16-годишният Цветан, който ще обиколи България с колело - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16-годишният Цветан, който ще обиколи България с колело
Автор: Мария Ангелова

Един от онези вдъхновяващи хора, които мечтаят смело и сбъдват мечтите си

Цветан Иванов е само на 16 години, но това лято ще се отправи на невероятно приключение - повече от 2000 км на колело, които ще измине за 17 дни, за да направи пълна обиколка на България. За него не е необичайно да прави велопреходи от по над 100 км на ден, нито да изкачва планинини с колелото на гръб. От година си мечтае да обиколи България с колело, а това лято наистина ще го направи. Датата на тръгване е 13 юли 2016 г., 10:00 часа, пред езерото Ариана в Борисовата градина, София.Всеки, който желае, може да покара с Цветан по част от маршрута.

А ето какво ни разказа и самият той за предизвикателството:

- Кой е Цветан Иванов и какви са мечтите му?

- Казвам се Цветан Иванов на 16 години, родом от град Бобов дол, но уча в град Дупница. Мечтая един ден да завърша медицина и да съм един различен лекар, лекар мислещ за човека отсреща, а не парите, които ще вземе от него. Вдъхновението ми е природата, необятната природа, която чака пътешественици като мен да я опознаят и обикнат още повече.

42074

42070

- Кога и как за първи път се качи на колело?

- Не си спомням първото ми качване на велосипед, бил съм много малък. Но преходи над 100 км започнах да правя от 2014 г. Беше трудно, главно заради малкия размер велосипед, но това не ме отказа, а напротив, мотивира ме! Щастлив съм, че не се отказах, защото колоезденето ме изгради като личност, различна от останалите. Никой не трябва да се отказва от мечтите си, те трябва да се преследват до край!

42071

- Как реши да направиш обиколката?

- Обиколката ми е мечта от година, събирах смелост и мотивация досега. Ако успея да я направя, ще се превърна в първия непълнолетен българин, обиколил България с велосипед. С тази обиколка ще опознаем още повече родината си, ще видим известни и не чак толкова известни забележителности, ще открием нови такива.

42079

- Какво ти дава колоезденето?

- Колоезденето ми дава свобода, свобода която те прави спокоен, щастлив и вярващ, че светът може да се промени. Всеки един спорт ти прави силен и физически, и духом, но не всеки ти дава свободата, която ти дава колоезденето. Да се качиш на велосипеда си и да потеглиш в незнайна посока... това е щастие, това е свобода. Всеки един колоездач усеща това чувство, докато кара.

42078

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Никога не тръгвам без аптечка в която имам неща от първа необходимост (бинтове, лепенки, марли, кислородна вода), шише вода, връхна дреха, челник... Винаги трябва да си подготвен независимо, че си излязъл за 2-3 часа. Природата е непредсказуема и винаги трябва да си подготвен за всичко. Когато съм с велосипед (в повечето случаи), нося гума, помпа, мултитулче и т.н.

- Кое считаш за най-голямото си постижение досега?

- Най-голямото ми постижение може би е изкачването на връх Мусала с велосипед. Карах от Боровец до хижа Мусала след което нагоре колелото е на гърба в продължение на 4 часа, което беше голям дискомфорт, умора и изпитание за човешката воля. Ето тук може да видите и видео от изкачването ми до върха:

42072

- Това, което планираш, е мечта за много хора. Какво ще кажеш на всички, които мечтаят за големи пътешествия, но така и не се решават?

- Безспорно е мечта на много хора, както и моя. Е, сега всеки който иска да я осъществи, е поканен да го направи с мен. Това е изпитание. Изпитание, което не е за всеки. Ще подложим волята и тялото си на тест, който ще трябва да преминем успешно. Всеки трябва да преследва мечтите си, да не се отказва от тях, защото някой му е казал, че няма да успее да ги осъществи. Всичко се постига рано или късно, само се иска воля и желание, а време се намира. Най-трудно е началото, но веднъж тръгнеш ли, връщане назад няма, вървиш напред и доближаването до така желаната мечта те прави силен. Хора, дерзайте, мечтайте и не спирайте да го правите, защото това ни остана!

Обиколката на Цветан можете да следите във фейсбук тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин