30 интересни факта за Барлета, Италия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Барлета, Италия
Автор: Елена Исаева

Барлета е град, разположен в регион Пулия в Южна Италия, на брега на Адриатическо море.

Той е един от най-населените градове в провинция Барлета-Андрия-Трани.

30 интересни факта за Барлета, Италия
Снимка: pixabay.com

Барлета има богато историческо наследство, датиращо от древни времена. Първоначално е основан от гърците през 4 век пр.н.е.

Градът е известен със своя добре запазен средновековен исторически център, който се отличава с тесни улички, очарователни площади и красива архитектура.

Барлета е известен с колоса от Барлета, колосална бронзова статуя, за която се смята, че представлява император Ираклий, датираща от 5-ти или 6-ти век сл. Хр.

Градът има стратегическо местоположение и е бил повлиян от различни цивилизации, включително гърците, римляните, норманите и швабите.

Барлета е известна с впечатляващия си нормандско-швабски замък, който датира от 12 век. Сега в замъка се помещава Гражданският музей.

Градът играе важна роля в битката при Кана през 216 г. пр.н.е., една от най-важните битки от Втората пуническа война между римляните и картагенците.

Барлета е домакин на Disfida di Barletta, историческа възстановка на известен дуел, състоял се през 1503 г. между тринадесет италиански и тринадесет френски рицари.

30 интересни факта за Барлета, Италия
Снимка: pixabay.com

Централният площад на града, Piazza della Libertà, е вторият по големина площад в Италия, след Piazza San Marco във Венеция. Това е популярно място за събиране и домакин на различни събития и фестивали.

Барлета има дълга брегова линия, която се простира на около 14 километра (8,7 мили) по Адриатическо море, предлагайки красиви плажове и крайбрежни алеи.

Базиликата на Божи гроб, построена през 12 век, е важен религиозен обект в Барлета и е известна с красивата си романска архитектура.

Барлета е известна с традиционния си народен танц, наречен "Pizzica", който се изпълнява по време на фестивали и културни събития.

Градът има оживена кулинарна сцена с акцент върху пресни морски дарове и традиционни апулийски ястия. Някои местни специалитети включват паста orecchiette, сирене burrata и taralli (вид пикантна бисквита).

Барлета е дом на няколко красиви църкви, включително църквата Сан Сеполкро, катедралата Санта Мария Маджоре и църквата Санто Сеполкро.

Barletta е домакин на Barletta Jazz Festival, известно международно джаз събитие, което привлича джаз музиканти и ентусиасти от цял свят.

Градът има традиционно конно надбягване, наречено "Corsa dei Cavalli di San Giorgio" (Надбягване на конете на Свети Георги), което се провежда на 23 април, празника на патрона на града.

Barletta е известен със своите оживени улични пазари, където местните жители и посетителите могат да намерят широка гама от стоки, включително пресни продукти, дрехи и занаяти.

Градът има силно чувство за общност и празнува различни религиозни и културни събития през цялата година.

Барлета е дом на Археологическия национален музей на Барлета, който излага артефакти от различни исторически периоди, включително древни римски и средновековни времена.

Teatro Curci, исторически театър в Барлета, е домакин на театрални представления, концерти и други културни събития.

Градът има оживено пристанище с връзки до близките острови и крайбрежни дестинации.

Барлета е популярна дестинация за любителите на плажа, предлагаща комбинация от пясъчни и скалисти плажове, заедно с разнообразие от водни спортове и развлекателни дейности.

Катедралата Барлета, известна още като базиликата Санта Мария Маджоре, е впечатляващ пример за романска архитектура на Пулия.

Барлета е на кратко разстояние от известния Трани, очарователен крайбрежен град, известен със своята зашеметяваща катедрала и живописно пристанище.

Градът има богата традиция на керамично майсторство, произвеждайки красива ръчно изработена керамика и керамика.

Барлета е домът на Palazzo della Marra, елегантна историческа сграда, която сега служи като кметство.

Покровителят на града е Свети Дисмис, който се чества с шествия и празненства на 28 май.

Барлета е заобиколена от плодородна земеделска земя, произвеждаща грозде, маслини, пшеница и зеленчуци.

Градът предлага комбинация от исторически, културни и природни забележителности, което го прави привлекателна дестинация за пътници, търсещи автентично изживяване на Пула.

 

Тези факти предоставят поглед върху историята, културата и уникалните характеристики на Барлета, демонстрирайки богатото му наследство и атракции, които го правят завладяващо място за посещение в Пулия, Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин