3D анимация показва Пловдив по римско време - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3D анимация показва Пловдив по римско време
Автор: Мария Ангелова

Тайната на пътуването във времето: Отивате в центъра на Пловдив, слизате по стълбите на Римския стадион и сядате на някоя от седалките. Представяте си, че сте един от 30 000 зрители, които са идвали тук, за да следят напрегнатите спортни игри. Ако ви се иска да сте почетен гражданин на Римската империя, сядате на някоя от надписаните седалки (такава е била традицията – ВИП местата били с изсечени имена).

Ако пък мъничко въображение не ви достига, влезте в кинозалата и вижте първата 3D анимация „Пловдив през ІІ век”, представящ Филипопол по време на римския период.

Стадионът

Стадионът с дължина 240 м и ширина 50 м в наши дни се простира под главната пешеходна улица на Пловдив. Изграден е в началото на ІІ в. при император Адриан. Разкрит и отворен за посещение е единият му край (от северната страна), като и днес можете да седнете на някой от 14-те реда древни седалки.

Под редовете със седалки има засводен вход (през който влизате), който свързва пистата с подземен проход-улица. Над свода са били най-хубавите места, запазени за видни римляни.

Филмът

Филмът ще ви покаже възстановен модел на Римския стадион и ще ви направи част от зрителите на най-популярните игри, провеждани на него – хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягвания с колесници. Ще видите как е изглеждал централният вход на стадиона (с редица стълбове), както и архивни снимки на Пловдив, когато стадионът не е бил разкрит, а отгоре е минавала една от главние улици на града, с автомобили и тролеи.

Игрите

Във Филипопол (римското име на Пловдив) периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. В тяхна чест монетарницата на града секла специални монети с лика на властващия император и с образи от състезанията, провеждани на стадиона. Игрите започвали със състезание за глашатаи и тръбачи. А освен здрави момчета и мъже, имало и музикални, поетически и артистични състезания.

Знаете ли, че... Като слизате до Римския стадион, вие всъщност се озовавате в подземното пространство на площада, на оригиналното ниво на античния Филипопол.

Полезна информация: График на прожекциите всеки ден: 10:00, 10:40, 11:20, 12:00, 13:40, 14:20, 15:00, 15:40, 16:20, 17:00 часа. Цена на билета: 6 лв., за учащи 3 лв., безплатно за деца до 7 г. Всеки първи четвъртък на месеца – безплатно за учащи и пенсионери.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин