3 прекрасни места, в Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 прекрасни места, в Рила
Автор: Елена Исаева

Рила планина е не само най-високата в България, но и една от най-красивите. В нея има толкова много места, които може да посетите. Необятната природа е просто зашеметяваща и определено ще завладее сърцата ви на мига.

Безспорно това е една от местата в Рила, за които всеки българин е чувал или посещавал, дори повече от веднъж и определено има защо. Това е най-големият манастир на територията на България. Той се намира на 1147 надморска височина, по течението на река Рилска, близо до село Пастра. Манастирът има огромно национално историческо значение и не случайни е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

3 прекрасни места, в Рила
Снимка: Елена Исаева

Предполага се, че Рилският манастир е основан през 30-те години на 10 век, по времето на Първата българска държава. За негов създател с приема Свети Иван Рилски, който е роден в село Скрино през 876 г. Манастирът възниква по река Рилска, а след своята смърт през 976 г, Иван Рилски е канонизиран като светец.

Различни източници сочат, че за известен период от време в Рилския манастир отсяда Паисий Хилендарски, който по това време е пишел и събирал материали за своята книга „История славянобългарска“.

3 прекрасни места, в Рила
Снимка: Елена Исаева

Още едно уникално място в Рила планина, което задължително трябва да посетите, в случая изкачите. Това е Мусала най-високият връх в Рила, България и на Балканския полуостров със своите 2925 метра надморска височина. От върха гледките, които се откриват са просто невероятни. А това, че при ясно време се вижда Бяло море, е просто една легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави абсолютно невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти.

До върха се стига като се вземете лифтът от Боровец до х. Ястребец и от там пеша. Това е най-често използваният маршрут за върха. Въпреки, че е най-високият връх в България, преходът до него не е толкова труден, често дори на върха могат да се видят семейства с по-малки деца. Все пак не подценявайте първенеца на България.

Още едно приказно място в Рила планина, което не е за изпускане са седемтте рилски езера. Тези красиви 7 езера безспорно са едно от найвпечатляващите места не само в България, ами и на целия Балкански полуостров. Това са група от езера с ледников произход, които се оказва, че са най-посещаваната група езера в България, както от местни туристи, така и от чужденци.

3 прекрасни места, в Рила
Снимка: Елена Исаева

Седемте рилски езера се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра н.в. Те заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. Както може би се досещате името на всяко езеро е свързано с някаква особеност в него. Например Бъбрека има точно такава форма – на човешки бъбрек. Сълзата носи това име, поради уникалната прозрачност на своите води. Окото пък има приблизително овалната форма на едно око.

И тук, както на много други места в България не липсва интересна легенда, която се предава през поколенията. Тя гласи, че някога, преди хиляди години, когато на земята още е нямало хора, в Рила живеели великани – мъж и жена, които се обичали безумно много. Те били безкрайно щастливи, живеели сред приказна природа и сякаш нищо не застрашавало тяхното щастие. Но както винаги, злите сили завидели на тяхната любов и решили да унищожат малкият рай, в който влюбните живеели. Те докарали страшни бури и бедствия, срещу, които мъжкият великан се борел със сетни сили, но накрая паднал мъртъв, а всичко наоколо било разбито и унищожено. Про гледката на мъртвия си любим, жената великан започнала да плаче толкова неутешимо, че запълнила всички седем долини и дупки със своите сълзи по убития си любим. Казват, че дори близо до Бъбрека има две скали, които приличат на двмата влюбени, които за вечни временат ще бдят над своя малък земен рай.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин