15 ценни съвета при пътуване в Македония - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 ценни съвета при пътуване в Македония
Автор: Мая Джамбазова
15 ценни съвета при пътуване в Македония
Снимка: Marjan Lazarevski/Flickr

Македония е красива страна с много топли и сърдечни хора. Тя събира в себе си две религии – християнство и ислям, векове история, защото македонските земи са обитавани още от праисторията и много свети за българите места.

Тук е къщата-спомен на Братя Миладинови, родният дом на Димитър Талев, Самуиловата крепост, а в центъра на Скопие се извисяват паметници на свързани с българската история личности, които днес са признати за македонски герои – Гоце Делчев, Даме Груев, Гемеджиите, Климент и Наум Охридски и др.

Македония предлага много възможности за пазаруване, похапване в ресторант и отдих в паркове.

Събрахме 15 ценни съвета, които биха могли да ви бъдат полезни при пътуване в Македония:

1. Местната валута е денар. 1 лев е равен на приблизително 30 денара. Но в Охрид взимат и български левове, когато трябва да платите сувенири или вечеря (закуска) в хотела. Но не всички супермаркети в центъра и ресторанти работят с левове, затова е добре да имате денари.

2. В Македония има много хубаво вино. За предпочитане са вината от Кавадарци и Неготино, както и гроздовата ракия. Виното е на цени от 120 -130 денара до 300 денара. Ракията започва от 100 денара бутилката.  Традицията по тези места да се приготвя вино е от времето на местните тракийски племена, а ракия се прави тук от Средновековието.

3. Някои супермаркети си имат специални зали за вино, затова не се колебайте да ги посетите. Най-популярната верига магазини за хранителни стоки в Македония е Ramstore.

15 ценни съвета при пътуване в Македония

4. Разходката с корабче по Охридското езеро е по 20 евро на човек. Местните често претоварват плавателните съдове, затова  може да е опасно. При изворите на манастира „Св. Наум“ също може да се разходите с лодка. Струва 150 денара или около 5 лева.

5. Не е прието иконите в църкви и манастири да се целуват, както и да се снима в храмовете.

6. Свещите в църквите и манастирите в Македония струват по 10, 20 и 30 денара.

7. За да влезете в църква, трябва да платите вход. Често е около 100 денара (3,50 лв.). Това е така, защото всички храмове в Македония са исторически забележителности. Любопитно е, че някога Охрид е наричан „Малката Света Гора“, защото в града и околността е имало 365 църкви и манастири – по една за всеки ден от годината. Днес съществуват около 100 от тях, като действащи са 60.

8. Казват, че желанията се сбъдват, ако човек се помоли при гроба на Свети Наум, докосвайки саркофага му. Помолете се и си намислете желание, ако вярвате в поверието.

9. Не е прието да си пълните светена вода в бутилки, но може да напълните вода от манастирските и църковни чешми в дворовете на светите обители. Тя също е лековита.

15 ценни съвета при пътуване в Македония
Снимка: Nikolovskii/Flickr

10. На българските екскурзоводи им е забранено да работят в Македония, затова трябва да си наемете местен водач или както македонците казват „локални водач“.

11. Закуските и вечерите в хотелите са обилни и често са от традиционните местни ястия. Не е прието да се изнася храна от хотелите и дори могат да ви глобят, ако си приберете за после.

12. Пътищата на Македония са хубави. Дори и в момента се работи по тях. Само около Битоля основните пътни артерии са разбити.

13. На влизане в градовете има допълнителни пътни такси, които се плащат на пункт при входа на селището, в което влизате. Така е и в Сърбия, Хърватска, Словения, Италия.

14. Магистралата между Охрид и Скопие се нарича „Майка Тереза“. Всеизвестната албанка е родена именно в Скопие. Днес родната й къща може да бъде посетена.

15. Посетете Билянините извори. Това е място, за което местните казват, че е възпято в песента „Биляна платно белеше“. До изворите, които са край Охрид, има и статуя на девойка с бяло платно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин