20 интересни факта за Помпей - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 интересни факта за Помпей
Автор: Peika.bg
20 интересни факта за Помпей
Снимка: Unsplash

Помпей е голям античен римски град, погребан под слой от вулканична пепел след изригването на Везувий, разположен в италианския регион Кампания. Ако беше останал обитаван, можеше все още да е туристическата атракция, кaквато е и днес, но по различни причини. Градът е представен в множество художествени произведения, но много малко се знае какво наистина се е случило. 

Научете повече за Помпей чрез тези интересни факти: 

Осканската цивилизация построява Помпей през 6-ти век

Самнитите управлявали града, докато римляните не отишли да го завладеят. В крайна сметка Помпей процъфтява под римско управление, където тухлите и камъкът заменят дървените постройки. Скоро на мястото се издигат акведукт, амфитеатър, два театъра и храм. 

Помпей в римско време е имал различно местоположение от съвременния Помпей

Преди градът е бил по-близо до морето, точно до устието на Сарно, където е с 4 метра по-ниско от сегашното му местоположение. Сеизмичната активност изместила Помпей на 2 километра навътре. 

Град Помпей е разположен върху земя на праисторически поток от лава

Това е и причината за нетипичния облик на града. Изследователите смятат югозападния Помпей за най-старата част. 

Някога Помпей е бил процъфтяващ град

Богатите римляни са прекарвали ваканциите си там. Освен това се твърди, че император Нерон е имал къща в Мъртвия град.

Силно земетресение разтърсва Помпей през 62 г. сл. Хр.

Големи поражения претърпяли изворите и градския водопровод. Леки земетресения продължават да разтърсват града през следващите години. Земетресенията били толкова чести, че това, което се случило на 24 август 79 г. сл. н. е., не било прието много насериозно.

Помпей не е единственият град, унищожен от Везувий

Други общности като Stabiae, Herculaneum и Torre Annunziata също се разпадат при бурното изригване през 79 г. сл. Хр. 

Посоката на вятъра изиграла огромна роля в унищожаването на Помпей

Вятърът обикновено духа от югозапад на града. За съжаление на Помпей, вятърът поел северозападната посока в онзи момент. Той отнесъл със себе си пепелта и други отломки от изригването.

Помпей става обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1997 г.

Неговите съседи Херкулан и Торе Анунциата се присъединили към града при признаването. Обстоятелствата на тяхното унищожаване запазили уникален "запис" на гръко-римския живот.

Изригването на Везувий е продължило около 24 часа

Въпреки това, разтопени скали и пепел продължавали да валят над околностите през следващите два дни. Някои места се оказали заровени на 6-7 метра надолу.

Смята се, че изригването на Везувий е 500 пъти по-мощно от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през Втората световна война 

Той отделил топлинна енергия 100 000 пъти по-голяма от двете ядрени бомби. Освен това вулканът освободил тефра и газов облак, които стигнали на близо 30 километра. 

По време на изригването хората от Помпей дори не са имали термин за това, което се случва

Думата вулкан произлиза от думата „Vulcan“, която е и името на римския бог на пламъка и метала. Терминът обаче е създаден години след изригването.

Никой не положил усилия да възстанови Помпей след изригването

Една възможна причина е интензивността на щетите и загубите както в града, така и сред хората. Никой не искал да поглежда назад и да прави опити да възстанови града. Все пак мародери имали смелостта да копаят тунели през отломките, като се възползвали максимално от многобройните съкровища на града.

Имало един очевидец на изригването

Римският поет и администратор Плиний Млади станал свидетел на трагедията от разстояние. По-късно той отишъл да разпита оцелелите.

Съвременните технологии разкриха как хората от Помпей са имали идеални зъби

Италиански учени направили компютърна томография и 3D модели на скелетите. Те смятат, че откритите холивудски зъби са резултат от добра диета и високо съдържание на флуор около вулкана.

Били открити две тела, известни като „Двете девици“

Покрити със слоеве пепел и скали, телата били сляти в нежна прегръдка. Допълнителни проучвания през април 2017 г. разкриха, че те са мъже на около 18-20 години. 

Благодарение на пепелта, Помпей е останал точно такъв, какъвто е бил преди 2000 години

Прахът служи като чудодеен консервант, поради което сградите стоят непокътнати, а скелетите са точно там, където са паднали. Могат да се видят също така обикновени предмети, разпръснати по улиците като буркани със сушени плодове и хлябове.

Архитектът Джузепе Фиорели инициира усилия за възстановяване на сградите в Помпей

Изследвали оформлението на града, създавайки система за разкриване на жилищата отгоре надолу. Освен това архитектът разделя града на региони, записвайки оформлението и формата на Помпей. Разкопките се провеждат от 1863 до 1923 г., но Фиорели ръководи операциите само до 1875 г.

Операциите по реконструкцията продължават през 20 век

Много учени дори обиколили мястото в опит да проучат останките му. Един от тях бил Август Мау. През 1882 г. Мау конструира система, която категоризира стиловете на рекултивираните древноримски картини. 

Амфитеатърът на Помпей държи рекорда за най-стария известен каменен амфитеатър не само в Италия, но и в целия римски свят

Местните служители Марций Порций и Квинкций Валгус са похарчили собствените си пари за изграждането му някъде след 70 г. пр.н.е. 

Везувий все още попада в категорията на активен вулкан

Учените все още са предпазливи от възможно изригване по всяко време, като добавят появата на множество леки земетресения в региона от 1944 г. насам. Град Помпей може да е необитаем, но околностите на вулкана все още съдържат най-високата концентрация на жители в близост до активен вулкан - над 3 милиона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин