4 книги, с които да задържиш лятото още малко - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 книги, с които да задържиш лятото още малко
Автор: Peika.bg
4 книги, с които да задържиш лятото още малко

Лятото временно ще отсъства (8-9 месеца), но пък лятното настроение може да се пази целогодишно.

Ако искаш да запазиш за дълго настроението с аромат на малини, на далечни пътешествия, необичайни рецепти и вкус на шоколад, ето четири книги за твоята библиотека.

"Малинови нощи - Истории с ароматен привкус" - сборник

Има хладни вечери, в които стоим сгушени на топло и мисълта ни отлита към прекрасни моменти, хора или места, докато с носталгия се опитваме да се пренесем в някоя южна посока, топла вечер или малинова нощ. Спомените за летните вечери носят със себе си песен на щурци, мирис на зрели плодове и аромат на малиново вино. Този сборник с разкази на Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Марк Твен, Ги дьо Мопасан и О'Хенри върви отлично с чаша ароматен чай.

*

Барселона – гореща като шоколад“ на Каре Сантос

За следващото заглавие си направете чаша горещ шоколад. Барселона – град на тайни, архитектурни шедьоври и на най-хубавия шоколад в света, е главният герой в този роман. Три жени, три века и една изисканa шоколатиера от бял порцелан.

Сара: жена, чието име е синоним на шоколада в Барселона в наши дни, с гордост продължава традицията на семейството си, като успява да създаде доста напрегнат шоколадово-любовен триъгълник.

Аурора: дъщеря на прислужница в буржоазно семейство през ХIХ в., за която шоколадът е забранено удоволствие. Животът я учи да цени любовта, операта и да заобича още повече следобедните чаши гореш шоколад.

Марияна: производител на шоколад, жена на най-известния през ХVIII в. шоколатиер в Барселона и изобретател на изумителна машина за правене на шоколад, към която се домогват всички кралски дворове в Европа.

Каре Сантос ви държи за ръка по време на това увлекателно пътуване във времето.

*

Глупаци в чужбина (Пътешествия в Европа)“ на Марк Твен

Тук ще оставим самият Марк Твен да представи книгата си:

В тази книга се разказва за екскурзия. Ако тя беше разказ за сериозна научна експедиция, тя би притежавала онази внушителност, дълбочина и впечатляваща неразбираемост, които толкова подхождат на произведения от подобен род и освен това ги правят толкова привлекателни. Но въпреки че това е само разказ за една екскурзия, той има определена цел: да покаже на читателя как той би видял Европа и Изтока, ако ги погледне със своите очи, а не с очите на онези, които са пътешествали в тези страни преди него. Аз нямам претенции да показвам на който и да било как да разглежда забележителностите отвъд океана - други книги го правят и следователно, дори ако бях компетентен за това, не би имало нужда.

(1869 година, Марк Твен)

*

Приключенията на готвача“ на Антъни Бурдейн

Единственото нещо, което Антъни Бурдейн обича колкото готвенето, е да пътува, а „Приключенията на готвача“ е екзотичното и изключително вкусно бракосъчетание между тези две негови големи страсти. Вдъхновен от въпроса „Кое е перфектното ядене?“, Тони поема в търсене на Свещения Граал на кулинарията. Авантюристично настроеният готвач прекосява света надлъж и нашир, опитвайки местни деликатеси – от най-странни и неподозирани ястия до върховни постижения на кулинарията. Пътува до Камбоджа, през пътища с необезвредени противопехотни мини, за да стигне до територията на червените кхмери, и до Сайгон, където изяжда още туптящото сърце на отровна кобра. Цяло село в Португалия угоява прасе в чест на посещението му, а берберите в Сахара му приготвят печено агне под звездите на пустинята. От Москва, през Лондон, Мароко и Мексико – светът поднася ястията си на Тони, а той е готов да ги опита и да ни разкаже за тях. Написана в типичния остроумен, занимателен и свеж стил на Антъни Бурдейн, „Приключенията на готвача“ е разказ за храненето, но и за хората, които то събира заедно – толкова различни, и толкова еднакви от единия до другия край на земята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин