinjuku или който и да е друг район, трябва да сте сигурни на коя гара трябва да слезете. Добра идея е да използвате навигация, когато се придвижвате в Токио. 

6. Подгтовете се, че всичко там е с малки размери 

Първото миниатюрно нещо, което ще видите, вероятно ще бъде хотелската ви стая. Имайте предвид, че стаите са изключително малки, както и леглата в тях. Баните също са с много малки размери. 

Важно е да знаете, че трудно ще намерите маса в ресторант за повече от четирима души, така че ако ще пътувате в голяма група, проучете местата, които искате да посетите предварително. 

7. Дългата опашка е добър знак

Японците са известни със своето постоянство. Те нямат нищо против дългото чакане, нито ставането рано, за да се наредят на опашката, било то за откриването на нов магазин или за обяд в известно заведение. Не позволявайте на дългите опашки да ви обезсърчават! Имайте предвид, че щом има дълга опашка, това означава, че мястото си заслужава. 

15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Снимка: Unsplash

8. В много заведения няма менюта и сервитьори 

Така наречените "Ramen shop" са ресторанти, предлагащи предимно ястия с рамен. Ако решите да посетите такова заведение, имайте предвид, че в тях няма сервитьори, нито менюта. Има специални машини, които обикновено са разположени до входа на заведението, на които са изобразени ястията, които се предлагат. Трябва да поставите пари в машината и да изберете ястието, което искате. Автоматът ще ви върне ресто, както и билетче, което трябва да дадете на готвача. 

9. Имайте предвид, че повечето кафенета и ресторанти отварят след 11 сутринта

Повечето заведения за хранене започват работа около 11 часа и съответно сервират обяд. Жителите на Токио закусват у дома или си взимат нещо от магазина. Често изобщо не закусват, защото бързат да се качат в някой от претъпканите влакове и да отидат на работа. 

10. Избягвайте час пик 

Вероятно сте виждали много видеоклипове в интернет, показващи как японците се бутат във влака. За съжалние това е истина и пътуването по време на час пик е меко казано неприятно. За да избегнете това изживяване, не се качвайте на влаковете между 07.00 и 09.00 сутринта и между 17.00 и 19.00 вечерта. В тези интервали избирайте пешеходни маршрути и стойте далеч от най-популярните линии на градския транспорт. 

11. Има правило за качването на екскалатор

Ние сме свикнали да заставаме в дясно на ескалатора, за да може хората, които бързат, да минават отляво. В Токио обаче трябва да заставате в лявата част на ескалатора, тъй като бързащите хора минават отдясно. Вероятно ще бъде леко объркващо за вас, но спазвайте това правило, ако не искате да получавате лоши погледи от местните жители. 

12. Кофите за боклук по улиците са рядкост

Ще бъдете изненадани, когато осъзнаете, че почти никъде по улиците на Токио няма кофи за боклук. През 1995 година се случва един от най-тежките терористични атентати в Япония. В метрото са сложени пробити чанти с газ зарин. Резултатът е 13 загинали и хиляди ранени. Правителството решава, че в кофите за боклук лесно могат да бъдат поставени опасни вещества и ги маха от улиците. Все пак на места можете да видите контейнери за отпадъци, предимно в парковете и пред магазините. Имайки предвид това, добре е да носите със себе си пликче, в което да събирате отпадъците си. 

15 основни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Токио
Снимка: Unsplash

13. Запознайте се с кварталите на Токио

Токио е разделен на много квартали, които сами по себе си са се превърнали в градски центрове. Столицата има няколко центъра, разпръснати из целия град. В зависимост от това, което търсите, един център може да е по-подходящ от друг. Ето петте най-оживени центъра на Токио, всеки от които предлага различни преживявания:

Shibuya 

Това е квартал, пълен с млади хора. Там има интересни заведения, много магазини и различни неща за хапване. 

Shinjuku 

Кварталът, който никога не спи. В Shinjuku има много офис сгради, така че търговските зони са предназначени да забавляват големи групи японски служители след работно време. В района има над 300 нощни клуба, така че ако отивате в Токио, за да се забавлявате, това е вашето място.

Ikebukuro 

Стар артистичен квартал, който е по-подходящ за семейства, но е не по-малко оживен. Районът е бил дом на много ателиета на художници през 40-те години на миналия век и имиджът му като квартал на изкуството и културата все още е запазен. 

Roppongi

Елегантен район, ориентиран към възрастните, който е популярен сред пътешествениците и предлага голям брой удобни за туристите места за забавление. Околните квартали на Roppongi са дом на много посолства и голяма общност от емигранти. Напоследък кварталът също така си изгради репутация на културен център с няколко художествени галерии от световна класа. 

Ginza 

Това е оживен луксозен район с редица престижни универсални магазини, бутици от висок клас, художествени галерии и изключителни ресторанти.

14. Трябва да свикнете с касите на самообслужване

Вече и у нас се срещат касите на самообслужване, но в Токио почти навсякъде е така. Това е начинът на Япония да се справи с недостига на работна ръка. Принципът на тези каси е прост- маркирате продуктите си сами, плащате с карта и готово. 

15. Тишината е злато

Токио е изключително шумен град. Има едно непрестанно "жужене", създаващо се от тълпите хора, звуци и светлини от рекламите и много други шумове, но това не означава, че вие също можете да бъдете шумни. Когато се возите в градския транспорт, не бива да говорите твърде високо и е добре да изключвате звука на телефона си. Японците са свикнали с определени правила на обществени места и туристите също трябва да си спазват. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин