16 любопитни факта за Мианмар - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16 любопитни факта за Мианмар
Автор: Тея Турс
16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

 Много хора са привлечени от загадъчността на тази страна, тъй като това съкровище се намира сред древни цивилизации и има богато културно наследство.

Мианмар постепенно се превръща във все по-привлекателно място за туристите. В Мианмар има няколко петзвездни курорта, които могат да съперничат на много водещи световно признати хотели. През 2012 г. New York Times поставя Мианмар на трето място в своята ежегодна класация на местата, привлекателни за туристите.

 

Ето няколко интересни факта за страната:

1. Мианмар е известна с предишното си име - Бирма. Граничи с пет държави — Бангладеш, Индия, Тайланд, Лаос и Китай. Водните и граници са Андаманско море и Бенгалския залив.

2. Мианмар има 2500-годишна история. Всъщност, оригиналното име на страната е било Мианмар. То е било сменено от англичаните с Бирма през19-и век и е възстановено през 1989 г.

3. Името Бирма се превежда като Изумруд. И наистина можем да наречем тази страна изумруда на Азия.

16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

4. В страната живее племе, в което жените нарочно удължават шията си – 30-35 см. Племето се нарича падаунг (padaung) и има древна традиция — жените носят на шията си медни пръстени. Първият пръстен се поставя на шията на момичетата на петгодишна възраст, а останалите се добавят през целия живот, докато не достигнат тегло 9 кг.

5. В северната част на Мианмар, в подножието на Хималаите, живее малка етническа група — Тарон. Средната им височина е около 130 см.

16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

6. В Мианмар не се използва метричната система. Националната валута на Мианмар е чат. Основната религия е будизъм. Будисти са около 89% от населението на страната, християните и мюсюлманите са по около 4%. Независимо, че основната религия е будизъм, култът към духовете – покровители (на дома, рода, професиите), е много силно разпространен.

7. Най-голямата книга в света се намира в Мианмар. Тя се състои от каменни плочи, които са поставени вертикално до пагодата Кутодау (Kutodau). Това е книга със свещени будистки текстове. 1460-теѝ страници представляват огромни плочи полиран мрамор, на който са гравирани стотици редове текст.

8. В Мианмар чаят е много популярен. Ядат се и чаени листа, мариновани с чесън и сол. Това блюдо се нарича Лапхет тхот (Laphet thote) и е особено популярно в планинските райони. Традиционната кухня съчетава индийски и китайски кулинарни обичаи, ето защо местната храна е доста пикантна.

16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

 9. От 2006 година столица на Мианмар е Нейпидо. Градът се намира в централната част на страната. Баган е древната столица на Мианмар. Сега това е град – призрак, основан през 849 година и разрушен от монголите през 1287 година. Оттогава не е правен опит за възстановяването му. Сега той представлява «мека на будизма» със своите около 5000 пагоди. Вторият по големина град в страната е Мандалай с население 800 000 души. Мандалай е бил столица на бирманската империя и е бил построен около древен дворцов комплекс със зид и ров. Недалеч от него се намират двете древни столици Амарапура и Ава. До града се намира огромна статуя на Буда, която сочи към Мандалай, тъй като се счита, че самият Буда е предсказал строителството на града.

10. Мианмарският език е тоничен, значението на думите зависи от восочината на тона, с който се произнасят.

16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

11. Монасите в Мианмар не работят, те живеят от подаяния.

12. Основните оръдия за обработка на земята в Мианмар са сърпът, плугът и браната (впрягат се бикове и биволи).

13. В миналото социалният статус се е показвал с татуировки: високопоставените хора използвали син и червен цвят, обикновенитесамо син. Понастоящем този обичай е в процес на отмиране.

16 любопитни факта за Мианмар
Снимка: Тея Турс

14. Жителите на Мианмар нямат фамилии, а за имена се използват думи от езика: Ну Ну (деликатна), Зе Бе (прекрасен бял цвят), Нинзи (роза), Вин (блестящ), Аун (успех) и т. н.

15. В Мианмар се добиват 90% от рубините в света, както и голяма част от сапфирите. В страната се добива изключително ценният императорски нефрит с тъмнозелен цвят, който се цени особено много в Китай и други страни от региона.

16. Шведагон, наричана също златната пагода, е будистка пагода (ступа) в най-големия град на Мианмар — Янгон. С общата си височина от 98 метра това е най-забележителната постройка в града и един от символите на страната. Според легендата, пагодата е построена преди 2500 години, но е по-вероятно това да се е случило някъде около 6-и век след Христа.

 На върха на конструкцията има "чадър", на който са закачени 1065 златни и 420 сребърни звънеца, а над него има сфера от чисто злато, инкрустирана с хиляди диаманти и един смарагд от 76 карата. Основата на сградата е изградена от тухли, покрити със злато.

*

Тея Турс ви кани да посетите тази великолепна и загадъчна страна, която, освен с пищните си храмове и магическа природа, ще ви плени най-вече със своите уникални хора.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин