5 факта за Финландия, които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Финландия, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg

Финландия е от страните, за които рядко може да чуете по новините и е сред тези, чиито жители живеят най-добре според статистики. 

И въпреки това има изключително много неща, които не знаем за тази северна страна. Затова сме ви подбрали следните интересни факти:

1. Независима е от 100 години

В края на миналата година Финландия отбеляза 100-годишнината от своята независимост. Във вековете преди това, финландските земи са били под властта на Шведското кралство и на руските царе. Години трябват на страната, за да си стъпи на краката и да реализира социалните си иновации, които днес превръщат Финландия в държава за пример.

2. Не е скандинавска държава

Противно масовите схващания, Финландия не е сред скандинавските страни. Официално тя е част от географската област Феноскандия. Въпреки това повечето от хората по света я възприемат като част от скандинавските държави. 

3. Тя е страната с най-ниска гъстота на населението в ЕС

Само около 20% от територията на Финландия е обитаема. На тази площ живеят едва 5,5 млн. души, като гъстотата на населението от 18 души на кв. км е най-ниската в ЕС.

4. Финландците са сред най-големите защитници за природата

Във Финландия почти всички граждани са ангажирани, по един или друг начин, в грижата за природата. Почти 100% от пластмасовите и стъклените бутилки в страната се връщат за рециклиране. От друга страна обаче къмпингуването и риболовът са разрешени през цялата година. 

5. Печалбите от хазарт във Финландия отиват за благотворителност и за социални придобивки

Интересен подход от страна на финландци е, слот машините се държат от монопола на държавна фирма, като всичките печалби отиват за благотворителност и за нуждите на социалната система в страната. Така страната може да си позволи да изпробва различни социални иновации. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин