5 езика, застрашени от изчезване (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 езика, застрашени от изчезване (част 2)
Автор: Peika.bg

Проучвания на езиковеди сочат, че половината съществуващи езици са застрашени от изчезване и към 2050 г. това ще стане факт.

Основната причина за изчезването е, че общностите започват да оперират с по-разпространени езици, сред които английски и испански. Затова решихме да ви покажем кои са езиците, които се предполага, че ще изчезнат най-скоро. Резултатите са получени на база изследване на: географско разпределение на групата, говореща даден език, научния и културния интерес към езика, както и социалното му значение.

Вижте кои са езиците, застрашени от изчезване в следващите редове:

1. Оро уин

Общността оро уин живее в западния бразилски щат Рондония. За първи път външни лица са установили контакт с тази група през 1963 г. в горното течение на река Пакаас Новос. Тази общност е била почти изличена от лицето на Земята след две нападения на чужденци и днес наброява само 50 души. Само петима от тях продължават да говорят този език. Оро уин е един от петте езика, в които се използва звук, наричан от езиковедите „беззвучен зъбен билабиално вибриращ африкат”. Иначе казано – звук, който се произнася, като връхчето на езика се поставя между устните, а те вибрират – както при междуметието „б-р-р-р”, с което човек изразява, че му е студено.

2. Кусунда

Кусунда са бивши ловци-събирачи от Западен Непал, които се изпоженили със своите съседи заселници. До неотдавна се смяташе, че техният език вече е изчезнал, но през 2004 г. учени откриват 8 души, които продължават да го говорят. Кусунда няма никакви родствени връзки с други съществуващи днес езици.

3. Тер сами

Това е най-източният от групата езици саами (преди се е наричал лапп) на Колския полуостров в Русия. На тер сами говорят само 10-ма възрастни души от около 100 души от етноса тер сами. Останалите използват руски език. Тер сами е от семейството на финския и други уралски езици, които се говорят в Русия и Сибир, и има далечна връзка с унгарския.

4. Гуугу йимидхирр 

Гуугу йимидхирр е език на австралийските аборигени, който се говори от около 200 души в Хоупвейл, близо до Куктаун в северната част на щата Куинсланд. Този, както и някои други аборигенски езици, се отличава със специални обръщения към определени членове на семейството (като примерно свекър/тъст или зет/шурей), при които обичайните думи са заменени с напълно различни, специални думи.

5. Кет

Кет е последният оцелял член на семейството езици, които се говорят по поречието на река Енисей в Източен Сибир. Днес около 600 души го говорят, но децата не го изучават, тъй като родителите предпочитат да им говорят на руски. Кет е единственият сибирски език с тонова система, при която височината на гласа може да придаде различен смисъл на думи, звучащи еднакво, като има и изключително сложно словообразуване и граматика.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин