4 неща, които трябва да знаеш за турбуленцията - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 неща, които трябва да знаеш за турбуленцията
Автор: Peika.bg
4 неща, които трябва да знаеш за турбуленцията

Ако сте попадали в турбуленция, със сигурност не ви е било приятно.

Какво обаче представлява тя и дали излага на риск пътуващите на борда? Отговорите на тези въпроси може да видите в следващите редове.

1. Какво е турбуленция?

Самолетите пътуват с потока на вятъра. През повечето време той е „гладък”, което е предпоставка за един приятен полет без турбуленция. Въпреки това понякога той се променя – точно както в океана се появяват вълни. Това кара самолетът да се издига и снижава по време на своя полет. За тези така наречени въздуховъртежи има две основни причини: термични промени (когато топлият въздух се издига над студения) и механични (планина или дори висока сграда, които променят въздушния поток).

2. Не трябва да се притеснявате от турбуленцията

Макар турбуленцията да ви изглежда страшна и опасна, самолетите са проектирани да издържат на голямо количество турбулентност. Съвременните летателни апарати дори са създадени толкова устойчиви, че издържат при удар с птица или удар от мълния, на прекомерна топлина или студ, на много силен вятър.

3. Пилотите са подготвени за турбуленцията

Обикновено пилотите знаят кога самолетът ще попадне в зона на турбуленция. Когато това се случи, те предупреждават контрола на въздушното движение, както и пилотите на други самолети по същата траектория. Често те могат да забележат и турбулентен въздух на радара и своевременно сигнализират на пътниците в самолета да сложат коланите си. В същото време пилотите забавят скоростта на самолета, за да навлязат в зоната с турбуленция „по-меко”. Има и един вид турбуленция, която никой не може да предвиди, защото идва от нищото в ясно небе. Тя може да бъде най-опасна заради своята внезапна поява, тъй като екипажът няма време да предупреди пътниците в самолета да се върнат по местата си и да сложат своите предпазни колани.

4. Коланът наистина е важен по време на турбуленция

В САЩ има статистика за ранените пътници по време на полет заради турбуленция. Изчисленията сочат, че около 58 пътници са ранени при турбуленция всяка година, защото не са сложили своите предпазни колани. Много от тези ранени са от екипажа, които при поява на турбуленция минават покрай пътниците, „приканвайки” ги да затегнат коланите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин