20 професии, които ти позволяват да пътуваш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 професии, които ти позволяват да пътуваш
Автор: Таня Стоилкова
20 професии, които ти позволяват да пътуваш
Снимка: Cali4beach

Имаш ли изпепеляваща страст към пътешествия? Или силно вродено желание да скиташ по света? 

Вярваш ли в максимата, че от всички книги на света най-добрите истории се намират между страниците на паспорта? Ако отговаряш положително на тези въпроси, ти предлагаме 20 варианта, които ще ти помогнат да съчетаеш работа и пътуване. Някъде тук може да се крие твоята професия и да те отведе на места, за които преди само си мечтал.

Медицинска сестра

Медицинската помощ, съответно и медицинските сестри са необходими навсякъде по света. Съществуват няколко програми, които предлагат помощ на различни места по целия свят. Може да се възползваш от дългосрочни или краткосрочни престои, а по някои програми заплащането е много добро.

Стюард/еса на частен самолет

Това е по-добрата алтернатива на тази професия, тъй като условията са доста по-добри и доходоносни. Освен че ще летиш със стил, ще имаш възможност да посетиш някои наистина зрелищни места, където най-вероятно ще имаш достатъчно време за опознаване на мястото преди да се върнеш обратно на борда. Същото важи и за пилотите.

Мениджър в хотел

Работа в някоя от големите вериги хотели може да ти даде възможност да промениш локацията си, оставяйки в същата компания. Голяма част от мениджърите са стартирали своята кариера в тези вериги като пиколо, така че не е задължително да се внедриш на шефска позиция от първия ден. Израстването в корпоративната стълбица пък може да те превърне в лицето, което работи за отваряне на нови международни локации или да посещаваш обектите в различни точки на земята. Бонусът е, че ще ползваш преференциални цени при частни пътувания.

Сватбен агент за далечни дестинации

Екзотичните и алтернативни сватби набират все по-голяма популярност. Но тяхната организация не е лесна. За да се превърнеш в успешен сватбен агент, ще ти е нужно сериозно проучване, за да си наясно с места за настаняване, ресторанти, музиканти и всичко необходимо за една приказна сватба. Но усилията ти ще бъдат възнаградени като сбъднеш мечтата си да посетите мечтани дестинации, а като бонус ще си свидетел на сбъдването и на нечия друга мечта.

39756

Работа на круизен кораб

Круизните кораби приличат на малки градове и функционират именно като такива. Тук е необходим всякакъв персонал - от барман, през камериерка, водопроводчик, певица, та чак до инжинер. Разликата с обикновения град е, че този е подвижен и постоянно ще те отвежда до красиви градове, острови, държави, до почти всяка точка на света. Прочетете и споделен опит от първо лице за работата на круизен кораб.

Доброволец

Има все повече и разнообразни доброволчески програми, които предлагат различен труд в различни места по света. Това е един прекрасен начин да посетиш Нигерия или Еквадор например, като потапянето в местната култура е повече от гарантирано. Програмите могат да бъдат от седмица до повече от година. 

Спортист

Животът на повечето професионални атлети и спортисти е интернационално приключение. Освен състезанията и олимпиадите, които се провеждат на различни континенти, животът им включва и тренировъчни лагери на различни места, както и работа в различни по националност спортни клубове. Така че ако притежаваш талант в тази област, не се колебай да се възползваш. И не забравяй, че и шахът е спорт.

Учител по… почти всичко

Любимото ти хоби или спорт съвсем лесно могат да те превърнат в преподавател в мечтаното от теб далечно място. Необходим ти е само сертификат за преподаване на някое развлекателно занимание като гмуркане, сърф, ски, йога, танци, голф, тенис. Ако заниманието е свързано със сезона, то тогава ще имаш възможност да сменяш локацията си през няколко месеца. Владеенето на някое приложно изкуство също влиза в това число.

39757

Детегледачка

Ако обичаш децата и пътуването с еднаква страст, то тази възможност е именно за теб. Вече съществуват програми, които се занимават именно с набирането на такъв персонал и много ще ти помогнат да станеш една съвременна Мери Попинз. 

Преподавател по чужд език

На много места по света се търсят учители по английски език, но това съвсем не означава, че е единственият език, който можеш да преподаваш. Необходим ти е само сертификат за преподаване и може да стигнеш до отдалечени места на света и да се запознаеш с чужда култура и битие - от Европа, през Латинска Америка, защо не и до Сингапур.

Работа в международна компания

Работата в компании, които имат офиси в десетки държави е чудесна възможност да посетиш и да опознаеш различни места, при това без да излизаш в отпуска. Много от тези компании (някои от тях имат офиси в над 100 страни) предлагат вътрешни обмени, командировки, платени посещения. Работата зависи от дейността на компанията, за която работиш - може да се занимаваш с одити, консултантски услуги, снабдяване и още безброй длъжности и възможности.

Фотограф

10244

Ако изпитваш влечение към фотографията, тогава възползвай се от всички възможности, които тя предлага. Имай предвид, че много медии (особено чуждестранни) са готови да платят прилична сума за добре уловен момент, светлина или композиция. И така хобито ти може да материализира желанията ти за далечни пътешествия. Можеш да бъдеш фотограф на свободна практика, щатен фотограф за някоя медия, фоторепортер, а дори и фотограф на музикални събития навсякъде по света. Модните фотографи също пътуват много, в случай, че се занимаваш професионално.

Човек на изкуството

Тук възможностите са много - може да си цирков артист, балерина, танцьор, да участваш в някоя трупа и така да взимаш участия в международни фестивали. Ако имаш талант да пееш, трябва да знаеш, че си търсен кадър навсякъде по света - в хотели, пиано барове, круизни кораби, пътуващи групи. Друга алтернатива е да бъдеш аниматор в луксозен  хотел на екзотично място, например. Така че замисли се дали да не отделиш повече време на народните танци, които по принцип са ти за развлечение. 

Журналист

Да бъдеш писател или журналист на свободна практика може да ти донесе допълнителни доходи, с които да покриваш разходите по пътуванията си. А ако умееш да извличаш от всяко местенце по някоя интересна история, със сигурност няма да останеш без работа. В случай, че пишеш и на чужд език, шансовете ти се увеличават многократно. Алтернативите са да пишеш за собствен или чужд травъл блог, за списание за пътешествия или сайт, или изобщо каквато и да е медия, която ще плениш с разказите си.

39753

Работа в благотворителна организация

Големите световни благотворителни организации имат целогодишни мисии, като много от тях включват и известни личности. В случай, че попаднеш в някоя от тези компании, ще можеш да се занимаваш с организацията и координацията на кампании, а шансовете ти да посетиш места като Перу, Индия, Виетнам са доста големи. Е, има вероятност да се натовариш със задачата да посрещаш и развеждаш някоя знаменитост, но се преживява. 

Изследовател

Независимо дали проучваш биоразнообразието, изчезващите видове, морският живот или земната кора, има голяма вероятност работата ти да е свързана с пътувания до интересни региони, джунгли, пустини, международни конференции и семинари. Освен личното удоволствие от посещението на интересни места, ще извършваш нещо полезно и изключително интересно.

На свободна практика

Или казано с други думи - всяка работа, за която са ти необходими само лаптоп и интернет връзка, може да ти носи прилични доходи, докато скиташ из земята. В това число влиза програмист, копирайтър, споменатите вече журналист и фотограф, дизайнер.

18131

Спортен агент

Работата на спортния агент обикновено протича във виртуалното пространство, в търсене на таланти. Но тази работа обикновено приключва с посещение на място с цел проучване и преговори. А това място може да бъде както съседна държава, така и далечния остров Фиджи. Така че, ако познаваш добре даден спорт, но не си успял като спортист, тази работа може да се окаже твоята златна мина.

Модел 

Не е тайна, че моделите пътуват много, а доста често снимките се правят на екзотични места като пустини, плажове с бял пясък или космополитни градове. Освен пътешествия към тази работа можем да добавим плюсове като добри доходи и много контакти.

Духовен учител/ Лайф коучър

Ако си изучил което и да е модерно течение за духовно развитие или психология, успешно можеш да предаваш знанията си на път. Професията лайф коучър (грубо казано, учител по живеене) става все по-популярна. Дори и да не успяваш да го правиш на терен, винаги можеш да разчиташ на интернет и популярните напоследък уебинари, както и на други събития в мрежата, и онлайн кореспонденция. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин