33 интригуващи факта за Торонто - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
33 интригуващи факта за Торонто
Автор: Елена Исаева

Торонто, най-големият град в Канада, е оживен и разнообразен метрополис с богата история и широка гама от културни, икономически и природни забележителности. Ето 33 интересни факта за Торонто:

Местоположение: Торонто се намира в южната част на Онтарио, на северозападния бряг на езерото Онтарио.

33 интригуващи факта за Торонто
Снимка: pixabay.com

CN Tower: CN Tower, емблематична забележителност на Торонто, някога е била най-високата свободностояща структура в света. Той е на 1815 фута (553 метра) и предлага спираща дъха гледка към града.

Острови Торонто: Тази верига от 15 острова е популярна зона за отдих, предлагаща плажове, паркове и зашеметяващи гледки към силуета на града.

Yonge Street: Yonge Street в Торонто е една от най-дългите улици в света, простираща се на над 1896 километра (1178 мили) от Торонто до Рейни Ривър, близо до границата с Минесота.

Кралски музей на Онтарио (ROM): ROM е един от най-големите и известни музеи в Канада, включващ разнообразна колекция от експонати на изкуството, културата и естествената история.

Casa Loma: Това имение в готически възрожденски стил в Торонто е служило като фон в няколко филма и сега е популярна туристическа атракция.

Мултикултурен център: Торонто е един от най-мултикултурните градове в света, като над половината от населението му е родено извън Канада.

Етнически квартали: Градът е известен със своите различни етнически квартали, включително Чайнатаун, Малката Италия, Корейския квартал и Малката Индия.

Разнообразие от храни: Разнообразното население на Торонто доведе до процъфтяваща хранителна сцена с кухня от цял свят.

Финансов район: Финансовият район на Торонто е дом на фондовата борса в Торонто (TSX) и големи финансови институции, което го прави сърцето на финансовата индустрия на Канада.

Bay Street: Bay Street често се използва като метоним за финансовия сектор на Канада, с много банки, адвокатски кантори и корпоративни централи, разположени тук.

Мейпъл Лийфс и Раптърс: Торонто Мейпъл Лийфс (НХЛ) и Торонто Раптърс (НБА) са основните професионални спортни отбори в града.

Rogers Centre: Този многофункционален стадион е дом на Торонто Блу Джейс (MLB) и е домакин на концерти и други събития.

TIFF: Международният филмов фестивал в Торонто е един от най-големите и престижни филмови фестивали в света.

Университет на Торонто: Университетът на Торонто е един от най-добрите университети в Канада и е известен със своите изследователски и академични постижения.

Университет Райърсън: Разположен в центъра на Торонто, Райерсън е известен със своите медийни и комуникационни програми.

33 интригуващи факта за Торонто
Снимка: pixabay.com

Международно летище Пиърсън в Торонто: Най-натовареното летище в Канада, Pearson International, служи като основен международен портал.

TTC: Транзитната комисия на Торонто (TTC) управлява системата за обществен транспорт на града, включително автобуси, метро и трамваи.

Симфоничен оркестър на Торонто: Симфоничният оркестър на Торонто е един от водещите оркестри в Канада, изпълняващ класическа и съвременна музика.

Художествени галерии: Торонто разполага с множество художествени галерии, включително Художествената галерия на Онтарио (AGO), която съхранява огромна колекция от канадско и международно изкуство.

Форт Йорк: Това историческо място е било мястото на битката при Йорк по време на войната от 1812 г.

Подземна железопътна линия: Торонто изигра значителна роля в подземната железница, помагайки на поробени хора да избягат на свобода в Канада.

MaRS Discovery District: MaRS е център за иновации и технологични стартиращи фирми, насърчаващи изследванията и предприемачеството.

Технологична сцена в Торонто: Градът има процъфтяващ технологичен сектор с компании, специализирани в областта на изкуствения интелект, финтех и биотехнологиите.

High Park: High Park е най-големият обществен парк в Торонто, предлагащ туристически пътеки, градини и зоологическа градина.

Trillium Park: Разположен на брега, Trillium Park предлага зашеметяваща гледка към силуета на Торонто и езерото Онтарио.

Четири сезона: Торонто изживява ясно всичките четири сезона, с горещи лета и студени зими.

Холивуд Север: Торонто често е наричан „Холивуд Север“ поради ролята си на основен център за филмова и телевизионна продукция.

Аура в College Park: Този жилищен небостъргач е най-високата сграда в Канада, достигайки височина от 272 метра (892 фута).

Bloor-Yorkville: Известен с магазините от висок клас, този квартал често се смята за луксозния квартал на Торонто.

Kensington Market: оживен и еклектичен квартал, известен със своята разнообразна кухня и улично изкуство.

 

Улично изкуство в Торонто: Градът може да се похвали с оживена сцена на уличното изкуство с цветни стенописи и инсталации, украсяващи много квартали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин