19 прекрасни неща, които се случиха в Дряново през 2017 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
19 прекрасни неща, които се случиха в Дряново през 2017 г.

За да се случват хубави нещо с нас и около нас, първо трябва да си ги помислим. За да ги помислим, първо трябва да се вдъхновим от подобни примери.

Заради това и „Дестинация Дряново“ вече над 5 години дава гласност на доброто в своя кРАЙ. 

Тъй като 2017 година вече се изтърколи, ще направим опит да припомним най-значимите хубави неща, които се случиха в Дряново през изминалите 12 месеца. Разбира се, става дума за тези, които малко или много са обвързани с туризма.

1. Дряново стана част от официалния интерактивен гид на България „ILoveBulgaria“

Най-хубавото и адекватно за времето нещо, което е направено от държавата за българския туризъм е разработването на платформата „ILoveBulgaria“. Тя не само представя с добри описания и снимки забележителностите и събитията, а включва и състезателен елемент, има игри и награди, дава трибуна и на местата за нощуване, хранене, най-различни услуги, които правят преживяването на туристите много по-пълноценно и удовлетворяващо.

По време на изложението „Културен туризъм“ във Велико Търново говорихме с представителите на платформата и бързо направихме връзката с Община Дряново, за да бъде представен и нашият кРАЙ в нея. Освен това из града вече има табелки с имената на всички забележителности и важни места, които са с QR код, чрез който се получава повече информация. Тяхното поставяне беше безплатно, а са от голяма полза за посетителите.

2. Нов живот за „Ракетата“

Една от най-подценяваните, но интересни забележителности в Дряново е чешма „Ракетата“. Макар да е на входа на града, доста години беше занемарена. През 2017-а обаче тя заживя нов живот – от нея отново тече вода, конструкцията е ремонтирана, наоколо е почистено, има и цветя. Повече информация за нея и местността – тук.

Чешма „Ракетата“

3. Празничният Гергьовденски влак

За 6 май, Гергьовден, Българската държавна железница пусна специален атракционен влак, теглен от австрийски парен локомотив, произведен през 1948г. Част от композицията беше и вагонът на цар Борис III от „Корона експрес“. Сред спирките на влака бяха гара Дряново и спирка „Бачо Киро“ до Дряновския манастир.

4. Основен ремонт на всички църкви в града

2017 година ще остане с удебелен шрифт в летописа на културно-историческото наследство на Дряново, защото основният ремонт и на трите църкви в града е дело от огромно значение. Освен това и в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“ бяха направени доста обновления, които значително подобриха облика му. Повече информация – тук.

5. Новата забележителност – Паметник на азбуката

Сръчните ръце на Динко Григоров, учител по Български език и по История, превърнаха едно старо дърво в Дряново в паметник на родната азбука. Върху ствола на стара бреза, наскоро отрязана, той е издълбал два свитъка и е изписал красиво всички букви от кирилицата и глаголицата. Най-отгоре пък е изобразил Розетата от Плиска, включително ипсилон с две хасти. Подробности – тук.

6. Архитектурен парк „Камъкът вечен“

Доста сме ви говорили за знаменитите майстори-строители от Дряново, които през Възраждането са били търсени далеч отвъд пределите на днешна България и се е смятало за лукс да бъдат наети (повече за тях – тук). Освен посветения на тях паметник, от 2017-а има още едно място в Дряново, което прославя този занаят – архитектурен парк „Камъкът вечен“.

Той се намира в паркчето до моста на майстор Колю Фичето и представя характерните за района строителни техники и материали. За целта са построени три малки къщички, които играят и ролята на места за отдих и почивка. Едната е със стени от плет и сламен покрив, другата с каменни стени и каменни покривни плочи, третата с кирпичени тухли и глинени керемиди. Във всяка от тях има импровизирани пейки и маси.

7. 80 години от отварянето на пещера „Бачо Киро“ за туристи

През 2017-а се навършиха 80 години от отварянето на пещера „Бачо Киро“ за туристи. Тя е първата такава в България! Благоустроена от дряновското туристическо дружество през 1937г., днес тя е обявена за природен феномен и е сред 100 национални туристически обекта.

От стартирането на ILoveBulgaria, пещерата почти всеки месец е в Топ 10 по посещения (брой хора, които са сканирали кода от табелката), а през ноември дори изпревари „Царевец“. Годишнината беше отбелязана с хубаво тържество и музикални изпълнения в концертната зала. „Излел е Дельо хайдутин“ звучи не само в космоса, а и в пещерата!

8. Трите екопътеки – почистени и маркирани

Около Дряновския манастир има три чудесни екопътеки, които в началото на годината бяха основно почистени и маркирани наново от Туристическо дружество – Дряново и отряд доброволци. Така многобройните посетители на светата обител и на пещерата имат причина да останат по-дълго в района и да се насладят на красотата и спокойствието. Освен това още една двойка се сгоди на „Пейката на любовта“, а скалата с Кръста вече е осветена и се вижда и вечер.

Дряновската екопътека

Екопътека Via Ferrata

Екопътека Дряновски манастир – Боженци

9. Представяне на Дряново в най-голямото туристическо изложение в Румъния 

„TTR Букурещ“ е и сред най-важните туристически изложения в световен мащаб. Дряново се представи на него заедно с другите градове от областта – Габрово, Севлиево и Трявна. Освен хилядите брошури на румънски език, раздадени на посетителите, осъществен е контакт и с доста румънски туристически фирми.

Ефект вече има – екскурзоводите в пещера „Бачо Киро“ отчитат сериозно повишаване на броя посетители от северната ни съседка. Най-вероятно туроператори от Румъния ще бъдат поканени и на инфотур идната година, за да включат района в предлаганите от тях пакети.

10. Доброволчески туризъм с кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“

И през 2017-а хора от различни краища на България се събраха няколко пъти в Дряново, за да ремонтират велосипеди за деца, чиито семейства не могат да си позволят да им осигурят. Много е хубаво градът ни да бъде сборно място на добри, готини хора. Някои от тях преди това дори не знаят къде се намира той, а тук създават нови приятелства и в бъдеще правят само положителни асоциации с Дряново.

11. Възвръщат блясъка на старата училищна сграда

Още един изключително ценен архитектурен паметник в Дряново ще бъде основно ремонтиран. Великолепната сграда на училище „Максим Райкович“, построена през 1896-1898г., отново ще ни радва в пълния си блясък, след като стана ясно, че най-сетне има одобрен проект за обновяването ѝ. Подробности – тук.

12. Културни празници „Поезия и песен на Балкана“

За колко празници на културата се сещате? Е, в Дряново си имаме такъв и то с почти половинвековна история! Не е ежегоден, заради това го класираме сред най-значимите събития за 2017-а. Цяла седмица изложби, конкурси за рецитиране, пеене, театрални постановки и пр. А за финал – голям концерт и връчване на Националната награда за литература „Рачо Стоянов“ (на името на дряновския писател, за когото можете да прочетете тук)

13. Говори се за Дряново чак в Загреб и Китай

Разказахме ви за Мариела Семова и как е представила Дряново в училище в Загреб (прочетете тук). От новата учебна година пък в нашия град има учителка от Китай, която преподава китайски език в СУ „Максим Райкович“. И тя не само разказва на близките си за нашия край, а дори ги води тук на гости. Може скоро да започнат да идват китайски туристи. На малки групи от по милион души  ?

14. Като в доброто старо време – 150 души на поход!

Походът „По стъпките на четата на поп Харитон и Бачо Киро“ се провежда от почти 100 години. Всяка година през месец май признателни потомци тръгват от Бяла черква и стигат до Дряновския манастир, както въстаниците през 1876 година. Напоследък се провеждаше по-вяло, но през 2017-а беше на отлично ниво. Безупречна организация и 150 походници.

15. Щурата идея, която става традиция – десето издание на фестивала „Ракия-магия“

На шега и закачка, преди 10 години в село Ганчовец се заражда фестивал на домашната ракия „Ракия-магия“. Вместо все да се спори чия е по-добра, всеки дава от неговата за дегустация и жури определя победителя. Разбира се, това е съпроводено с доста други забавления. Подробности в Ганчовец – селото с магически фестивали. През 2017-а се проведе десетото издание, което вече говори за устойчивост и превръщане в традиция.

16. Нова премяна за часовниковата кула

Още един знаков обект в Дряново бе обновен през изминалата година – часовниковата кула в центъра на града е с ново медно покритие, пребоядисана и вече огласява не само с камбанен звън, а и с песен.

17. Дряново – дестинация за спорт

350 участници в състезанието по ориентиране за „Купа Дряново“, редица турнири по футбол, волейбол и тенис, отново „Милан джуниър камп“, лагер по спортни танци. Добрата спортна база в общината и местоположението в центъра на страната дават чудесни възможности за спортен туризъм, които могат да осигуряват доста работа за местата за нощуване и хранене.

18. Лятното кино отново е в играта

След доста години на забвение, през 2017-а лятното кино в Дряново отново отвори врати. В него се проведоха няколко концерта, които са добро (ново) начало. Надяваме се през 2018-а и бройката, и значимостта на събитията да се увеличи. На какво бихте се зарадвали най-много? Прожекции? Концерти? Кои, на кого?

19. Първата туристическа обиколка на „Дестинация Дряново“

За празниците на града организирахме първата си туристическа обиколка. Доста пъти сме развеждали хора, но когато сами са ни търсили, а този път поканата беше от наша страна. И сме щастливи, че дойдоха над 20 души, които наистина се вълнуваха от историята на този край. Преминахме през целия град, от „Ракетата“ до моста на Колю Фичето. Подробности – тук. Това е най-любимата ни и вдъхновяваща дейност, така че с радост ще организираме още много такива разходки. Не се колебайте да ни търсите ?

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от нашите приятели от "Дестинация Дряново".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин