3 места, които да посетите близо до София - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 места, които да посетите близо до София
Автор: Елена Исаева
3 места, които да посетите близо до София
Снимка: Елена Исаева

Около София определено има какво да се посети, особенно ако търсите приятна, лежерна разходка само за един или дори половин ден. Местата са много, намират се близо до столицата и определено си заслужава да се посетят. Те са толкова красиви, че ще ви отнесат в един друг свят. Ако имате възможност обаче, посетете ги през делничен ден, защото през почивните дни понякога става доста натоварено и човек се чувства като в града.

Ето няколко предложения:

3 места, които да посетите близо до София
Снимка: Елена Исаева

1. Черни връх – Едно наистина прекрасно място за еднодневна ексурзия е първенецът на Витоша планина – Черни връх. Той е висок 2290 метра и на върха му има чайна и астрономическа обсерватория. Това е един доста лесен връх за изкачване, подходящ е дори за по - малки деца. Има няколко маршрута до него, като най-популярният е покрай хижа Алеко. От там също има 2 пътеки. Едната е точно през пистата, по стръмна в началото, но по кратка, която препоръчвам на качване, докато силите ви са все още свежи и вече слизане по другата, която е доста по дълга, но полегата и излиза зад хижата. По този начин ще се насладите на различни планински пейзажи.

Интересно да се отбележи е, че точно с групово изкачване на Черни връх се поставя началото на организираното туристическо движение в България. Походът е огранизиран от Алеко Константинов на 27.08.1895 г. В този исторически преход взимат участие над 300 човека, като сред тях е бил и писателят Иван Вазов. Всеки българин трябва да се качи поне на няколко от първенците на България. Започнете от този, защото е наистина много лек, приятен и не представлява никаква трудност дори за неопитните туристи.

2. Боянски водопад – истинска радост е за софиянци близостта на Витоша планина до столицата ни. Тя е едни спасение от горещите дни, фитнес на открито и прекрасен начин да прекарате почивните си дни. Едно доста интересно място там е Боянският водопад. До него се стига през квартал Бояна, емблематичната Боянска църква с кола и от там започва пешеходната разходка. Преходът е много приятен и лек, но трябва да внимавате, защото на места има хлъзгави участъци. За това е препоръчително да сте с удобни обувки, със здрава подметка. Боянският водопад е образуван от Боянската река и е най-високият във Витоша със своите 25 метра водоскок. Разбира се, както за всеки водопад, и тука най-подходящото време за посещение е през пролетта, след топенето на снеговете, защото тогава е най-пълноводен и впечатляващ.

3 места, които да посетите близо до София
Снимка: Елена Исаева

3. Костенски водопад – от Витоша отиваме в подножието на Рила. Костенският водопад се намира съвсем близо до село Костенец и до него може да се стигне и с кола. Водният скок на водопада е с височина от 12 метра и в близост до него има минерални извори и няколко хотела, в които може да си направите една малка СПА почивка, ако решите по-обстойно да разгледате района. Мястото около водопада също е много красиво и прохладно. Която и пътека да изберете няма да съжалявате, защото ще се насладите на част от красотата на този дял на Рила.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин