20 любопитни факта за Йемен - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 любопитни факта за Йемен
Автор: Peika.bg
20 любопитни факта за Йемен
Снимка: pexels

Йемен, страна, сгушена на Арабския полуостров, е земя с богато историческо и културно значение. Със спиращи дъха пейзажи, древни руини и богато наследство, Йемен е съкровищница за изследване както за пътешественици, така и за любители на историята.

В тази статия ще разгледаме 20 удивителни факта за Йемен, хвърляйки светлина върху неговите традиции, география, кухня и много други. От оживената си столица Сана до зашеметяващия крайбрежен град Аден, Йемен предлага различни преживявания и истории, които чакат да бъдат открити.

Земята на Савската царица

Според древни легенди, Йемен е бил дом на легендарната Савска царица, за която се твърди, че е управлявала района около 960 г. пр.н.е. В столицата на Шеба, Мариб, все още има руини, които свидетелстват за тази древна цивилизация.

Древен търговски център

Йемен има дълга история като виден търговски център. Това бил жизненоважна спирка по древния път на тамяна, известен като Пътеката на тамяна, свързваща Арабия с Европа и Азия.

Град Сана

Столицата на Йемен, Сана, е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Старият му град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е спиращ дъха лабиринт от сложно декорирани къщи и исторически джамии.

Величествени небостъргачи от глинени тухли

Йемен е известен с уникалния си архитектурен стил, характеризиращ се с извисяващи се небостъргачи от глинени тухли, известни като „камарии“. Тези традиционни сгради могат да достигнат височина до седем етажа и имат сложно издълбани прозорци.

Сабийското кралство

Някога Йемен е бил дом на могъщото Сабейско кралство, което процъфтява от 8 век пр. н. е. до 3 век сл. н. е. Руините на нейната столица, Мариб, са свидетелство за величието на тази древна цивилизация.

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО: Старият град Шибам

Историческият град Шибам, често наричан „Манхатън на пустинята“, е известен със своите извисяващи се високи сгради от глинени тухли. Той е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО заради изключителната си архитектурна стойност.

Архипелаг Сокотра

Йемен е дом на уникалния архипелаг Сокотра, известен със зашеметяващото си биоразнообразие. Този обект от световното наследство на ЮНЕСКО включва редки растителни видове, включително емблематичното Dragon's Blood Tree.

Предислямските руини на Мариб

Древният град Мариб може да се похвали с впечатляващи археологически руини, датиращи от предислямския период. Някога е бил проспериращ търговски център и столица на Сабийското кралство.

Родното място на арабското кафе

Йемен е смятан за родното място на кафето. Плодородните планини на страната са дом на оригиналните кафеени растения арабика, които са култивирани за първи път през 6 век.

Пустиня от легенди: Руб ал Хали

Йемен споделя част от обширната пустиня Руб ал Хали, известна още като Празния квартал. Този сух пейзаж е вдъхновение за безброй митове и легенди.

Религиозно значение на джамията Ал-Кахира

Голямата джамия Ал- Кахира, разположена в град Таиз, е един от най-важните религиозни обекти в Йемен. Построена през 12 век, тя заема значително място в ислямската история и архитектура.

Древният град Тарим

Историческият град Тарим е известен с традиционната си архитектура от глинени тухли и впечатляващата си колекция от исторически джамии. Той отдавна е център на ислямската наука и духовност.

Арабският леопард

Йемен е дом на критично застрашения арабски леопард, един от най-редките подвидове леопард в света. Полагат се усилия за защита на това величествено създание и неговото естествено местообитание.

Традиция на среброто

Йемен има дълга традиция на сложни сребърни изделия, известни с изящното си майсторство. Традиционните сребърни бижута, като огърлици, гривни и обеци, са високо ценени и често се предават от поколения.

Йеменски културни фестивали

Йемен празнува многобройни културни фестивали през цялата година, представяйки своите богати традиции и обичаи. Годишното честване на Ал-Гадир, Националният празник на Йемен и Седмицата на йеменското наследство са само няколко примера за тези оживени празненства.

Античният язовир Мариб

Язовирът Мариб, построен през 8-ми век пр. н. е., е инженерно чудо, което улеснява процъфтяващата земеделска цивилизация в древен Йемен. Счита се за един от най-старите язовири в света.

Връзката с арабските нощи

Богатата история и фолклор на Йемен са вдъхновили много приказки, включени в известната колекция от разкази, известна като „Арабски нощи“ или „Хиляда и една нощ“. Историите за Аладин и Синбад Мореплавателя имат корени в йеменската култура.

Йеменско традиционно облекло

Йеменските мъже и жени имат отличително традиционно облекло. Мъжете често носят традиционна дълга риза, наречена „thobe“, докато жените носят цветни рокли, украсени със сложни бродерии и бижута.

Крепостта Алхаджарайн

Крепостта Алхаджарайн, разположена в град Taiz, е архитектурно чудо, което стои високо от векове. Стратегическото му местоположение осигурява спираща дъха панорамна гледка към града.

Йеменски традиционни танци

Йемен има богата традиция на народни танци, като всеки регион може да се похвали със свой уникален стил. Танцът „Бараа“ от Хадрамаут и танцът „Арда“ от Сана са популярни примери.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин