30 факта за Сплит - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Сплит
Автор: Елена Исаева

Сплит, живописен крайбрежен град в Хърватия, е исторически и културен скъпоценен камък с множество интересни факти и характеристики. Ето 30 факта за Сплит:

Древно начало: Сплит е основан от римския император Диоклециан през 4-ти век след Христа като дворец за пенсиониране.

30 факта за Сплит
Снимка: pixabay.com

Дворецът на Диоклециан: Сърцето на Сплит е дворецът на Диоклециан, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, където можете да разгледате добре запазените останки от дворцовия комплекс на римския император.

Историческо значение: Сплит е един от най-старите непрекъснато населени градове в Европа.

Средиземноморски климат: Градът се радва на средиземноморски климат с горещо, сухо лято и мека, влажна зима.

Зашеметяващо крайбрежие: Сплит се гордее с красива крайбрежна ивица по протежение на Адриатическо море с чисти сини води и множество плажове.

Крайбрежната алея Рива: Рива е оживена крайбрежна алея в Сплит, идеална за спокойни разходки и наслаждаване на зашеметяващата гледка към морето.

Място на снимане на Игра на тронове: Някои сцени от популярния телевизионен сериал „Игра на тронове“ са заснети в Сплит, по-специално в и около двореца на Диоклециан.

Хълм Марян: Марян е живописен хълм и парк близо до центъра на града, предлагащ панорамна гледка към Сплит и околностите.

Пазар Пазар: Пазар е оживен и оживен пазар в стария град, където можете да си купите пресни продукти, местни продукти и сувенири.

Вторият по големина град в Хърватия: Сплит е вторият по големина град в Хърватия след столицата Загреб.

Далматинска кухня: Градът е известен със своята далматинска кухня, която включва пресни морски дарове, зехтин и средиземноморски билки.

Хърватски национален театър: Хърватският национален театър в Сплит е домакин на различни културни представления, включително опера, балет и театър.

Галерия Иван Мещрович: Тази галерия съхранява творбите на известния хърватски скулптор Иван Мещрович и се намира в бившата му резиденция.

Площадът на плодовете: Площадът на плодовете (Voćni trg) е исторически площад в Сплит, заобиколен от красива архитектура и оживени кафенета.

Перистил: Перистилът е централният площад на двореца на Диоклециан и служи като място за различни културни събития и представления.

Известен със зехтина: Далмация, регионът, в който се намира Сплит, е известен със своя висококачествен зехтин.

Традиционно далматинско вино: Можете да опитате традиционни далматински вина, като Plavac Mali и Pošip, в многото винени барове на Сплит.

Нематериално наследство на ЮНЕСКО: Традиционният акапелен стил на пеене, известен като „клапа“, е признат за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и често можете да го чуете да се изпълнява в Сплит.

Свети Домний: Катедралата Свети Домний, първоначално мавзолей на Диоклециан, е една от най-старите катедрали в света.

Статуя на Гргур Нински: Статуята на Гргур Нински, значима фигура в хърватската история, стои близо до двореца на Диоклециан.

Плаж Bacvice: Bacvice е най-популярният пясъчен плаж в Сплит и чудесно място за плуване и плажни дейности.

Музикален фестивал Ultra Europe: Сплит е домакин на фестивала за електронна музика Ultra Europe, който привлича музикални ентусиасти от цял свят.

Археологически музей: Археологическият музей в Сплит е един от най-старите и най-обширните в Хърватия.

Тунел Marjan: Тунелът Marjan е уникален подземен проход за пешеходци и велосипедисти, който минава през хълма Marjan.

Музей Froggyland: Този странен музей разполага с колекция от над 500 препарирани жаби, позирали в различни човешки дейности.

Спортни ентусиасти: Сплит е спортно ориентиран град и е дал много хърватски олимпийски шампиони и спортисти.

Хранене на брега: Да се насладите на храна в един от многото крайбрежни ресторанти е задължително за посетителите на Сплит.

30 факта за Сплит
Снимка: pixabay.com

Исторически църкви: В допълнение към катедралата Свети Домиус, Сплит има много други исторически църкви, като църквата Свети Франциск.

Влияние на Венецианската република: Венецианската република е оставила значително архитектурно влияние върху Сплит, очевидно в историческите сгради и дворци на града.

Ветроходен център: Сплит е популярна отправна точка за ветроходни пътувания по крайбрежието на Адриатическо море и до близките острови, което го прави център за моряци и ентусиасти на яхти.

 

Сплит е град, пропит с история, с уникална комбинация от древни и модерни атракции, което го прави завладяваща дестинация за пътници, търсещи култура, история и природна красота по хърватското крайбрежие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин