28 любопитни факта за Словения - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
28 любопитни факта за Словения
Автор: Елена Исаева

Словения се намира в Централна Европа, граничи с Италия на запад, Австрия на север, Унгария на североизток, Хърватия на юг и югоизток и Адриатическо море на югозапад.

Въпреки че е сравнително малка, Словения е невероятно разнообразна, може да се похвали с алпийски планини, средиземноморски плажове и хълмисти хълмове. Любляна е столицата и най-големият град на Словения. Словенският е официалният език на Словения.

28 любопитни факта за Словения
Снимка: pixabay.com

Словения стана член на Европейския съюз през 2004 г. Словения прие еврото като своя официална валута през 2007 г.

Регионът Карст в Словения е известен със своите варовикови пейзажи, подземни пещери и карстови феномени като понори и изчезващи реки.

Бледското езеро е една от най-известните туристически атракции на Словения, известно със своя живописен остров с църква и средновековен замък, кацнали на скала с изглед към езерото.

Юлийските Алпи са подгрупа на Алпите, разположени в Словения, предлагащи спираща дъха природа и възможности за дейности на открито като туризъм, каране на ски и алпинизъм.

Словения има няколко популярни ски курорта, включително Кранска Гора, Вогел и Мариборско Похорие. Планината Триглав е най-високият връх в Словения и също така е национален символ, изобразен на знамето на страната.

Липицанерският кон, известен с връзката си с класическата обездка, води началото си от Липица, Словения.

Шкоцянските пещери са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-големите известни подземни каньони в света.

Словения е известна със своята толерантност и мирно съжителство сред различните етнически и религиозни общности.

Словения има дълга традиция във винопроизводството, с няколко лозарски региона, произвеждащи висококачествени вина, включително известните теран и рефошк.

Пчеларството е важна традиция в Словения, като страната е един от водещите производители на мед в Европейския съюз.

Словения има високо образовано население и може да се похвали със силна образователна система с високо ниво на грамотност.

Словения често е определяна като една от най-зелените страни в света, със силен ангажимент към опазването на околната среда и устойчивия туризъм.

Словения има богато културно наследство, с влияния от славянската, германската, латинската и унгарската култури.

По време на Втората световна война Словения беше окупирана от силите на Оста и словенските партизани изиграха значителна роля в съпротивителното движение срещу нацистките и фашистки сили.

Сред известните словенци са философът Славой Жижек, музикантът и композитор Славко Авсеник и първата дама на Съединените щати Мелания Тръмп.

Словения е известна с приноса си към техническите иновации, с изобретения като първия в света рол-он дезодорант и плезалната стена (стената за катерене).

Предишната валута на Словения беше толарът, който беше заменен от еврото през 2007 г.

Въпреки че е сравнително малка страна, Словения е дом на разнообразни етнически групи, включително словенци, сърби, хървати, бошняци и италианци.

Словенската кухня е повлияна от съседните страни и включва ястия като potica (ядково руло), žlikrofi (кнедли) и kranjska klobasa (карниолска наденица).

Словения е домакин на множество културни фестивали през цялата година, в чест на музиката, изкуствата, литературата и кулинарните традиции.

Словения има универсална здравна система, предоставяща цялостна медицинска помощ на своите граждани.

Словения често е определяна като една от най-безопасните и мирни страни в света, с ниски нива на престъпност и стабилна политическа среда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин