360-градусово виртуално гмуркане с Google Street View - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
360-градусово виртуално гмуркане с Google Street View
Автор: Peika.bg
360-градусово виртуално гмуркане с Google Street View
Снимка: Google Street VIew

Любопитните пътешественици и почитателите на морските дълбини вече няма нужда да напускат удобните си кресла, за да се полюбуват на красотите на океанското дъно.

Група изследователи работи по създаването на Google Street View разходка из кораловите рифове и други подводни забележителности из целия свят.

Виртуалната обиколка включва 360-градусови фотографии, които показват морските дълбини по начин, какъвто не е виждан досега.

Изследователите от Кейтлин Сийвю Сърви (Catlin Seaview Survey) използват фотоапарат с формата на топка, който заснема 360-градусовите панорами. В първоначалната фаза на проекта участват повече от 400 000 снимки от Големия бариерен риф, Хавай, Филипините, морския резерват Флорида Кийс и Галапагос.

Освен подводни обитатели, виртуалното гмуркане е запечатало корабокруширали кораби, подводни скулптурни паркове и други интересни места.

Освен че дава достъп до далечни и екзотични места, проектът има за цел да помогне за това повече хора да разберат нуждата от опазване на подводния свят. Друг плюс е, че снимките ще помогнат на учените да регистрират промени в крехките екосистеми и да обясняват по-достъпно на широката публика какви са усилията за съхраняването им.

Цветните изображения са достъпни на сайта на Google Maps.

Заснемането протича паралелно с драматичното намаляване на кораловите рифове в световен мащаб. Изследователите отбелязват, че през последните 30 години са изчезнали над 40% от кораловите рифове по света заради замърсяване, прекомерен риболов и климатични промени.

Подводният виртуален тур можете да видите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин