3 забележителности по път до най-големия каньон в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 забележителности по път до най-големия каньон в Европа

Ако ще пътувате в Европа с кола, Ели Иванова от блога "Друми в думи" се е погрижила да ви изненада с 3 забележителни места по пътя за най-големия каньон на Стария континент.

През почивните дни покрай този Великден се отправихме към най-големия каньон в Европа, този на река Тара, за да се потопим в едно вълнуващо рафтинг приключение. В световен мащаб, по-голям от каньона на река Тара е само Големият каньон в САЩ (Гранд каньон) на река Колорадо.

49128

Вишеградският мост над река Дрина

Пропътувахме разстоянието от София до каньона на Тара (около 560 км) с едно малко бусче за около 12-13 часа. Не беше много удобно, но пък гледките и местата, които видяхме по път бяха впечатляващи. Три от тези места, заслужават специално внимание. На тях посветих и следващата статия. Ако пътувате с кола към Босна и Херцеговина, не пропускайте да ги видите!

Крепостта Стари град в Ужице

Докато пътувахме с бусчето из Сърбия, на около 50 километра преди границата с Босна и Херцеговина, се залутахме в едно симпатично планинско сръбско градче – Ужице. Прекосихме го няколко пъти, докато най-накрая шофьорът успя да излезе от града в правилната посока по правилното шосе. Това лутане ни даде възможност да го поразгледаме сравнително добре.

Едното нещо, с което ще запомня град Ужице беше, че то много ми напомни на два наши града: Велико Търново и Своге. Също като Велико Търново, Ужице е разположен на хълмове, между които се вие река, в случая с Ужице това е река Джетиня. Също като Своге, Ужице е изграден в дефиле в планински район.

49127

Град Ужице, Сърбия

Другото интересно нещо ни се наби в очите на излизане от градчето. Това беше една старинна крепост, кацнала на висока скала и от три страни заобиколена от река, подобно на крепостта Червен. Впоследствие прочетох, че крепостта в Ужице се казва Стари град и се предполага, че е била построена в периода 12-13 век.

49129

Стари град в Ужице

Като минахме покрай крепостта за първи път на отиване към каньона на Тара, тя се откри толкова внезапно след един завой, че едвам я хванахме в кадър и то с телефон. Затова пък, на връщане се бяхме подготвили с фото апарати в ръце в очакване на гледката към крепостта.

Има и още едно любопитно нещо за това сръбско градче Ужице – в един от преписите на История славянобългарска е споменат Оужеца като български град в областта Дардания, която в периодите на най-силен разцвет на България през Средновековието е била една от четирите части на българските земи – западната.

Вишеградският мост над река Дрина

Този мост се намира във Вишеград, недалеч от границата между Сърбия и Босна и Херцеговина. Титулован е като един от най-значимите градежи в Босна през периода 15-19 век.

49131

Мостът на река Дрина във Вишеград

Мостът има 11 свода, дълъг е 180 метра и широк 6 метра. Изграден е в периода 1571-577 година по заповед на тогавашния везир Мехмед паша Соколович (не се чудете на фамилията – човекът е роден в сръбско семейство от Херцеговина, потурчен е още като дете, а след това е бил еничар). Построен е от Синан, считан за най-значимия строител в историята на османската архитектура.

За сведение, този същият Синан е изградил и известният мост над река Марица в град Свиленград. Двата моста са с подобна архитектура, като този „българският“ печели първенството между двата моста по своята мащабност – има 21 свода, дълъг е 295 метра, а широчината му е същата като на вишеградския – 6 метра.

Ние, разбира се, не пропуснахме възможността да се запознаем отблизо с моста във Вишеград, да се поразходим по него и да се полюбуваме на красивите гледки от моста към река Дрина и близките хълмове.

49133

Мостът на река Дрина във Вишеград: поглед назад

Ако се интересувате от повече информация за историята на моста, вижте тази статия от блога на Мария и Андрей.

49135

Мостът на река Дрина във Вишеград

Дървеният град на Емир Кустурица

Това беше поредната интересна спирка по път. Разгледахме го съвсем на бързо, но все пак добихме представа от него.

49132

Дървеният град на Емир Кустурица

Дървеният град е комплекс от дървени къщички с автентичната архитектура на типичното сръбско село. Разположен е на хълм, наречен Мечавник, който е заобиколен от други хълмове. Мястото е много красиво и е част от национален парк Мокра гора.

49126

Дървеният град на Емир Кустурица

Кустурица създава този Дървен град с идеята да го превърне в малък културен оазис – тук се организират различни фестивали и събития: семинари, изложби, концерти.

49134

Дървеният град и хълмовете

Комплексът прилича на старинно малко градче – има си и площад на центъра с малък храм.

49130

Дървеният град: на мегдана

В комплекса има ресторант и се предлага настаняване.

49136

В Дървения град на Емир Кустурица

Това беше моето първо посещение в Босна и Херцеговина и то много ми хареса. Не успяхме да разгледаме столицата Сараево, за което много съжалявам, но пък е добър повод да се върнем един ден отново там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин