15 сигурни съвета как да пътуваме повече - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 сигурни съвета как да пътуваме повече
Автор: Боряна Кръстева
15 сигурни съвета как да пътуваме повече

Нямам време“, „нямам пари“, „няма къде да отида за един ден“, „времето е лошо“ - стига! Слагаме край на оправданията и начало на реалните решения, които ще ви отведат до един свят с много повече пътешествия!

Всичко зависи от вашата лична мотивация и желание за пътуване. От нас – съветите и идеите, от вас – реализацията.

Събрали сме 15 съвета, на база нашия опит, благодарение на които пътуването ще присъства все по-често в живота ви.

Ето кои са те:

1. Общувайте с хора, които пътуват!

Това може да са ваши близки, приятели, колеги, роднини, приятели във фейсбук, който скоро са се завърнали от пътешествие. Разговорите с такива хора, ще ви вдъхновяват и вие да тръгнете на свое приключение. Ще усетите техните емоции, впечатления, които ще ви заредят. Освен това ще можете да получите нови идеи и ценни съвети за пътуването, така че – общувайте!

2. Планирайте пътешествията си!

За следващия уикенд, празник или за отпуската – направете си планове за пътуване, резервирайте билети за самолет/ влак/автобус и хотел. Така вероятността да се разминете с пътешествието, е много по-малка. Освен това мисълта за него, ще ви носи положителни емоции, докато сте на работа.

3. Следете сайтове с изгодни оферти за самолетни билети и хотели!

Дори и да не сте планували пътуване скоро, една добра оферта може да е чудесен повод да го направите. Доста често най-големите разходи са именно за път и настаняване, така че, ако попаднете на предложение, което да не се отрази сериозно на бюджета ви – възползвайте се от него веднага!

15 сигурни съвета как да пътуваме повече


4. Ако не знаете какво да правите в почивния си ден – пътувайте!

Нека пътешествието е вашето средство за борба със скуката. То може да бъде и първият ви отговор на въпроса: „Какво ще правя през уикенда?“. За хората, които бързо се отегчават и винаги искат да опитват нови и интересни забавления – пътуването е вашето спасение!

5. Намерете си съмишленици!

Това може да са ваши приятели, колеги, половината ви, семейството или хора, които също като вас си търсят компания за пътешествия. Важно е да има с кого да споделите ентусиазма си, така ще ви се пътува много повече и по-често. Освен това пътуването с компания винаги е по-забавно. 

6. Посещавайте близки дестинации!

Те са чудесен вариант, ако наистина нямате много свободно време и средства. Съседното село, град или природен парк, могат да ви предложат нови и интересни преживявания. Огледайте се, колко забележителности са буквално под носа ви, а вие никога не сте ги посещавали. Замислете се, че има хора, които пътуват стотици километри, за да видят мястото, което е буквално на час път от дома ви. Близките дестинации са чудесен начин да пътувате повече!

7. Използвайте официалните почивни дни!

Да, тогава доста хора тръгват на път, но вие може да си изберете някоя по-малко популярна дестинация и да избягате от тълпите. Ако искате да си спретнете по-дълго пътешествие, вземете си няколко дни отпуск, преди или след официалните празници. 

15 сигурни съвета как да пътуваме повече

8. Спестявайте!

Ако парите все не ви стигат, за да направите мечтаното пътуване – започнете да спестявате. В противен случай времето за пътешествие никога няма да дойде. Може всеки месец да отделяте малка сума от заплатата си за пътешествия. Това ще е вашата сигнална лампа, която ще ви напомня да не изоставяте приключенията. 

9. Ако можете да работите от разстояние – пътувайте!
Ако работата ви не изисква непрекъснато стоене в офиса, се възползвайте да работите от приятни за вас места. На брега на морето, в някоя планинска хижа или в гората – работното ви място може да бъде навсякъде, където пожелаете. 

10. Отидете на гости на приятел или роднина!

Колко пъти сте си казвали, че трябва да посетите приятел в друг град или държава? Колко пъти той самият ви е канил да го направите? Какво чакате – действайте! Освен приятната среща, ще можете заедно да разгледате нови за вас места. Ще си имате личен екскурзовод, а и няма да се чудите къде да отседнете!

11. Погрижете се за дома на някой местен!

Предполагам сте чували за практиката, при която живеете и се грижите за определен дом, докато собствениците му ги няма. Задълженията ви може да са: поливане на цветята или наглеждане на домашните любимци. Вие пък ще получите безплатно място, където да отседнете и ще се подарадвате на уюта на дома в друга държава. 

15 сигурни съвета как да пътуваме повече


12. Възползвайте се от отстъпките за забележителности!

Почти всички световни забележителности имат дни за безплатно посещение или поне отстъпва в билетите. Такива получат: студенти, семейства, пенсионери, групи. Онлайн покупката на билети също понякога е с отстъпка, която може да стигне до 40%. Посетете сайтовете на избраните от вас забележителности и вижте какви преференциални цени може да използвате.

13. Възползвайте се от обмени, обучения!

Ако сте студент, не пропускайте да се запишете на обмен. Така освен да учите в друга държава, ще може да узнаете много за нейната култура, история, забележителности и разбира се – да пътувате. Много чуждестранни фирми в България извършват обучения на своите служители в други страни. Не отказвайте такава възможност. Това е чудесен повод за още една екскурзия. Ако желаете, можете да станете доброволец в организация по ваш избор. Така ще можете да помагате и да пътувате.

14. Четете блогове и сайтове за пътуване!

Те са безкраен източник на вдъхновение. Освен да ви дадат идея за следващо пътешествие, в тях ще откриете полезна информация за маршрут, цени и други съвети, които ще са ви от полза. 

15. Пътувайте с по-малко багаж!

Има хора, които се ужасяват от мисълта, че трябва да събират много багаж, който да влачат след себе си, по време на цялото пътешествие. Оптимизирайте товара си и носете със себе си само най-необходимото. Така ще бъдете много по-подвижни, ще посетите повече места и няма да сте толкова уморени. Не забравяйте, че в този случай по-малкото е повече!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин