4 измами, за които да внимавате по време на почивка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 измами, за които да внимавате по време на почивка
Автор: Peika.bg
4 измами, за които да внимавате по време на почивка

Няма как да не ви се е случвало да попаднете на измамници, докато сте на почивка. 

Най-често още от летището или гарата може да се натъкнете на недобросъвестни таксиметрови шофьори, които ви таксуват двойно или тройно.

Затова подбрахме няколко неща, за които да внимавате по време на ваканция. Ето ги и тях:

1. Таксиметрови шофьори

Едва ли има човек, който поне веднъж не си е патил от двойно по-високите им тарифи. Проблемът може да се задълбочи, ако сте в чужбина и не говорите езика. Това ще ви превърне в мишена на таксиметровите шофьори-измамници. Затова предварително проучете какви са стандартните цени на такситата в страната, която посещавате. Друг начин е да договорите цената предварително и да поискате касова бележка. Ако нищо от това не помогне и все пак ви таксуват в повече, обърнете се към полицията.

2. Измами с валутата

Подгответе се с достатъчно местна валута, когато пътувате в чужбина. Ако все пак запасите ви свършат, избягвайте да обменяте в чейндж бюра в централните части на града. Там курсът може доста да се разминава с реалния и в крайна сметка да се окажете на сериозна загуба. Препоръчваме ви да обменяте парите си в банка. Така вероятността от измама е по-малка. Също така е добре да внимавате с парите, които получавате като ресто в магазините. Оглеждайте ги за отличителни знаци, за да не се окажете с куп фалшиви банкноти.

3. Псевдо полиция

Възможно е, докато сте на почивка, полицията да ви спре за проверка, но има вероятност това да бъде направено и от фалшиви полицаи. Най-често псевдо полицаите ще открият проблем с документите ви и ще поискат да ви глобят в брой. Затова преди да дадете паспорта си, поискайте документи за идентификация.

4. Измами със сметката

Сервитьори и бармани имат навика да надписват сметките за храна и питиета. Последното се случва по-често в държави, които не използват латиницата – например в Гърция. Така клиентът няма да разбере какво пише на касовата бележка и дали съответства на поръчката. За да го предотвратите, най-лесният, но и малко досаден начин да се предпазите е, като запомните или запишете цената на всичко, което поръчате, особено, ако сметката не е на латиница или разбираем за вас език.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин