4 интересни града, през които протича река Тежу - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 интересни града, през които протича река Тежу
Автор: Елена Исаева

Река Тежу е най - дългата река на Пиренейския полуостров, протичаща през територията на Испания и Португалия. Реката е дълга 1007 км. като в продължение на 816 км протича през Централна и Западна Испания, 145 км – през Централна Португалия и 47 км по границата между двете държави.

 

Реката извира недалеч от град Теруел в испанската област Арагон, в планината Серания де Куенка на 1575 м. н. в. и се влива в Атлантическия океан чрез красив естуар, дълъг около 45 км при португалската столица Лисабон.

4 интересни града, през които протича река Тежу
Снимка: pixabay.com

Реката не протича през много населени места, но на бреговете и са разположени едни от най – големите и значими градове за Испания и Португалия, които имат богата история, уникални пейзажи и невероятна кухня.

Аранхуес – намира се на около 48 км южно от Мадрид, при сливането на реките Тежу и Харама. Една от най – големите забележителности на грда е Кралският дворец, който е официална резиденция на испанския крал. През 2001 г. дворецът е включен в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО и е отворен за посещения. Красивите градини на двореца са вдъхновили испанския композитор Хоакин Родриго да напише своето най – известно произведение “ Concierto de Aranjuez ”, по - известно като „ Аранхуес.

Други забележителности в града, които можете да посетите са кралския театър на Карлос III, манастирът Сан Паскуал, построен през XVIII век, както и арената за борба с бикове.

В града се провеждат различни фестивали и карнавали, най – известният от които е празникът на патрона на града – Свети Фернандо.

Толедо – разположен е на меандър на река Тежу. Толедо освен, че е един от най – важните градове, през които протича реката, той е и един от най – значимите градове в историята на Испания и неслучайно е включен и в Списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство. Градът има древна и богата история, като и до днес са запазени много монументи, културно - историески и археологически паметници. Едни от най – важните забележителности са Замъкът на Толедо, Катедралата на Толедо, още редица красиви и интересни църкви, две синагоги и много други.

Талавера де ла Рейна – градът е разположен на двата бряга на река Тежу. В центъра на града има два острова – Isla Grande и Chamelo Island. Над реката се извисяват три красиви ммоста, които свързват двата бряга. Градът е известен със своите грънчарски занаяти. Керамиката на Талавера де ла Рейна е включена през 2019 г. в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Градът е основан от келти, има древна история, като част от това богато културно – историческо наследство може да се види и днес. Посетите ли града, непременно опитайте от вкусните малки бобчета, задушени със зеленчуци и чоризо.

4 интересни града, през които протича река Тежу
Снимка: pixabay.com

Нашето пътуване по река Тежу завършва в Лисабон, където се е образувало най – голямото естествено пристанище на Атлантическия океан. Навлизайки в португалската столица, ще минем покрай кулата Белем, паметника на откривателите и манастира Жеронимос. След което предстои преминаване под моста „ 25 април “, построен през 1966 г., разполагащ с шест пътни ленти и две ж.п. линии. От това място се открива невероятен изглед към статуята на Исус Христос. Круизие завършват на док Санта Аполония.

Тук, в Лисабон има втори мост на река Тежу, построен през 1998 г., който е голямата атракция за туристите и посетителите на града от цял свят. Със своите 17 км дължина, мостът е най – дългият в Европа и деветият по големина в света. Около 10 км от дължината му са над вода. Разполага с шест пътни ленти, по които може да се развива скорост до 120 км в час.

Пътешествието с кораб по река Тежу определено си заслужава. Позволете си го.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин