30 любопитни факта за Казанската катедрала в Санкт Петербург - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Казанската катедрала в Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

Казанската катедрала, известна още като катедралата на Дева Мария от Казан, е известна руска православна църква, разположена в Санкт Петербург.

Архитектурен шедьовър: Катедралата е проектирана от архитекта Андрей Воронихин в началото на 19-ти век и нейното строителство е извършено от 1801 до 1811 г.

30 любопитни факта за Казанската катедрала в Санкт Петербург
Снимка: pixabay.com

Вдъхновение от базиликата Свети Петър: Дизайнът на Казанската катедрала е вдъхновен от базиликата Свети Петър в Рим, което ѝ придава неокласически и монументален вид.

Военен мемориал: По време на Отечествената война от 1812 г. срещу Наполеон катедралата се превръща в символ на руската съпротива и се провеждат молитви за благополучието на войниците.

Емблематични колони: Катедралата е украсена с осемдесет коринтски колони, подредени в четири реда, създавайки впечатляваща колонада около сградата.

Религиозни реликви: Казанската катедрала съхранява Казанската икона на Божията майка, една от най-почитаните икони в руското православие. Оригиналната икона е открадната през 1904 г. и никога не е възстановена, но сега в катедралата е поставена нова.

Културен център: През годините катедралата е служила за различни цели, включително като музей на атеизма през съветската епоха и като концертна зала.

Затваряне на катедралата: Казанската катедрала е затворена за религиозни служби през 1929 г. и е използвана за светски цели, докато не бъде върната на Руската православна църква през 1992 г.

Повторно освещаване: След падането на Съветския съюз катедралата претърпява обширна реставрация и е повторно осветена през 1993 г.

Място за поклонение: Днес Казанската катедрала е активно място за поклонение и в нейните стени се провеждат редовни религиозни служби, включително литургии и концерти.

Известни жители: Некрополът на катедралата съдържа гробовете на няколко забележителни личности, включително фелдмаршал Михаил Кутузов, герой от Наполеоновите войни.

Държавен музей: Държавният музей по история на религията, открит през 2001 г., се намира в помещенията на катедралата и показва историята на различни религии в Русия.

Иконостас: Интериорът разполага с великолепен иконостас, украсен със сложни икони и религиозни произведения на изкуството.

Православно място за поклонение: Казанската катедрала привлича поклонници и посетители от цял свят поради своето религиозно значение и архитектурна красота.

Местоположение в центъра на града: Катедралата се намира на Невски проспект, един от главните булеварди в Санкт Петербург, което я прави централна и лесно достъпна забележителност.

Бронзови врати: Главните входни врати на катедралата са изработени от бронз и са украсени с релефи, изобразяващи сцени от живота на Дева Мария.

Купол и кръст: Централният купол на катедралата е увенчан с голям кръст, символизиращ християнската вяра.

Религиозна толерантност: Въпреки руските си православни корени, Казанската катедрала е известна с това, че насърчава религиозната толерантност и разбирателство между различните религии.

Музей на иконите: В рамките на катедралния комплекс има музей, посветен на иконите, показващ разнообразна колекция от религиозни произведения на изкуството.

Камбани: Катедралата е оборудвана с набор от камбани, които се бият по време на религиозни церемонии и специални поводи.

Туристическа атракция: Казанската катедрала е популярна туристическа дестинация, привличаща посетители не само заради религиозното си значение, но и заради архитектурното си величие.

Празник на Покрова: Катедралата празнува празника на Покрова на Богородица, известен като Покров, който е важно религиозно събитие в руския православен календар.

Духовен център: Катедралата служи като духовен център за православната общност в Санкт Петербург и извън него.

Приносът на Феодор Солнцев: Руският художник Феодор Солнцев изигра значителна роля в декорирането на интериора на катедралата, създавайки красиви фрески и декорации.

Предизвикателства при реставрацията: Катедралата претърпя обширни реставрационни работи през 90-те години на миналия век, за да поправи щетите, нанесени по време на съветската епоха.

Обект на културното наследство: Казанската катедрала е призната за обект на архитектурно и културно наследство, което отразява значението му в руската история.

Православни великденски тържества: Катедралата е домакин на грандиозни тържества по време на православния Великден, привличайки както богомолци, така и туристи.

Катедрален хор: Казанската катедрала има известен хор, който допринася за богатата духовна атмосфера по време на религиозните служби.

Околният площад: Катедралата е заобиколена от площад Казан, популярно място за събиране на местни жители и посетители, предлагащ гледка към внушителната фасада.

Нощно осветление: Подобно на много забележителности в Санкт Петербург, Казанската катедрала е красиво осветена през нощта, създавайки поразителен визуален спектакъл за онези, които изследват града след свечеряване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин