5 дестинации от известни филми - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 дестинации от известни филми
Автор: Стефан Стефанов
5 дестинации от известни филми

Във филмовата индустрия локациите са един от най-важните елементи, защото красива гледка или сграда сама разказва история или допълва цялостния сюжет по неповторим начин.


Някои от най-известните филми в историята имат на своя страна отличителен бекграунд, който се запаметява от зрителите и остава в паметта им занапред. За да си припомните някои култови локации (или да разберете за нови такива), ви предлагаме да видите кои са истинските локации от някои от най-известните холивудски продукции, които някой ден могат да се превърнат и във ваши дестинации.

1. „Изкуплението Шоушенк“ (The Shawshank Redemption )

Във филма банкерът Анди Дюфрейн (Тим Робинс) е несправедливо осъден да излежи убийството на жена си и нейния любовник. В затвора той се сприятелява с друг от затворниците Елис Рединг (Морган Фрийман) и печели доверието на шефа на надзирателите, който започва да използва познанията му за нечисти сделки. В крайна сметка Анди успява да стигне до справедливост, като избяга от затвора благодарение на своята находчивост и търпение. Въпреки че филмът е провал в боксофиса, „Изкуплението Шоушенк“ остава култов в историята на киното и получава множество номинации в различни категории.

Когато Стивън Кинг издава „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“, той назовава затвора като „Шоушенк“ в щата Мейн. Такова място обаче не съществува, затова за декор на филмовата адаптация е използван щатският затвор в Охайо, който е отворен през 1896 г. и до затварянето му през 1990 г., зад решетките му са изкарали присъдите си над 155 хиляди души.

Любопитен факт е, че през май 2015 г. американската полиция залови Франк Фрешуотърс, който е избягал от същия затвор през 1975 г. и е успял да се укрие от властите в продължение на цели 56 години. Интересното е, че той не е единственият, който го е правил, така че Анди Дюфрейн е съществувал многократно и извън въображението на Стивън Кинг.

2. „Междузвездни войни“ (Star Wars)

Почитателите на култовата поредица на Джордж Лукас си спомнят, че домът на младия Люк Скайуокър от първите части на сагата се намира на пустинна планета. 

Това място наистина съществува и то на планетата Земя, дори е хотел в малък берберски град в Южен Тунис. Жителите на Матмата от векове живеят в големи дупки под земята. В стените им издълбават помещения за стаи между които са прокопани тунели за коридори. Това е направило селищата на местното население толкова незабележими, че за Матмата се е разбрало чак през 1967 г.

Интересен факт е, че след един продължителен валеж в пустинята, някои от подземните къщи са станали необитаеми и властите са издигнали селище на повърхността. Но местните са отказали да живеят в него, оправили са старите си домове и пак са се върнали под земята.

3. „Черният рицар: Възраждане“ (The Dark Knight Rises )

Трудно е човек да запомни какво се случва във всички части от поредицата за Батман, защото филмите станаха много. Все пак, феновете със сигурност ще познаят затворът-дупка, от който Брус Уейн успява да избяга в „Черният рицар: Възраждане“.

За декор на тази история е използвана една от най-големите крепости в Индия. Форт Мерангар се издига на 120 метра над град Джодпур, а внушителният му вид и дебелите стени все още вдъхват респект. Няколкото му порти са посветени на военни победи в миналото и днес привличат множество туристи, а в Мерангар се намира и един от най-добре поддържаните музеи в тази част на Индия.

 4. „Речта на краля“ (The King's Speech )

Английският филм с участието на Колин Фърт разказва за коронясването на крал Джордж VI и по-точно за неговата срамежливост, която е трябвало да бъде преодоляна, за да може той да изнесе своята реч в големия ден.

По принцип британските крале се коронясват в Уестминстърското абатство, но екипът е снимал в катедралата Или вместо това. Катедралата е използвана като Уестминстърското абатство и във филмите „The Other Boleyn Girl“ и „Elizabeth: The Golden Age“.

5. "Кръстникът" (The Godfather)

Локациите за трилогията на Франсис Форд Копола са многобройни и сред тях е китното италианско селце Савока в провинция Месина в Сицилия. Във филма именно там е родното място на Вито Корлеоне, а сцените от бар Вители (все още съществува) и сватбата на Майкъл Корлеоне също са снимани там.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин