3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят
Автор: Peika.bg
3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят
Снимка: Deyan Romanov/Flickr

Родопите са едно от най-големите богатства на България, съчетавайки в себе си красива природа и история по-древна, отколкото може би предполагаме.

Затова сме ви избрали тези три природни феномена в Източните Родопи, които си заслужават да бъдат видени.

1. Вкаменената гора

Природният феномен Вкаменената гора е разположен близо до село Равен, община Момчилград в дол и е наричан от местните хора „Габъз дере". Там можете да видите вкаменили се около 20 дървета на възраст около 30 млн. години, които заемат площ от 7,5 хектара. Най-вероятно преди милиони години тук имало древна гора от времето, разположена на крайбрежието на море. При започнала силна вулканична дейност тя е била засипана и изгорена от горещата лава. Високата температура овъглила цели дървета или части от тях. В по-късните етапи на вулканична дейност през тях протичали води, носещи със себе си кремъчно вещество, което запълнило кухините. Така се образували вкаменените дървета.

3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят


2. Каменните гъби

Природният феномен Каменните гъби е леснодостъпен, намира се край асфалтовия път за Хасково, малко след село Бели пласт, община Кърджали. Освен това е ограден, има указателни табели и информационно табло – няма как да го изпуснете. Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината и ширината им стига до 2,5 м. Те също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност – след оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно върху тях започнало действието на ерозията. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази красива и разноцветна композиция.

3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят


3. Каменната сватба

До природния феномен Каменната сватба се стига по маркирана пътека, а от Кърджали до село Зимзелен има редовна автобусна линия. Мястото пък е подходящо за посещение през всеки сезон. Каменната сватба е изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като височината им варира от 0,5 до над 10 м и са започнали да се образуват преди около 35 млн. години.

Когато днешните Източни Родопи са били дъно на море в резултат на чести вулканични изригвания, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена „Каменната сватба". Заради разнообразието от минерали скалите са разноцветни – бели, жълти, розови, зелени и ръждивочервени. 

3 места в Източни Родопи, които ще ви завладеят

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин