48 от най-добрите съвети за пътуване - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
48 от най-добрите съвети за пътуване
Автор: Мария Ангелова
48 от най-добрите съвети за пътуване
Снимка: Thinkstock/Guliver

След тези съвети за пътуване няма да имате нужда от нищо друго.

Полет със самолет

1. Изберете опашката, на която няма деца – там, където са се наредили костюмари с куфарчета, ще минете много по-бързо. И още 12 умни съвета от професионални пътешественици.

2. Носете си празна пластмасова бутилка за вода, която можете да напълните веднага щом минете проверката за сигурност. Така няма да се налага да плащате невъзможно високи цени за вода на борда. Още умни съвети за летището.

3. Летете в средата на седмицата. Билетите за уикенда могат да са в пъти по-скъпи.

4. Не пийте кафе преди и по време на полет – това само ще увеличи паниката ви и ще предизвика сърцебиене.

5. Носете дрехи с много джобове, за да поберете евентуален свръхбагаж в тях.

6. Освен ако не летите с нискобюджетна авиолиния, напитките на борда са неограничени. Можете да си поискате две чаши със сок и после трета за десерт. На нискобюджетни полети винаги можете да получите безплатно чаша обикновена вода.

7. Купете си надуваема възглавничка за път – заема по-малко място.

8. Ако ви загубят багажа, докато пътувате със самолет в страна от ЕС, веднага трябва да потърсите гише „Рекламация багажи” на летището, където се попълва доклад за повреден или загубен куфар. А след това най-късно до 21 дни трябва да напишете мейл и до превозвача. Имате право на обезщетение. Още от вашите права при пътуване в ЕС.

9. Ако ви се наложи да спите на летището, обикновено в залата за заминаващи спите вие... и десетки/ стотици други хора. Затова изберете залата за пристигащи, където е далеч по-спокойно. Още умни съвети за спане на летището.

Умни съвети за сигурност

10. Ако пътувате в чужбина, преименувайте на латиница в телефона си имената на близки роднини и приятели. При спешен случай на чужденците ще е непонятно какво е това „Татко“, но ще разберат „Father”.

11. Качете сканирани копия на всичките си важни документи в Google Drive. Така ако ги изгубите, ще можете да ги свалите от всяко кафене с wi-fi.

12. Ако имате няколко банкови карти, разпределете парите си в тях и ги дръжте на различни места. Така ако ви оберат, няма да сте в безизходна ситуация и загубите ще са малки.

13. Ако искате да се отървете лесно от настойчивите улични търговци, научете на местния език фразата „Тук съм по работа“ - и ще видите как веднага ще изгубят интерес към вас.

14. Когато наемате кола или мотоциклет, направете снимки с телефона си на всички драскотини по превозното средство пред очите на самия собственик, за да избегнете опити за злоупотреби.

15. Носете в себе си набор от важни лекарства – никога не знаете къде и кога може да ви се случи нещо.

16. Свалете си безплатното приложение за правата ви при пътуване в ЕС, за да можете да реагирате във всеки момент.

17. Сложете някакъв ярък отличителен белег на куфара си, за да не си размените куфарите на лентата за багаж на летището. Това не се случва само по филмите. Още съвети за умно стягане на куфар.

18. Ако сте направили резервацията си за хотел месец или повече по-рано, 3-4 дни преди пътуването си изпратете мейл с напомняне, че имате резервация на съответната дата за съответния период и поискайте потвърждение от хотела.

Безплатни неща по света

19. Различни заведения, атракции и други по света ви предлагат безплатни неща на рождения ви ден (вижте пример с няколко безплатни забавления на рождения ви ден).

20. Почти всички музеи по света имат дни за безплатно посещение – проверете кои са и се възползвайте, колкото можете.

21. Всички държавни музеи в Париж са безплатни за граждани на ЕС до 26 навършени години. Следователно, посетете Париж преди 26-я си рожден ден.

22. Ако летите с прекачване и имате престой в Истанбул или Сингапур, не забравяйте да се запишете на безплатна обзорна екскурзия на града (за Истанбул тук, за Сингапур тук)

23. В повечето хотели и хостели ще ви дадат безплатна карта на града. На летищата често има будка на местната туристическа организация с всички полезни материали, карти и др.

24. Има места (много от градовете в Италия, Париж), където към питието си в определени часове получавате безплатно хапване. Вижте три места в Париж, където хапването е безплатно, а в Италия вечер след 19 часа търсете надпис Аперитиво.

Избягайте от тълпите, спестете време

25. Станете с изгрева на слънцето – така ще видите забележителностите без тълпи народ, детски крясъци и екскурзоводи с мегафони.

26. Купете си билети за забележителностите онлайн – така ще прескочите опашките и може да ползвате отстъпка.

27. Пишете във форума на couchsurfing или влезте в популярен хостел – там ще се срещнете с интересни хора и може да си намерите компания за остатъка от пътешествието.

Как да спестите пари

28. Купувайте си билети за нощни автобуси или самолети – така ще спестите разходи за нощувки.

29. Използвайте офлайн навигация в чужбина maps.me или офлайн картите на Google, които са налични отскоро. Така ще спестите разходи за пренос на данни в роуминг.

30. Абонирайте се за имейл бюлетина на авиокомпаниите, с които пътувате най-често, за да получавате всички промоции. Примерно самолетен билет за 1 евро.

31. В повечето хостели можете да се договорите да нощувате безплатно срещу почистване, ремонт или друга помощ.

32. Стая на 2-3 пресечки от плажа струва 2-3 пъти по-малко в сравнение със стая на първа линия. Да се разходите до плажа е не само по-евтино, но и полезно за здравето. Просто се огледайте за табелки „Rooms for rent“.

33. В супермаркетите в САЩ, Тайланд, Хонконг и други страни около 2 часа преди затварянето обявяват намаление до 50% на бързоразвалящите се продукти. Хапнете деликатеси с намаление.

34. Използвайте сайтове за групово намаление и ваучери – има ги по цял свят. От тях можете да вземете с намаление вечеря, екскурзия, полет с парапланер...

35. Вместо да ядете в ресторант, сгответе си в хостела/апартамента си под наем местно ястие с продукти от пазара/супермаркета. В тази задача може да ви помогне местно другарче от couchsurfing, готварски рецепти, съвети от местни хора, с които сте се запознали.

36. Когато избирате сувенири и подаръци за вкъщи, не пазарувайте от магазините за сувенири. Повечето продукти ги има и в супермаркета, на далеч по-човешки цени. Още съвети как да пазарувате сувенири като местен.

37. Брошури, списания, аптеки – отвсякъде ви дават безплатни мостри на шампоанчета, сапуни, гелчета. Запазете ги и ги вземете на път вместо големите разфасовки.

38. Свалете предварително на телефона си всичко, което може да ви трябва, защото не се знае кога ще откриете безплатен wi-fi. Филми, музика, книги, карти, пътеводители – предварително заредено.

Умно опаковане на багаж

39. Ако отивате в топла страна не взимайте палатка, а съвременен хамак с мрежа за комари. Тежи около 100 грама и са ви нужни само две дървета, между които да го опънете.

40. За да съберете повече дрехи в куфара, вместо да ги сгъвате, ги навивайте на руло. Съвет от стюардесите.

41. Сложете още на отиване в багажа си торбичка, в която да опаковате мръсните дрехи.

42. Не забравяйте допълнителната карта памет за фотоапарата си.

Късмет и хитрини

43. Участвайте във всякакви конкурси и игри с награда пътуване. Имаме познати, които вече шести път печелят приятни награди. Пък и който не играе, не печели.

44. Носете в портмонето си снимка на бебе (дори да нямате бебе). Доказано е, че загубено портмоне има два пъти по-големи шансове да бъде върнато на собственика си, ако намерилият го види снимка на бебе вътре.

45. Винаги си носете тапи за уши. Независимо дали ще спите на палатка на фестивал, в хостел, хотел или нечий дом, тапите за уши са безценни.

46. Винаги носете известна сума в брой като за начало – не се знае кога ще откриете банкомат или валутно бюро, където да обмените пари.

47. Можете да участвате в Карнавала в Рио, като си купите костюми от специални фирми. А да участвате е съвсем различно от това да гледате. Съвсем други емоции.

48. Когато избирате ресторант, никога не сядайте в такъв с туристическо меню или пълен само с туристи. Излезте от центъра на града и открийте място, претъпкано с местни – там храната е по-добра, на по-добра цена и атмосферата е автентична.

А кой е вашият най-добър съвет за пътуване?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин