17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
17 впечатляващи гробища, които да посетите - част 2
Автор: Габриела Вълчева

След като ви представихме първата порция от интересни гробища по света, които си струва да бъдат посетени, ето още няколко идеи, които не са толкова мрачни, колкото звучат:

6. Протестантското гробище до Порта Сан Паоло, Рим, Италия

33519

Познато още като английското или не-католическото гробище. Тук са погребвали хората, които са починали в или около Рим и не са били католици.

Най-разпознаваемият символ е гробницата пирамида на Гай Цестий Епулон, построена между 18 и 12 година след Христа, което я прави и най-старият гроб тук. Най-известните личности, погребани в протестантското гробище, са Джон Китйс и Пърси Биш Шели (любители на литературата от епохата на Романтизма, дерзайте). Интересна е историята зад погребението на Шели. Както е известно, той е бил кремиран, но сърцето му не изгаря. То е отнесено от съпругата му Мери Шели и погребано с нея в Англия. Останалата част от Шели обаче е трябвало да бъде положена тук, в гроба на сина им Уилям. Оказва се обаче, че на негово място е погребан възрастен мъж, а детето липсва. В крайна сметка останките на Уилям не са открити и Пърси Шели е погребан сам.

7. Веселото гробище в Съпънца, Румъния

33520

В това гробище ще видите забавната страна на смъртта и ще се посмеете, вероятно през сълзи, на черния хумор, който изобилства наоколо. На всяка надгробна плоча има карикатура и кратка поема за начина, по който починалият е живял и умрял. Повече за веселото гробище в Румъния.

8. Гробището Асистенс, Копенхаген, Дания

33521

Датските гробища служат поне за две цели – за погребване на мъртъвците и за парк. Не е рядкост да си тичате по улицата или да си карате колело, неусетно да влезете в красив парк и да се окаже, че това всъщност е гробище. А около вас датчаните невъзмутимо да се търкалят по тревата или да четат книги, изтегнати на слънце, или дори да си правят пикник. Асистенс в Копенхаген не просто не прави изключение, а задава стандарта за подобно поведение. Гробището е популярно място за почивка и на живи, и на мъртви, както и основна туристическа атракция. Ханс Кристиан Андерсен и Сьорен Киркегор са най-известните обитатели, които почиват (несъвсем) в мир тук.

Повече информация за гробището и „забавленията“ в него тук.

9. Централните гробища, Виена, Австрия

33516

Това е второто по площ гробище в Европа и първо по брой обитатели - цели 3,3 милиона, засега. Гробниците на най-известните личности, погребани тук, се намират в частта „почетни гробове“. А най-известните личности във Виена, логично, са класическите музиканти. Телата на много тях нарочно са преместени тук, за да се попълни звездната колекция. Тук почиват завинаги Бетовен, Брамс, Салиери, Шуберт, Щраус и много други. Очевидна е липсата само на един – Моцарт си остава в гробището Сант Маркс, отново във Виена.

Още за виенското гробище тук.

10. Гробището Сейнт Луис №1, Ню Орлиънс, САЩ

33518

Погребването в Ню Орлиънс е предизвикателство – поради високите нива на подводните води изплуването на труповете е съвсем реална опасност. Затова там са решили проблема радикално (и доста плашещо) – труповете не се погребват под, а над земята, само на сантиметри от надгробната плоча. Гробището Сейнт Луис има три части, но най-стара и известна е първата. Тя се намира на пряка от френската част на града, а влиянието на френската култура си личи в архитектурата на гробището. То обаче е известно и като носител на афро-американското наследство на Ню Орлиънс. Красиви старинни паметници носят следите на времето и онази призрачна атмосфера, запечатана в редица холивудски филми. За тази атмосфера допринася и може би най-популярният сред гробовете - на считаната за вуду жрица Мари Льово. Ежегодно тук пристигат десетки нейни почитатели, които оставят окултни знаци и дарове. Според някои тя никога не е умирала, така че това по-скоро е паметник в нейна чест, отколкото гроб, пазещ останките й. Малка тайна от криптата – ако почукате три пъти върху надгробната плоча и изпишете „ххх“, като си пожелаете нещо, госпожица Льово ще сбъдне желанието ви. На каква цена обаче, е друг въпрос.

Гробището е отворено за посещения и е уж безплатно, но всъщност трябва да дадете 2 долара за поддръжка на гробовете, а даренията са „желателни“. Може да си наемете и гид, който да ви разкаже повече за историята на погребаните тук личности и френската част на града такава, каквато е била през 18-и, 19-и и началото на 20-и век.

Повече информация тук.

11. Холивудските гробища: Глендейл, Холивуд Хилс и Холивуд Форевър, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ

33517

Трите гробища образуват огромен парк, побиращ в себе си едни от най-известните филмови звезди на всички времена. Но популярните личности са само ценно допълнение към изяществото на това място. Сладкият живот изглежда продължава и след смъртта. Глендейл е превърнат в музей на открито с копия на най-известните световни произведения на изкуството – картини, скулптури, дори сгради. Един зловещ Лас Вегас, който може да посетите, ако нямате пари за околосветско пътешествие, а много ви се иска да видите Давид на Микеланджело, например. Тук се намира единствената цялостна колекция творби на италианеца, направена от отливки от оригиналите и с мрамор от същото място, откъдето го е взел самият той. Може още да видите стъклопис на „Тайната вечеря“ на Леонардо, огромна статуя на Джордж Вашингтон и още много пресъздадени чудеса. А за да си починете от арт разходката, ей така, между другото, може да поседнете на гроба на Уолт Дисни, Нат Кинг Кол или Хъмфри Богарт.

Следва продължение...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин