51 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
51 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи
Автор: Peika.bg
51 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи

Общо 51 малки лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи.

Това е равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната, направен от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по-рано този месец. От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите, като тази пролет броят на загнездилите бройки е 89.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато малките пораснат достатъчно, за да започнат първите си опити за летене. Всъщност в средата на лятото лешоядчета вече са със значитено по-големи размери и въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастите – около 7 кг., а понякога и повече. 

51 малки лешоядчета излетяха в Източните Родопи


Първите прелети са най-трудни, защото малките са все още неопитни и затова през това време родителите им са неотлъчно до тях. През първите седмици младите лешояди летят близо до гнездата си. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си за да улавят въздушните течения и как да навигират полета с помощта на опашката. Това  е периодът, в който може да се види не дотам типично поведение за лешоядите, които обикновено сме свикнали да гледаме реещи се в небето. Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. С всеки следващ полет те придобиват увереност и усвояват нови умения, с които да се превърнат в истинските властелини на небето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин