5 есенни места за четене в града - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 есенни места за четене в града
Автор: Мая Джамбазова
5 есенни места за четене в града

Есента не винаги е най-подходящото време за четене на книги на открито, затова ще ви дадем няколко съвета, къде може да прекарате времето си с книга в ръка.

В градовете има много уютни и спокойни места, на които можете да се усамотите с любимото си четиво. Ето някои от тях:

1. Читалнята на градска библиотека или читалище

Там винаги можете да намерите книги, които да прочетете срещу абонаментна такса, възлизаща на 5-6 лв. за половин година. В залите на библиотеките и читалищата е приятно, уютно, с аромат на стари книги, така че атмосферата определено ще ви предразположи да си отделите няколко часа за четене. 

2. Книжарниците

Има все повече книжарници, които предлагат възможност да почетете от книгите в тях. Една от тях се намира в Бургас, близо до ж.п. гарата. Можете да се настаните на столчетата с масичка, за да разгърнете книгата си. В НДК, в София, и във ФКЦ, във Варна, има книжарници, в които може да се чете, като дори това може да се случва, докато отпивате от чаша с ароматно кафе или фин чай.

3. Кафенета

Като заговорихме за кафе, то какво по-хубаво от това, да си поръчате една чаша еспресо или мокачино и да разлистите книга, докато отпивате от топлата напитка. Повярвайте, по-приятно е от това да си играете със смартфона, пишейки в социалните мрежи. Не забравяйте, че Джоан Роулинг е написала първите книги за Хари Потър именно в едно английско кафене, за да пести от сметките за ток и да си осигури приятна обстановка за работа.

4. Библиотеките на музеи, университети и училища

Достъпът до тях е по-труден, но пък съдържат интересни заглавия. В библиотеките на музеите има специализирана научна литература, свързана с темата на конкретната музейна институция, в която е книжната сбирка. В университетските библиотеки има много академични издания, учебници за студенти по специалностите на висшето учебно заведения. В училищата пък има много детска литература, което е прекрасно за студените есенни дни, тъй като произведенията за деца винаги са пъстри, весели и много интересни за четене.

5. Архивите

Тук можете да откриете интересна информация за миналото на България във всяка една област на обществено-политическия живот. Българските архиви имат военни документи, разсекретени от службите за сигурност, дори старопечатни книги и ръкописи от Средновековието. В Държавните архиви на България има и голяма сбирка от османски документи. След разпадането на Османската империя, Ататюрк искал да унищожи старите архиви на страната си, но България ги купува на цени за стара хартия и днес те са едно от богатствата на държавата ни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин