22 забавни неща, които да правите в планината - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
22 забавни неща, които да правите в планината
Автор: Мария Ангелова
22 забавни неща, които да правите в планината
Снимка: Thinkstock/Guliver

Независимо дали сте тръгнали на кратък излет, на няколкодневен преход или смятате да разпънете палатките, планината ще ви посрещне с чист въздух и безкрайни възможности да се забавлявате.

По-долу сме събрали само част от нещата, които можете да правите в планината.

1. Сложете сгъваем хамак в багажа си. И го вържете за мигове на пълен релакс.

2. Отворете бутилка шампанско, когато изкачите планински връх. Та това е постижение, което заслужава да бъде отпразнувано!

3. Направете си пикник само с домашна храна. Оставете вафлите и кроасаните за града. Предишната вечер изпечете кекс, баница, вземете зеленчуци и ядки, мариновайте месо за печене и яжте само истинска храна сред природата.

4. Съберете листа и цветя за хербарий. От тях по-късно можете да направите картички, албуми и други подаръци.

5. Събирайте билки. Домашният чай през зимата не само ще стопли премръзналите ви пръсти, но и душата ви със спомени за летните преходи.

37340

Билки по изгрев. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

6. Направете си горчивка. Докато обикаляте из планинските гори и поляни, по път може да си направите горчивка. Пълните бутилка до половината с водка, ракия или друг алкохол без добавени аромати, и започвате вътре да добавяте билки и горски плодове - кантарион, мащерка, равнец, лайка, листа и плодове от горска ягода, връхчета и плод от къпина, нежни борови връхчета, магарешки бодил, дренки... Вкъщи прехвърляте в стъклени буркани/бутилки и след 14 дни на слънце прецеждате. Съхранява се в хладилник, като се пие по една супена лъжица на ден за подсилване на имунитета.

7. Нощувайте край планинско езеро. За съвършена гледка на сутринта.

37345

Попово езеро в Пирин. Снимка: Thinkstock

8. Носете със себе си магнитни игри – шах, не се сърди човече... Леки са и заемат малко място.

9. Вземете чаени свещи. Допълнение към романтиката на лагерния огън. Ако духа вятър, изкопайте малки дупки в земята и ги сложете вътре.

10. Използвайте челника си и палатката, за да си направите театър на сенките. Особено забавно е, ако сте на планина с деца.

11. Направете си състезание по търкаляне на поляна. В Англия може да имат състезание по търкаляне на сирене, но то съвсем спокойно може да се приложи и с търкаляне на хора.

12. Летете с палатка. Забавно е при ветровито време да се опитате да полетите с палатката, но има два сериозни недостатъка - всъщност не е известно някой наистина да е успял да полети по този начин, а и си нанасяте минимална щета от 20 лв. (счупени рейки)

37346

Опит за летене. Снимка: Лъчезар Соколов/Peika.bg

13. Научете нови растения и животни. Вземете в раницата определител за билки или за растения и животни за региона, в който отивате (проверете в книжарниците или в местната библиотека), и научете имената на растенията и дивите обитатели, които среате по пътя си.

14. Пуснете хвърчила.

37114

Снимка: Thinkstock

15. Измислете лагерно име на всеки. Голямата Боровинка винаги закъснява, а най-пъргавият е Старата Дива Коза.

16. Наберете диви ягоди, малини и боровинки. Ако не успеете да изядете всичко по път, може да остане и за домашно сладко.

17. Плавайте с лодка/каяк/кану из планинска река или язовир.

37343

Снимка: Thinkstock

18. Събудете се рано, за да видите изгрева.

37341

Снимка: Thinkstock

19. Запознайте се и съберете мъдрост от срещнатите по пътя пастири.

37344

Стадо овце в Родопите. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

20. Практикувайте йокота (йокота от шведски означава пикник в ранни зори, за да чуете песента на птиците). Повече за йокота.

21. Направете си планински дневник, в който да записвате интересни случки, да събирате спомени от срещнати по пътя планинари и да лепите интересни растения. 

22. Изкъпете се във водопад.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин