4 нестандартни идеи за пътуване (почти) без пари - пътуване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 нестандартни идеи за пътуване (почти) без пари
Автор: Катя Томова
4 нестандартни идеи за пътуване (почти) без пари
Снимка: Thinkstock/Guliver

Искате да пътувате до далечни страни? Желаете да разкриете тайните на Земята и да обиколите света? Но нещо все ви спира – парите не достигат. За щастие, пътешествениците са хора на креативната мисъл и варианти за пътуване с нисък бюджет има много. Ето някои от тях:

1. Работа в друга страна

Става въпрос за временна, сезонна работа в държавата, която иската да посетите. Да, няма да е престижна позиция с високо заплащане, но ще се потопите в обстановката и културата на мястото. Освен това, такъв тип работа позволява спестяване на ресурси, с които после да обиколите тук-там. Не е нужно да миете чинии, възможности за по-приятни длъжности съществуват. Ако предпочитате зимните пейзажи, търсете работа в ски-курорти. Ако лятото и морето са ви тръпка – отидете в някое крайбрежно градче. Интересен и все по-популярен вариант са круизните кораби. Работейки на такъв, ще преживеете своеобразно околосветско пътешествие. Освен фактът, че ще разгледате и опознаете дадена дестинация, със сигурност ще срещнете много нови хора, ще завържете приятелства и ще се забавлявате. 

Работа в друга страна можете лесно да намерите почти навсякъде. Има и програми, ориентирани именно към подпомагане в тази насока – връзка с работодатели, отворени позиции. Не е нужно да сте студент или да имате специално образование. 

2. Безплатен подслон

По принцип един от най-скъпите аспекти на пътуването е отсядането в хотел, особено ако се стремите към по-дълъг престой. Интересен вариант за намаляване на разходите е гостуването на хора, които отварят домовете си за пътешествениците. Много са тези, които предлагат да ви настанят при себе си безплатно, като в замяна не се изисква нищо. В повечето случаи, те самите пътуват доста и със сигурност ще имате допирни точки. Понякога става въпрос за отделна стая, друг път за канапе в хола или походно легло. Но винаги е безплатно, а „хазяите” с радост ще ви разведат наоколо.

В няколко сайта може да потърсите града, в който искате да отидете и хората, които предлагат услугите си - Hospitality Club и Couchsurfing са най-популярните. Необходимо е само добро отношение и съобразяване с правилата на дома, в който отсядате.

3. Грижа за къща

Напоследък е разпространена идеята при пътуване къщата да се оставя под надзор. Защо не се възползвате? Нарична се house sitting - стопаните пребивават другаде, мястото е изцяло на ваше разположение. Тук плюс е кухнята, където да готвите храната си, а не да разчитате само на ядене навън. Обикновено става въпрос за по-дълъг престой, но пък единственото условие е грижата за дома. Тъкмо ще има време за опознаване на местноста и създаване на контакти. 

В интернет има много сайтове, където можете да комуникирате със собствениците и да разгледате домовете. 

4. Безплатни туристически обиколки

Добро съчетание на приятно и полезно – докато се разхождате из града, слушате за историята на забележителностите, особености на културата и бита на местните. Готиното е, че не е нужно записване предварително, просто отивате в уреченото време и се присъединявате към групата. 

Такива обиколки се организират в повечето европейски страни, Австралия и Нова Зеландия. Ако обиколката ви е харесала, можете да оставите бакшиш на екскурзовода. Търсете името на града, в който отивате + free tour.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин